3 évnél régebbi cikk

Dóri és a takarítás, LL Cool J, Maxi Priest és George Michael – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Dóri és a takarítás, LL Cool J, Maxi Priest és George Michael – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Itthon megismertük Szinetár Dórit, nyugaton pedig hódított Maxi Priest, George Michael és még javában táncoltak a Londonbeat talpalávalójára. Ezek volt a slágerek 1990 októberében.

Kalandozásunkat a megszokottak szerint Nagy-Britanniában kezdjük, ahol 1990 októberének első napján az előző hónapban csúcsra jutó Maria McKee és a „Show Me Heaven”  állt a UK Top40 élén. Az amerikai énekesnő balladája a „Mint A Villám” című Tom Cruise-klasszikus betétdalaként futott be nagy karriert, a  nóta négy hétig volt listavezető a csatornán túl.

A listavezetőség október második feléig tartott, ekkor érkezett egy ízig-vérig angol pop formáció, a Beautiful South és a lehető legrövidebb időre, mindössze egy hétre átvette a vezetést a brit listán a „Little Time” című dallal. A Hull városában 1986-ban alakult csapat egészen 2007-ig zenélt együtt, többször is változtatva felállását, de ezt a sikert nem sikerült megismételniük. A Paul Heaton és Dave Hemingway vezette Beautiful South összesen 22 nótát tudott eljuttatni a UK Top40 slágerlistájára, de a „Little Time” volt az egyetlen, mely listavezető tudott lenni.

A két listavezető mögött természetesen temérdek jó nóta tűnt fel a listán, a legjobbak között ott volt a Pet Shop Boys és a „So Hard” vagy épp a Status Quo és a „The Anniversary Waltz – Part One” is.

És megtaláltuk a brit listán Monie Love és a True Image közös slágerét, az „It’s A Shame (My Sister)” című nótát. A Simona Garden néven született Monie Love az angol hip-hop ikonikus előadójának számít, már 19 évesen a műfaj nagyágyúival dolgozott együtt, feltűnt például a Jungle Brothers és a De La Soul partnereként is. 20 évesen jött ki első albuma, a „Down To Earth” című korong, mely nagy sikereket aratott, az album két dalát is Grammy-díjra jelölték. Egyik volt a „Monie In The Middle” című, mely arról szól, hogy a nőknek jogaik legyenek meghatározni saját akaratukból, hogy mit tegyenek egy kapcsolatban. A másik dal az „It’s A Shame (My Sister)” című dal volt, mely egy feldolgozás, az eredetit a The Spinners nevű együttes jegyzi, a dal szerzője pedig nem más, mint Stevie Wonder. Érdekesség, hogy Monie Love nótájában egy akkor még a nagyközönség számára ismeretlen hölgy vokálozott, akit később Ultra Nate néven ismert meg a világ.

Franciaországban is új listavezetőt hozott október hava, élre állt a UB40 és a „Kingston Town”. Az 1978-ban alakult brit dub/reggae együttes komoly sikereket ért el világszerte, nem volt ez másként Franciaországban sem, ahol pályafutásuk során több daluk is eljutott a legjobbak közé a Single Top100 slágerlistáján. Ugyanakkor a „Kingston Town” volt az egyetlen, mely az első helyet is elérte, a nóta három héten át állt az élen a gall listán.

Németországban mindeközben az állandóság volt a jellemző, legalábbis abból a szempontból, hogy az 1990 szeptemberében csúcsra jutó Suzanne Vega nagy slágere, a DNA által újrakevert „Tom’s Diner” október végéig megtartotta első helyét az Offizielle Deutche Charts élén. Ahogy korábban már írtunk róla, a dalt már 1982-ben megírta az amerikai énekesnő, de igazán nagy sláger a DNA remixe után lett a nótából. Németországban hét héten át, egészen 1990 októberének végéig az első helyen állt a hivatalos kislemezlistán.

A hónap utolsó napjaiban aztán átadta vezető helyét egy másik olyan nótának, melyre nyugodtan ráaggathatjuk az örökzöld világsláger jelzőt. Ez a dal, nem más, mint az egy hónappal korábban már Nagy-Britanniában is sikereket arató az „I’ve Been Thinking About You” a Londonbeat előadásában. Az 1988-ban alakult, a brit-amerikai dance/pop banda 1990-ben épp második albumát adta ki, tele remek slágerekkel, az első kislemez már jelezte, nagy sikerek várnak a Jimmy Helms, Jimmy Chambers, George Chandler és William Henshall összetételű csapatra. Nem is kellett csalódniuk, az „I’ve Been Thinking About You” Németországban is sikeres volt, két héten át az első volt az Offizielle Deutsche Chartson, majd egészen 1991 januárjának végéig megtartotta dobogós pozícióját.

Természetesen a listavezetők mögött is remek nóták tűntek fel a német slágerlistán. Ilyen volt például a Depeche Mode és a „World In My Eyes”, a The KLF és a „What Time Is Love? (Live At Trancentral)” vagy épp a Snap! aktuális kislemez sikere, a „Cult Of Snap”.

Mindeközben Hollandiában a korábbi német éllovas, Matthias Reim és a „Verdamt – Ich Liebe Dich” hódított, míg Ausztriában Suzanne Vega és a „Tom’s Diner” volt az abszolút kedvenc. Svájcban is utóbbi nóta volt a listavezető, de még mindig előkelő helyen találtuk a korábbi hónapokat szinte egész Európában uraló kislemez sikert, az elnyűhetetlen MC Hammer és a „U Can’t Touch This” még októberben is nagy kedvencnek számított az alpesi országban.

Ugorjunk tovább az Egyesült Államokba, ahol a megszokottak szerint nagy volt a mozgás a Billboard Hot100 élén. 1990 októberét egy azóta világslágerré nemesedő nóta kezdte az élen, mely műfajának egyik himnuszává vált az elmúlt három évtizedben. A reggae brit fenegyereke, Maxi Priest akkoriban adta ki ötödik albumát, melyről a „Close To You” olyan sikeres ívet futott be, amiről a zenészek nagy része csak álmodozhat. A nóta az egész világ kedvencévé vált, minden országban odafért a legjobbak közé. Nem volt ez másképp az Egyesült Államokban sem, ahol egy hétig vezette a Billboard Hot 100 listáját.

Hogy miért nem tudta tovább megtartani első helyét Maxi Priest, arról két másik világsztár gondoskodott. Az első helyet előbb George Michael vette át, aki szintén egy hétig maradt a csúcson „Praying For Time” című dalával.

A hónap végén aztán jött a pályája csúcsán lévő, slágerek garmadáját éneklő Janet Jackson, akinek még a fekete macska is szerencsét hozott: a húzós dallamokra épülő „Black Cat” a Billboard Hot100 csúcsára emelte október végén a szépséges énekesnőt.

A tengerentúli rap listán mindeközben James Todd Smith ugrott az élre. Ha sokaknak nem ismerős a név, akkor talán az úr művészneve már beugrik, az illető nem más, mint LL Cool J, aki már 16 esztendősen sikeres volt a hip-hop világában, tinédzserként kiadott első kislemeze, az „I Need A Beat” rögtön százezres eladást produkált. 1990-ben jelent meg „Mama Said Knock You Out” című albuma, melyről az első kislemez a „The Boomin’ System” volt, mely rögtön a tengerentúli rap lista első helyére ugrott. A fiatalabb generáció már inkább, mint színészt ismerheti LL Cool J-t, főleg az NCIS Los Angeles című sorozatból.

Szerencsére 1990 októberéből már hazánkból is rendelkezésre áll slágerlista, méghozzá a Magyarországon eladott albumokból összeállított slágerlista. Három évtizeddel ezelőtt Dóra hasonló című albuma volt a legkelendőbb korong hazánkban. És hogy ki is pontosan Dóra? Nos, nem más, mint Szinetár Dóra, aki 1990-ben mindössze 14 esztendősen adta ki első albumát, melyről a „Buli Után A Takarítás” című tinisláger rögtön meghozta számára az ismertséget.

Mára ennyi fért zenei időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1990 novemberének zenei felhozatalát idézzük meg.

Borítókép: youtube.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek