2 évnél régebbi cikk

2 Unlimited, Marky Mark és Bonanza – Ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.youtube.com
2 Unlimited, Marky Mark és Bonanza – Ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

A klubokban tarolt a 2 Unlimited, Rozalla és Marky Mark, új nótával jelentkezett a U2, a Scorpions és Gipsy Kings, itthon pedig negyedik albumával hódított a Bonanza Banzai – Ezek voltak a legnagyobb slágerek 1991 októberében.

Zenei időutazásunkat a megszokottak szerint kezdjük Nagy-Britannia slágerlistáján, a UK Top40 adott is beszédtémát bőven 1991 októberében. Elsőként azért, mert a korábban 16 héten át listavezető Bryan Adams és a kultikus mozivá nemesedő Kevin Costner-film, a „Robin Hood, A Tolvajok Fejedelme” című kasszasiker főcímdalaként hódító „(Everything I Do) I Do It For You” 16 hét után búcsút vett a lista első helyétől.

Az új listavezető a U2 lett, mely az 1991-es „Achtung Baby” című albumról hetedikként(!) kijött kislemez-slágerrel a „The Fly” című nótával lépett az élre. Érdekesség, hogy a „The Fly” egyik jellegzetességét a dalban felcsendülő gitárjáték adja, a szakértők szerint ebben a dalban hallható The Edge, a U2 gitárosának egyik legbonyolultabb gitárjátéka.

A nóta ezen kívül is hordoz magában érdekességeket: egyrészt ez volt a U2 második kislemeze, mely az első helyig jutott (az első ilyen dal a „Desire” volt), másrészt hiába volt első, villámgyorsan el is tűnt a süllyesztőben. A „The Fly” mindössze négy hetet töltött a UK Top40 listáján, az első hely után rögtön hátrébb is csúszott, november közepén már csak 27. volt, majd el is tűnt a listáról.

Közben akadtak olyan dalok, melyek sokkal tovább ott voltak a legjobbak között, ugyanakkor az első hely csupán álom maradt számukra. ilyen volt a frissen életre kapó dancefloor egyik korai és legikonikusabb képviselője, a 2 Unlimited.

A két határtalan komplett Benelux-vállalkozás volt, hiszen két belga producer, Jean-Paul De Coster és Phil Wilde álltak a háttérben, a színpadon pedig két holland tag, az énekesnő Anita Doth és a rapper Ray Slijngaard képviselte. A 2 Unlimited alapítói elsőként a „Get Ready For This” című nótát szerették volna kiadni, eredetileg instrumentális változatban. A belga producerek korában már dolgoztak együtt a rapperrel, fel is kérték, hogy Ray Slijngaard véleményezze a nótát. legnagyobb meglepetésükre Ray a saját rap-betéteivel és egy régi jó barátja, Anita Doth felénekelt vokáljával adta vissza az anyagot.

A 2 Unlimited sorsa ezzel el is dőlt, kijött a „Get Ready For This”, mely szerte Európában hatalmas sláger lett, a hasonló című albumból pedig valamivel több, mint félmillió darab fogyott el az öreg kontinensen. Érdekesség, hogy a dalt a tengerentúlon csak a megjelenése után három évvel kapták fel. Az Egyesült Királyságban már 1991-ben hódított, egészen a UK Top40 második helyéig menetelt.

Persze a dobogósokon kívül is akadt élet a ködös Albion zenei világában, a legjobb tízbe eljutott egy olyan nóta is, mely megjelenésekor a világ legtöbb pontján ugyan nem lett listavezető, később mégis igazi klasszikussá nemesedett. Ilyen dal volt Rozalla remekműve, az „Evereybody’s Free (To Feel Good)”.

A mai Zambia területén születő, ám zimbabwei szülőktől származó Rozalla Miller 1989-ben adta ki első albumát ám igazán a második korong, a címadó nóta után elkeresztelt „Everybody’s Free” hozta meg a népszerűséget. A lemez címadó dala rengeteg ország slágerlistáján feltűnt, az azóta eltelt három évtizedben pedig a rádiós lejátszások és a klasszikus házibulik örökbecsű gyöngyszemévé nemesedett.

Németországban, az Offizielle Deutsche Charts élén is váltás történt, elköszönt az első helytől az 1991 augusztusától ott tanyázó Kate Yanai és a „Baccardi Feeling (Summer Dreamin’)”. Az új listavezető személye nem okozott nagy meglepetést, a brit lista után ugyanis a németeket is elérte Bryan Adams és az „(Everything I Do) I Do It For You”, mely öt héten át a legnépszerűbb nótának számított Németországban.

Úgy fest, 1991 októbere a brit listán befutott dalok németországi sikereitől szólt, ugyanis a két listavezető mögött szorosan ott volt a dobogó harmadik fokán az Albiont már két hónappal korábban meghódító PM Dawn. A New Jersey szülötteinek számító testvérpár, Attrell Cordes és Jarrett Cordes egészen kiváló muzsikával szerzett hírnevet magának, a a „Set Adrift On Memory Bliss” komoly sikereket ért el az öreg kontinensen.

Természetesen további kiváló nóták tűntek fel az Offizielle Deutsche Charts 1991 októberi helyezettjei között, ilyen volt DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince és a „Summertime”, a Scorpions és a „Send Me An Angel”, valamint a Gipsy Kings és a „Baila Me”.

Nézzünk körül Európa más országaiban is, mely kislemezekből fogyott a legtöbb 1991 októberében. Németország mellett Bryan Adams és az „(Everything I Do) I Do It For You” Hollandiában, Belgiumban, Svédországban, Dániában, Norvégiában, Svájcban, Ausztriában, Görögországban és Portugáliában is élen állt, kevés első helyet hagyva más előadóknak. Az írek például nem álltak be a sorba, köszönték szépen, náluk a Right Said Fred klasszikusa, az „I’m Too Sexy” foglalta el a trónt.

Nézzük, mi volt a helyzet a tengerentúlon, a Billboard Hot100 kislemezlistáján. Az előző hónapot élen záró Color Me Badd és az „I Adore Me Amor” két hét után elköszönt az első helytől, jött ugyanis Marky Mark a The Funky Bunch társaságában, a később dance-klasszikussá váló „Good Vibrations” pedig átvette a vezetést.

Marky Mark később már nem tudta megismételni zenei sikereit, eredeti nevét használva átnyergelt inkább a filmezésre, Mark Wahlberg pedig azóta is Hollywood egyik kedvenc színésze. Érdekesség, hogy Mark barátunk zenei pályája egyáltalán nem csak egy eltévelyedés, hiszen kilenc testvére közül az egyik, Donnie Wahlberg a New Kids On The Block oszlopos tagjaként lett ismert.

Mark egyébként finoman szólva is zűrös csávó volt fiatalként, 13 esztendősen már kokainfüggő volt, ráadásul kőkemény rasszista nézeteket vallott, egyszer egyik szemére megvakított egy vietnámi férfit. A zenei karrier aztán szép lassan helyrebillentette, debütáló albumának legnagyobb slágere, a „Good Vibrations” egy hétig állt a Billboard Hot100 első helyén.

Hogy a Marky Mark And The Funky Bunch klasszikusa csak egy hétig vezette a listát, főleg az akkoriban a legnagyobb sztárok közé tartó énekesnő, Mariah Carey aktuális slágerének volt köszönhető. Az „Emotions” 1991 októberének második hetében ért a csúcsra, majd három héten át a legnagyobb kedvencnek számított a tengerentúlon.

A Billboard rap listáján mindeközben nagy változás nem volt, az előző hónapban csúcsra jutó trió, Treach (Anthony Criss), Vin Rock (Vincent Brown) és Dj Kay Gee (Keir Gist), vagyis a Naughty By Nature szilárdan őrizte népszerűségét, az „O.P.P.” az esztendő egyik legsikeresebb rap-nótája lett.

Utazásunk végén pedig térjünk haza, nézzük, mi számított nagy slágernek 1991 októberében Magyarországon. A MAHASZ lemezeladási listáját a „Filmslágerek Magyarul” című lenyúlós-koppintás vezette, míg a feltörekvő korongok között feltűnt a Bonanza Banzai negyedik stúdióalbuma, mely a „Pillanat Emlékműve” címen jelent meg.

A 10 dalt tartalmazó korong gyorsan követte a kevesebb, mint egy évvel korábban megjelenő „1984” című albumot, talán e gyorsaság volt az oka, hogy a „Pillanat Emlékműve” valamelyest elmaradt a várakozásoktól, az értékesítési statisztikákban legalábbis mindenképp. Remek dalok persze így is akadtak bőven a korongon, a legnagyobb ívet talán a „Valami Véget Ért” című nóta futotta be.

Mára ennyi fért zenei időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1991 novemberének zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek