2 évnél régebbi cikk

Álmainkban Amerika visszaintegetett – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneretró·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Álmainkban Amerika visszaintegetett – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneretró·Utolsó frissítés: undefined

Itthon az AD Studióval tekintgettünk Amerika felé, miközben a nagyvilágban a Right Said Fred, a PM Dawn, Bryan Adams, Lenny Kravitz és a Boyz II Men uralta a slágerlistákat. Ezt hallgatta a világ 1991 augusztusában!

Zenetörténeti időutazásunk első állomása szokás szerint Nagy-Britannia, ahol a UK Top40 élén semmi változás nem történt 1991 augusztusában az azt megelőző hónaphoz képest: a Kevin Costner főszereplésével mozikba került "Robin Hood, A Tolvajok fejedelme” című film főcímdala, az „(Everything I Do) I Do It For You” tartotta első helyét. Nem is rövid ideig, Bryan Adams legnagyobb slágere 16 héten állt az élen a ködös Albionban.

Biztosak lehetünk benne, ha nem épp akkor mutatják be a legendás mozisikert, akkor nem az  „(Everything I Do) I Do It For You” lett volna a listavezető a briteknél, hanem a Right Said Fred és az  „I’m Too Sexy”.

A brit zenekar Londonban alakult 1989-ben Fred és Richard Fairbrass testvérek által, majd 1990-ben Rob Manzoli csatlakozott a duóhoz. Az  „I’m Too Sexy” a Right Said Fred első kislemezsikerének számított, mely világszerte hatalmas ismertséget hozott a csapatnak. A dal a brit listán hat héten át volt második, míg a világ számos országában a listavezető pozíciót is elérte.

Persze volt élet bőven a fenti két nóta mögött is a brit listán. Nagyon szépen menetelt a PM Dawn és a „Set Adrift On Memory Bliss”. Érdekesség hogy a PM Dawn, csakúgy, mint a Right Said Fred, egy testvérpárból állt össze, a duót New Jersey szülöttei, Attrell Cordes és Jarrett Cordes alkotta. 

A testvérek 1988-ben kezdték a közös zenélést. A hip-hop, a soul és az r&b sikeres elegye 1991-ben hozta meg az átütő sikert: a „Set Adrift On Memory Bliss” Nagy-Britanniában a harmadik helyig jutott, a VH1 pedig később 81. helyen rangsorolta minden idők 100 legjobb hip-hop nótája között.

Az első tíz közé még olyan remek dalok jutottak el a brit listán 1991 augusztusában, mint a The Prodigy és a „Charly”, a tengerentúli hip-hop listát már meghódító DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince és a „Summertime”, illetve a C&C Music Factory és a „Things That Make You Go Hmmm…”.

Mindeközben Németországban véget ért egy hosszú uralkodás: a Scorpions és a „Wind Of Change” 11 héten át vezette az Offizielle Deutsche Charts listáját.

A Scorpions aztán 1991 augusztusának közepén átadta a trónt egy olyan dalnak, mely egy reklámban tűnt fel a német nyelvterületeken, és aratott nagy sikert. Ez a bizonyos dal a Bacardi németországi nyári kampányának zenéje volt, előadója pedig az amerikai énekesnő, Kate Yanai, a dal „Baccardi Feeling (Summer Dreamin’)” címmel vált a németek nagy kedvencévé. Olyannyira, hogy a német listán 1991 augusztusának közepétől nyolc héten listavezető volt, de első lett Ausztriában is, második pedig Svájcban.

Persze a könnyed nyári nóta mögött nagy volt a nyomulás, természetesen itt is dobogóra jutott Bryan Adams és az „(Everything I Do) I Do It For You”, de jól szerepelt a Heavy D And The Boyz és a „Now That We Found Love” is.

Ami Európa több országát illeti, Spanyolországban Crystal Waters és a „Gypsy Woman”, míg Görögországban a De La Soul és a „Ring Ring Ring” állt az élen.

Visszakanyarodva Bryan Adams slágeréhez, az „(Everything I Do) I Do It For You” óriási siker volt ekkor világszerte. Európában a brit lista mellett vezette a European Airplay Top50, az Eurochart Top100 és a European Hot Radio Top25 listáját, ráadásul élen állt Hollandiában, Dániában, Finnországban, Norvégiában, Írországban és Svájcban.

Az öreg kontinensen kívül a tengerentúlon is hatalmas népszerűségnek örvendett, a Billboard Hot100 első helyét még az előző hónapban elfoglalta és első helyét egészen 1991 szeptemberéig meg is tartotta az amerikai kislemezlistán.

A tengerentúlon azonban nem csak Bryan Adams tarolt, hanem egy másik énekes is, aki néhány hónappal korábban szerzőként jegyezte Madonna nagy sikerű, ám botrányokat hozó dalát, a „Justify My Love” című trip-hop dalt. Az úriember nem más, mint Lenny Kravitz, aki 1991-ben adta ki második önálló albumát, a „Mama Said” című korongról pedig az „It Ain't Over 'til It's Over” óriási siker lett. Az 1964-ben született Lenny Kravitz egészen a Billboard Hot100 második helyéig menetelt a dallal 1991 augusztusában.

Természetesen további kiváló előadók tűntek még fel az amerikai listán, ilyen volt az akkor debütáló csapat, a később 9 American Music Awards és 4 Grammy-díjjal elismert Boyz II Men. Az együttes még 1985-ben alakult Nathan Morris és Marc Nelson irányításával, első albumuk pedig 1991-ben jött ki „Cooleyhighharmony” címmel. A korongról elsőként a „Motownphilly” jelent meg kislemezként, mely végül egészen az amerikai kislemezlista harmadik helyéig repítette a fiúkat.

A Billboard raplistáján nem volt nagy változás, augusztus nagy részében a már az előző hónap végét is uraló duó, DJ Jazzy Jeff And The Frash Prince és sorrendben negyedik „Homebase” címet viselő albumról kimásolt „Summertime” állt az élen. Ahogy korábban már írtam, a dal a Kool & The Gang "Summer Madness" című nótájának hangmintáját vette alap, ehhez tette hozzá Will Smith a nóta jellegzetes rap-betéteit, ez az egyveleg épp elég is volt egy Grammy-díjhoz.

Ami azt illeti, 1991 augusztusában innen Magyarországról is Amerika felé fordítottuk figyelmünket, ez pedig teljes egészében egy hazai trió, az AD Studio érdeme volt. Az Auguszt Bárió, Goodwill György és Földes Jimmy alkotta csapat már 1987-ben megkezdte a közös zenélést, de igazán 1990-ben figyelt fel rájuk az ország.

A Szikora Róbert által mentorált AD Studio közönségdíjas lett a popfesztiválon, ennek köszönhetően megjelenhetett első nagylemezük, amely az „Álmaimban Amerika” címet kapta. Az egymillió példányban elkelt korong telitalálatnak bizonyult, egészen a második helyig jutott a MAHASZ eladási listáján.

Ami pedig az album címadó dalát illeti: 1991 augusztusában és még utána jó sokáig kicsi és nagyok kedvenc slágere lett, köszönhetően a remek zenének, no, meg a szövegíró Goodwill György szórakoztatóan könnyed, cinikus és önironikus humorának.

Mára ennyi fért zenei időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1991 szeptemberének zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek