10 hónapnál régebbi cikk

Egykor volt nyarak Székesfehérváron - szemezgetés a Fortepan archívumából
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fortepan / Buzinkay Géza
Egykor volt nyarak Székesfehérváron - szemezgetés a Fortepan archívumából

Az elmúlt évtizedekben rengeteg minden változott, Székesfehérváron is. Egy azonban talán állandó: a nyár, a napfény és a jó idő szeretete és élvezte.

A Fortepan közösségi fotóarchívumából hoztunk egykor volt székesfehérvári pillanatokat az év egyik legszebb, de mindenképpen legmelegebb pillanataiból, az 1930-as 40-es évekből. És hogy mi történt akkoriban városunkban? 

Az Alba Archívum történeti összefoglalója szerint az 1930-as években a város külső részein épültek alsófokú oktatási intézmények, és ezzel párhuzamosan történt a szociális intézmények telepítése is. A korábban létrehozott árvaház, aggintézet, kórház és szanatóriumok – utóbbiak életre hívását és működtetését alapítványok tették lehetővé – mellett javítóintézet és hadiárva intézet létesült. 

1938. pedig Szent István év volt. Az ünnepségsorozatot január 17-én nyitották meg, és az év során volt többek között a vitézi avatás, a tanügyi kiállítás, Pacelli bíboros látogatása, a Nemzeti Művészeti Napok, az Országos Dalosvereseny, a királyi hamvak újratemetése, a Szent István szobor leleplezése, valamint a november 27. – december 4. között rendezett Országos Iparművészeti és Népművészeti Kiállítás is.

Egy kis csevej jövet-menet - 1936

Strandi csendélet 1939-ben

Vízben és vízparton - 1939

Három a kislány - 1943

Városház tér, egykor Károly király tér 1943-ban

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek