6 évnél régebbi cikk

Retró egy székesfehérvári lépcsőházban – fesztiválemlék a lábunk alatt
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Retró egy székesfehérvári lépcsőházban – fesztiválemlék a lábunk alatt

A VIII. Alba Regia Jazz Fesztivál rangos nemzetközi esemény, igazi sztárparádé volt 1981-ben. Az alkalom emlékére többféle ajándéktárgy is készült, ezek közül egy lábtörlőt az egyik székesfehérvári lépcsőház őriz.

1967-ben rendezték az I. Alba Regia Jazz Fesztivál Székesfehérváron, mint az ország egyik legjelentősebb zenei találkozóját. 1972-ig még további hat alkalommal találkoztak a jazz-kedvelők városunkban, majd néhány év kihagyás után 1980-ban újraindult a program. 

Az 1981. május végi, a sorban nyolcadik fesztivál aztán igazi sztárparádét hozott, a legnagyobb érdeklődést kiváltó vendég pedig az Egyesült Államokból érkező Art Pepper Quartet volt, de további tömegeket megmozgató zenészek is érkeztek Székesfehérvárra: a Boško Petrović Big Band fő szólistái: Art Farmer és Gianni Basso, Csík Gusztáv –NHØ Pedersen Duótól,  az amerikai születésű bluesénekes-zongorista, Memphis Slim a dobos, Michel Denise kíséretével. 

Az, hogy mekkora jelentőségű esemény is volt az Alba Regia fesztivál, a Film Színház és Muzsika júniusi lapjának beszámolója, főként az első néhány mondat is jól tükrözi:

Ezek után talán nem véletlen, hogy többféle emléktárgy is készült az eseményre, például az a lábtörlő, amit az egyik székesfehérvári lépcsőház őrizget már évtizedek óta. Vagy az az emlékérem, ami ugyancsak az Alba Regia napok kapcsán készült az 1981-ben 35 éves forint tiszteletére.

A fesztivál pedig 2014 óta újra nagy sikerrel fut városunkban, és 2018-ban újra világhírű külföldi és magyar művészek, valamint szárnyukat bontogató ifjú tehetségek produkcióit hallgathatjuk majd a történelmi belvárosban június 30. és augusztus 1. között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek