2 évnél régebbi cikk

Vanessa Williams, Jacko, Guns N’ Roses és a Lord: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Vanessa Williams, Jacko, Guns N’ Roses és a Lord: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Márciusban tarolt a novemberi esővel a Guns N’ Roses, hódított Vanessa Williams, a U2, a Public Enemy és Michael Jackson sztárklipje, míg itthon a Lord vitte a prímet – ezeket hallgattuk 1992 márciusában.

Zenei időutazást biztosító szerkezetünk mechanikájában nincs változás, ismét Nagy-Britanniában kezdjük kalandozásunkat, melynek keretében 1992 márciusának legnagyobb slágereit kutatjuk.

Három évtizede a ködös Albionban nem volt nagy mozgás a UK Top40 élén, a korábban a Bananarama egyik tagjaként nagy népszerűségre szert tevő Siobhan Fahey és az amerikai zenész Marcella Detroit által alapított Shakespears Sister és a „Stay” még az előző hónapban, 1992 februárjában ugrott az élre és első helyét megtartotta márciusra. A hölgyek végül nyolc héten át nem mozdultak el a brit lista első helyéről.

Természetesen azért az első helyezett mögött volt mozgás. Érkezett például egy olyan dal, mely furcsa pályát futott be. A mai napig emlékezetes klasszikus maradt, mégis, kiadása után egyetlen ország slágerlistáján sem lett listavezető. Portugáliában a második, az Egyesült Államokban, Írországban, Hollandiában a harmadik helyig jutott, míg Nagy-Britanniában hiába kezdett új belépőként rögtön a negyedik helyen 1992 márciusában, később már nem tudott ennél feljebb kapaszkodni. Ez a dal nem volt más, mint a Guns N’ Roses klasszikusa, a „November Rain”, mely a harmadik kislemez volt a banda sorrendben szintén harmadik albumáról, a máig a legendás korongok közé sorolt „Use Your Illusion I” albumról.

A „November Rain” azzal együtt, hogy egyetlen zeneileg meghatározó országban sem volt listavezető, elképesztő eladásokat generált: az Egyesült Királyságban például 600 ezer, Ausztráliában 280 ezer, Németországban 250 ezer példányban kelt el kislemezként. Az albumverziójában 8:57 hosszúságú ballada népszerűségét jól jelzi, egyben a rajongók szívében elfoglalt kiemelt pozícióját is mutatja egy azóta klasszikussá vált keserédes humorfalatka:

Az orvos közli páciensével, hogy mindössze 8 perc van hátra az életéből. A beteg egy nagy sóhaj után így szól:
- Jó, akkor meghallgatom még a November Raint.
- De uram, az kilenc perc! – jelzi halkan az orvos.
- Semmi baj! – hallatszik hirtelen egy hang a mennyből. – Adok neki még egy percet!

Természetesen további remek dalok tűntek fel a brit listán 1992 márciusában, ilyen volt a Red Hot Chili Peppers és az „Under The Bridge” vagy a The KLF és az „America: What Time Is Love”.

Nagy-Britanniában nem ért oda a dobogóra, Írországban és Kanadában azonban listavezető tudott lenni egy szintén korszakos nóta, mely nem volt más, mint a U2 és a „One”. A dal Bono és csapatának hetedik stúdióalbumán jelent meg és az „Achtung Baby” címmel kijött korong harmadik kislemezeként jelent meg.

A „One” különleges helyet foglal el a U2 nótái között, ugyanis az „Achtung Baby” anyagának felvételei alatt igen komoly nézetkülönbségek alakultak ki a tagok között, melyet végül épp ez a dal, a „One” oldott fel, újra közös nevezőre hozva a zenei útkeresésben addig másként gondolkodókat.

A U2 minden, a kislemezhez kapcsolódó bevételt felajánlott az AIDS elleni küzdelem finanszírozására, 2005-ben pedig Mary J. Blige közreműködésével újra felvették a nótát. A duett felkerült az énekesnő 2005-ben megjelent The Breakthrough” című lemezére.  

Németországban, az Offizielle Deutsche Charts élén még egy apró fuvallat sem hozott változást, a januártól egészen áprilisig az élen nyomuló U96 és a „Das Boot” szilárdan állt a lábán, no meg a német kislemezlista első helyén.

Azért Alex Christensen és csapata mögött volt mozgás bőven. Ott volt például az egy hónappal korábban Nagy-Britanniát már meghódító énekesnő, Shanice, vagyis Shanice Lorraine Wilson, aki „I Love Your Smile” símű dalával 1992 márciusát végig a második helyen töltötte a német slágerlistán.

A legjobbak közé még olyan remek nóták jutottak be Németországban, mint például Garland Jeffreys és a „Hail Hail Rock ’N’ Roll”, CeCe Peniston és a „Finally”, vagy épp Michael Jackson és a klipjében sztárparádét felvonultató, Eddie Murphy, a The Pharcyde, Magic Johnson és Iman főszereplésével leforgatott „Remember The Time”. Ez a dal egyébként 1992 márciusában vezette az EHR Top25 listáját, mely az európai rádiók játszási listája volt akkoriban.

Ami a további európai listákat illeti: a EuroChart Hot100 élén, egyúttal a görög és a francia eladási lista élén George Michael és Elton John dala, a „Don’t Let The Sun Go Down On Me” állt, míg a Nirvana és a „Smells Like Teen Spirit” például Spanyolországban, a Ten Sharp és a „You” pedig Svédországban állt az első helyen.

Ugorjunk tovább a tengerentúlra, főleg, hogy a Billboard Hot100 élén jelentős mozgásokat dokumentálhattunk 1992 márciusában. Az előző hónapot még a Right Said Fred és az „I’m Too Sexy” zárta az élen, március beköszöntével azonban a Mr. Big és a „To Be With You” foglalta el az első helyet. Az 1988-ban alapított, és egy rövid szünetet leszámítva ma is aktív amerikai rockbanda története legnagyobb slágereként tekinthet erre a dalra, mely világszerte nagy népszerűségre tett szert, a Billboard Hot100 első helyén pedig három hetet tölthetett.

Március végén aztán új listavezető érkezett, méghozzá a korábbi szépségkirálynő, Vanessa Williams személyében, aki a „Save The Best For Last” című dalával állt az élre. Az 1984-es Miss America ekkor más második albumával hódított, érdekesség, hogy a „The Comfort Zone” című korongról csak a harmadik kislemezként jött ki a „Save The Best For Last”, mégis ez lett az anyag és egyben Vanessa Williams pályafutásának talán legemlékezetesebb és legjobb nótája. A ma már 59 esztendős egykori szépségkirálynő 1992 márciusától április végéig öt hetet töltött a Boillboard Hot100 élén.

A Billboard Rap listáján mindeközben a négyes szám dominált, kijött ugyanis a legendás Public Enemy negyedik albumáról, az „Apocalypse 91...The Enemy Strikes Black” című korongról a negyedik kislemez, a „Shut’ EM Down” pedig villámgyorsan a rap lista élére is ugrott. A dal a feketék kizsákmányolása elleni küzdelem egyik himnusza lett, a Public Enemy ikonikus tagja, Chuck D egyszer így nyilatkozott a nótáról: A "Shut 'Em Down" arról szól, hogy a nagyvállalatok, például a Nike elvonják a nyereséget a fekete közösségtől, de nem adnak vissza semmit, és soha nem nyitnak üzletet a fekete területeken. A vállalkozás bojkottálásának legjobb módja, ha saját vállalkozást indítasz."

Utazásunk végén nézzünk körül itthon, mely lemezek voltak keresettek a hazai hanglemezpiacon 1992 márciusában. Ekkor jelent meg és kúszott egyre feljebb a MAHASZ listáján a legendás Lord együttes aktuális, sorrendben ötödik albuma, az „Utca Kövén”. A szombathelyi zenekar számára a korong komoly változásokat hozott, ezen a lemezen debütál a Lord tagjaként Keszei Tamás a billentyűknél. Nem sokkal a megjelenés után a zenekarvezető Vida Ferenc távozott, a basszusgitárt Harangozó Gyula vette át. Az „Utca Kövén” kimondottan jó eladási statisztikákat generált 1992-ben, az év első felében az egyik legjobban fogyó hazai rocklemeznek bizonyult.

Ezek voltak tehát a legnagyobb slágerek 1992 márciusában, egy hónap múlva 1992 áprilisának zenei felhozatalát vesszük nagyító alá.

Borítókép: Facebook/Michael Jackson
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek