3 évnél régebbi cikk

Tini Nindzsa Teknőcök, Glenn Medeiros és a táncolható nyári slágerek - ezt hallgatta a világ 30 éve
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Tini Nindzsa Teknőcök, Glenn Medeiros és a táncolható nyári slágerek - ezt hallgatta a világ 30 éve

Nem túlzás, három évtizede táncolt a világ, adta a talpalávalót a New Kids, MC Hammer, a Snap! és Glenn Medeiros, de meglepő módon még a Tini Nindzsa Teknőcök is beszálltak a buliba.

Van, ami nem változik és állandó, zenei időkalandozásunkat ezúttal is Nagy-Britanniában kezdjük. Ahogy korábban beszámoltunk róla, 1990 júniusában Sir Elton John ült fel a UK Top40 csúcsára, a "Sacrifice" pedig nagy sikert aratott a csatorna brit oldalán, a nóta öt hétig, egészen 1990 júliusának végéig el sem mozdult az élről.

A könnyes búcsú a listavezető pozíciójától 1990. július 22-én jött el, az új kedvenc pedig a…., nos….., szóval….. Na jó, leírom: a Tini Nindzsa Teknőcök lettek! Nem, nem állok tudatmódosító hatása alatt, tényleg a zöld mutáns nindzsa teknősök álltak a UK Top40 élén!

Történt, hogy a képregényben 1984-ben megjelenő teknősnindzsák kalandjait filmre vitték 1990-ben (aztán még sokszor). A filmhez persze zenék is kellettek, a zárójelenet dala pedig a Partners In Kryme nevű rap formáció nótája, a „Turtle Power” lett.

A dal befutott, négy hétig vezette a brit slágerlistát, ráadásul ez volt az év tizenharmadik legkeresettebb kislemeze az Egyesült Királyságban.

A dal ráadásul a 13. helyen szerepelt az Egyesült Államokban a Billboard Hot 100-on, negyedik lett Írországban, a hetedik helyig ment Új-Zélandon és bejutott a legjobb húsz közé Ausztráliában, Finnországban, Németországban, Svédországban és Svájcban.

2013-ban ráadásul leporolták, ugyanis bekerült az Activision által gyártott „Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows” című videójátékba is!

Persze Sir Elton John és a teknősök mögött is volt élet a briteknél, olyan remek nóták tűntek fel a slágerlista élmezőnyében, mint a Snap! és az „Ooops Up” vagy épp Maxi Priest és a „Close To You”.

Természetesen ekkor már a tengerentúlon slágerré váló, MC Hammer örökbecsűnek bizonyuló dala, a „U Can’t Touch This” is araszolgatott a dobogó felé. de ott volt a legjobb tízben Madonna és a "Hanky Panky" is.

Franciaországban 1990 júniusának végén még a hazájában neves humorista-énekes, Vincent Lagaf állt az élen "Bo Le Lavabo" című dalával, július azonban új listavezetőt hozott a galloknál.

Az első helyre a Karib-térség egyik gyönyörű szigetének, Guadeloupe-nak kiváló együttese, a Zouk Machine lépett.

A hölgyformáció nótája, a „Maldón” nagyon sikeresnek bizonyult Franciaországban. A dal hét héten át, egészen augusztus közepéig vezette a francia kislemez listát.

Németországban nem történt változás, az Offizielle Deutache Charts élén továbbra is Matthias Reim és a „Verdamt – Ich Liebe Dich” állt. A nóta még májusban állt az élre, és 16 héten át nem is mozdult el az első helyről, nem kérdés, 1990 egyik legnagyobb német slágereként emlékezhetünk rá. Ugyanebben a hónapban a dal egyébként Ausztriában és Svájcban is elfoglalta az ország slágerlistájának élét.

Akadt egy dal, amely nagyon bánhatta Matthias Reim remeklését, ugyanis ha a derék német énekes nincs, akkor egészen biztosan listavezető lehetett volna az Offizielle Deutache Charts-on. Ez a nóta pedig a sikereit a „The Power” befutásával megalapozó Snap!, amelynek következő kislemeze, az „Ooops Up” komoly kedvencnek számított Germániában. A dal kilenc héten keresztül állt második pozícióban, nem túlzás kijelenteni, a Snap! ezzel a dallal kapcsolatban szint megszokta az ezüstös helyet.

Az „Ooops Up” listavezető volt Kanadában és Görögországban, viszont rengeteg más országban szintén csak a második helyig jutott: Hollandia, Norvégia, Svédország, Ausztria és Svájc kislemez listáján is a második helyezés jutott neki.

A két éllovas mögött persze nagy volt a tülekedés, olyan remek dalok tűntek fel az első tízben, mint a UB40 és a „Kingston Town”, a New Kids On The Block és a „Step By Step”, vagy épp az előző hónapban már megidézett Twenty 4 Seven és Captain Hollywood az „I Can’ Stand It” talpalávaló ritmusával.

Ha már szóba került Hollandia, az egy hónappal korábban első Vaya Con Dios és a „What A Woman?” elbúcsúzott az első helytől, amelyet a Snap! nem tudott megszerezni. Ennek oka a korábban nagy-Britanniában már szép ívet befutó Adventures Of Stevie V. volt, amely a piszkos pénzzel, vagyis a „Dirty Cash” című dallal meghódított a holland slágerlistát.

Ugorjunk át az Egyesült Államokba, a Billboard Hot100 1990 júliusának első hetében új listavezetőt köszönthetett, a New Kids On The Block lépett az élre, a fiúk egyik legismertebb slágerükkel, a "Step By Step" című nótával három hétig vezették a tengerentúli kislemezlistát.

A hónap végén aztán egy furcsa párosítás, Glenn Medeiros és Bobby Brown kettőse, a „She Ain’t Worth It” ért el szép sikereket. A páros dallamos és remekül táncolható darabja kettő hétig állt az élen. A "Nothing's Gonna Change My Love For You" című slágerével 1987-ben berobbanó Glenn Medeiros számára ez a nóta volt hattyúdal, később már nem ért el jelentős sikereket az idén már 50. születésnapját ünneplő egykori szívtipró.

Glenn Medeiros jelenleg egyébként szülőhelyén, Hawaii szigetén egy katolikus fiúiskola igazgatója.

A Billboard Rap listáját két nóta uralta 1990 júliusában. Kicsit későn, de a tengerentúlon is befutott az Európában addigra már „agyonhallgatott” Snap! és a „The Power”. E nóta szereplése igen komoly fricska volt akkoriban az amerikai rappereknek, hiszen egy, ugyan amerikai érintettséggel bíró, de mégis európai formáció tudott éllovas lenni a műfaj hazájában.

Amikor a „The Power” elbúcsúzott az első helytől, nos, csak egészen kicsit lettek jobbkedvűek a tengerentúli hip-hop élet sztárjai, az új éllovas ugyanis a keményebb stílust képviselők által lenézett MC Hammer lett, természetesen a „U Can’t Touch This” című opusszal.

A dal épp fordított úton járt, az Egyesült Államokat meghódította, de az öreg kontinensen még épp csak barátkoztak ekkor Hammer barátunk susogós nadrágjaival, és az ezekben bemutatott tánctudásával.

Érdekesség, hogy a fenti két dal komoly befolyással bírt az 1990-es évet követő amerikai hip-hop zenére. A műfaj képviselői belátták, ha nagy sikerekre vágynak, nem elég a szókimondó szövegek jelentette erődemonstráció, fogyasztható, és ha lehet, táncolható zenei alapokra van szükség.  Ennek hatására olyan bandák és formációk születtek, vagy épp tértek új utakra, melyek később világslágerekkel hódították meg például Európát is.

No, de ez már majd egy következő visszatekintő témája lesz. Mára zárjuk zenei időutazásunk, folytatás egy hónap múlva, amikor 1990 augusztusának zenei felhozatalát idézzük meg.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek