2 évnél régebbi cikk

Bryan Adams, Heavy D, Will Smith és a Bikini – Ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.officialcharts.com
Bryan Adams, Heavy D, Will Smith és a Bikini – Ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Bryan Adams a Robin Hood filmzenéjével hódította meg a listákat, a táncoslábúak Heavy D és Will Smith zenéjére ropták, de hódított a Guns N’ Roses, az Incognito és a Bikini is – Ezt hallgatta a világ 1991 júliusában!

Slágerlistákat érintő időutazásunk első állomása a megszokottak szerint Nagy-Britannia, nézzük, mely nóták voltak népszerűek a UK Top40 listáján 1991 júliusában. Az előző hónapot az élen záró Jason Donovan és az „Any Dream Will Do” július beköszöntével elbúcsúzott a legmagasabb helytől, átadva pozícióját egy ikonikus nótának.

1991-ben jött ki a mozikban Kevin Costner főszereplésével a „Robin Hood, A Tolvajok fejedelme” című film óriási kaszasiker lett, az Egyesült Államokban 166 millió, világszerte 391 millió dolláros bevételt hozott. Nem csak maga a film, hanem a hozzá készült zene is elképesztő magasságokig jutott, Bryan Adams klasszikus balladája, az „(Everything I Do) I Do It For You” 1991 júliusának elején lépett fel a brit lista élére és egészen október végéig, 16 héten át uralta a ködös Albion kislemezlistáját.

Bryan Adams hosszú és eredményes pályafutása során mindössze két nótával ért fel a brit lista élére (a másik a 200 elején a Chicane-nel közösen kiadott „Don’t Give Up”), így túlzás nélkül állíthatjuk, a Robin Hood betétdalaként zenetörténeti klasszikussá nemesedett „(Everything I Do) I Do It For You” az ontariói születésű, ma már 61 esztendős éneked karrierjének legismertebb és legsikeresebb nótája.

Természetesen több kiváló nóta is feltűnt a brit listán 1991 júliusában, ilyen volt például a legendás Guns N’ Roses dala, a „You Could Be Mine”. Ezt a slágert sokan összekötik a „Terminator 2” című filmmel, ám a hiedelmekkel ellentétben nem kimondottan a filmhez készült. Ugyanakkor a legendás mozi rendezője, James Cameron mindenképpen szeretett volna egy dalt Axl Rose csapatától, a választás pedig végül a „You Could Be Mine” lett. A nóta több Guns N’ Roses albumon is feltűnt, először az 1991-es „Use Your Illusion II” című korongon. A „You Could Be Mine” végül a harmadik helyig jutott Nagy-Britanniában 1991 júliusában.

Még előkelőbb helyig, egészen a második pozícióig menetelt 1991 júliusában a Heavy D And The Boyz és a „Now That We Found Love”. Heavy D, vagyis Dwight Arrington Myers jamaikai születésű rapper stílusában a korszak egyik legelismertebb embere volt. nem csupán rapperként alkotott nagyot, de tevékeny részt vállalt Michael Jackson albumaiban és ő egyengette Mary J. Blige útját is.

A kilencvenes években a neves Uptown Records vezérigazgatója lett. Sajnos nem futhatta be a neki jósolt, nagy ívű pályát, 2011. november 8-án, mindössze 44 esztendősen egy mélyvénás trombózis okozta tüdőembólia elragadta az élők sorából. Legnagyobb slágere egyértelműen a „Now That We Found Love”, mely egy 1973-as The O’Jays nóta feldolgozása, Heavy D verziója a mai napig elmaradhatatlan része egy magára valamit is adó retróbulinak.

Természetesen további remek dalok is feltűntek 1991 júliusának brit listáján, ilyen volt a The Shamen és a „Move Any Mountain” vagy épp az Incognito és Jocelyn Brown közös dala, az „Always There”.

Németországban is időtálló sláger uralta az Offizielle Deutche Charts csúcsát, az 1965-ben Hannoverben alapított Scorpions és a „Wind Of Change” még 1991 júniusának elején lépett a trónra és augusztus közepéig, 11 héten át el sem mozdult onnan, ezzel vitathatatlanul a harminc évvel ezelőtti nyár legnagyobb német slágerének bizonyult.

Természetesen remek nóták tűntek fel a Scorpions mögött is, a dobogó harmadik fokán hosszú ideig a korábbi brit listavezető, Cher és a „The Shoop Shoop Song” állt, míg a második helyet a korábban a brit kislemezlistán szintén sikeres Crystal Waters slágere, a „Gipsy Woman (She’s Homeless)” foglalta el.

Crystal Waters nem csak Németországban szerepelt jól, a „Gipsy Woman (She’s Homeless)” vezette az EuroChart Hot100 slágerlistáját is. Mindeközben az European Airplay Top 50 és a rádiós játszásokból összeálló European Hit Radio Top25 első helyét az előző hónapban a tengerentúlon listavezető Paula Abdul vezette a „Rush Rush” című dalával.

Paula Abdul dala július elején is listavezető volt még az Egyesült Államokban, a Billboard Hot100 élén összesen öt hetet töltött el. A csúcspozíciót aztán 1991 júliusának közepén hagyta el, hiszen jött egy olyan dal, mely Európában már jóval korábban befutott.

A brit EMF és az „Unbelievable” még 1990 novemberében kapaszkodott a UK Top40 dobogójára, majd több európai országban is kimondottan sikeresnek számított. Beletelt nyolc hónapba, míg a dal befutott a tengerentúlon, de megérte a várakozás az EMF számára, az „Unbelievable” július végén, ha csak egy hétre is, de az élre állt. A dal érdekessége, hogy a egyes hangmintákat a mozikat 1990-ben Ford Fairlane szerepében meghódító amerikai komikus-színész, Andrew Dice Clay jegyezte.

Az EMF egy hétig tartó uralkodása után a tengerentúlon is eljött Bryan Adams ideje, az „(Everything I Do) I Do It For You” július végén a Billborad Hot100 élére is fellépett, az első helyet pedig egészen 1991 szeptemberéig, hét héten át meg is tartott. Természetesen azért a listavezetők mögött is zajlott az élet, olyan remek dalok tűntek fel a listán, mint Jesus Jones és a „Right Here, Right Now” vagy épp Dave Stewart és Candy Dulfer fantasztikus páros játéka, a „Lilly  Was Here”.

A Billboard raplistáján is egy örök klasszikusnak számító nóta volt a listavezető 1991 júliusának végén. Will Smith ekkor még elsősorban rapper korszakát élte, Fresh Prince-ként, DJ Jazzy Jeff oldalán. A páros remek sikereket mondhatott magáénak, összesen 8 dallal kerültek fel a Billboard Hot100 listájára, míg a tematikus slágerlistát többször is vezették. 1991-ben jött ki negyedik albumuk, a ”Homebase” című korongról pedig elsőként a „Summertime” jelent meg kislemezen.

A dal elkészítésekor a Kool & The Gang "Summer Madness" című nótájának hangmintáját vette alapul DJ Jazzy Jeff, ehhez pedig kiválóan passzol Will Smith kicsit mélyebbre vett hangja. Olyannyira jól, hogy a duó a dalért Grammy-díjat kapott, majd egy esztendővel később a legjobb rap formáció kategóriájában is csúcsra jutott. A Rolling Stone magazin nemes egyszerűséggel minden idők legjobb nyári dalaként jellemezte.

Összefoglalónk végén térjünk haza, nézzük, a MAHASZ albumlistáját, mely magyar előadók voltak a legnépszerűbbek harminc esztendeje. Ha már korábban időtálló slágerekről volt szó, itthon sem adjuk alább. 1991-ben jött ki ugyanis a Bikini sorrendben kilencedik albuma, mely a „A Sötétebbik Oldal” nevet kapta.

A kilencedik album kilenc dalt tartalmazott, de volt egy, mely nélkül az elmúlt harminc évben elképzelhetetlen volt egy magára valamit is adó házibuli, ez a nóta pedig nem más, mint az albumon rögtön nyitódalként helyet kapó „Ki Visz Majd Haza”. Érdekesség, hogy az album dalai között ugyan „Ki Visz Haza” címmel szerepelt a dal, a köznyelvben végül a „Ki Visz Majd Haza” cím terjedt és ragadt meg.

Mára ennyi fért zenei időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1991 augusztusának zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek