1 évnél régebbi cikk

Amikor a reggae varázsolt nyarat októberben: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Billboard
Amikor a reggae varázsolt nyarat októberben: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Hazánkban a Rapülők-Zámbó Jimmy-Bonanza Banzai mágikus háromszögben mozgott a zenei ízlés, a világban pedig a gigaslágert jegyző Inner Circle mellett a Bon Jovi, Dr. Alban, Bobby Brown, no meg a hölgyek, Tasmin Archer és Madonna adták a slágereket. Ezt hallgatta a világ 1992 októberében.

Megszokott időutazásunkat kezdjük az októberben már igencsak esős és ködös Albionban, a UK Top40 élmezőnye három évtizeddel ezelőtt igen hullámzó képet mutatott. A hónapot még a korábbi listavezető, a kezdeti pszichedelikus rocktól az acid house felé forduló The Shamen kezdte az élen az „Ebeneezer Good” című dallal, ám 1992 októberének második hetében már jött is az új listavezető Tasmin Archer személyében.

Az akkor 29 esztendős brit énekesnő élete egyetlen kiugró slágerével, a „Sleeping Satellite” című nótával lépett fel az első helyre. A mai napig aktív Tasmin Archer pályafutása során négy albumot adott ki, de messze az első korong aratta a legnagyobb sikert, a „Sleeping Satellite” világraszóló ismertséget hozott Yorkshire neves szülöttjének.

Tasmin Archer mindössze két hétig élvezhette a UK Top40 legmagasabb pozícióját, ugyanis a britekhez is megékezett a Boyz II Men hatalmas slágere, a Bumeráng című film betétdalaként hódító „End Of The Road”. Nathan Morris, Shawn Stockman és Wanya Morris október végén foglalta el a listavezető pozícióját és három héten át meg is tartotta.

Természetesen a listavezetők mögött is nagy volt a tömörülés az élbolyban. Olyan dalok jutottak be a TOP10-be, mint például a Bon Jovi és egyik legnagyobb slágere, a „Keep The Faith”. A dal a Bon Jovi hasonló című, sorrendben ötödik albumának első kislemezeként jelent meg. A briteknél ráadásul fantasztikusan kezdett, ugyanis az ötödik helyen debütált, amiben még az is benne volt, hogy eléri az első pozíciót. Ez végül nem jött össze Jon Bon Jovi alakulatának. Egyébként is, maga az album sokkal jobb eredményeket ért el, mint az arról külön-külön kiadott kislemezek. Az album ötszörös platina lett Kanadában, háromszoros pedig Ausztráliában, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Svájcban.

Természetesen további remek dalok tűntek fel ebben a hónapban a brit listán, ott volt a legjobbak között Dr. Alban és az „It’s My Life”, a Bizarre Inc. és az „I’m Gonna Get You”, valamint az Arrested Development és az „Everyday People”.

Menjünk tovább Németországba, ahol az Offizielle Deutsche Charts 1992 októberében új listavezetőt köszönthetett. Nem is akármilyet, hiszen ez a bizonyos nóta 12 héten át megőrizte a legmagasabb pozíciót a derék germánoknál. Összességében nem is csoda, hiszen az Inner Circle és a „Sweat (A La La La La Long)” csempészett némi kellemes karibi hangulatot a zord német őszbe/télbe.

Az 1968-ban alakult, majd többször feloszlott vagy épp szünetet tartó, de minduntalan visszatérő reggae-csapat, az Inner Circle 1992-ben adta ki sorrendben 12. albumát. A „Bad To The Bone” kijött egy nemzetközi és egy amerikai nyomással, majd egy évvel később a tengerentúlon újra kiadták, ez utóbbi verzió Grammy-díjat is kapott! Ez nem csoda, a kilencvenes évek elején újkori reneszánszát élte a reggae, az album pedig csurdig volt jobbnál jobb slágerekkel.

A „Sweat (A La La La La Long)” főleg Európában ment hatalmasat, a diadalmenetet jól jelzi, hogy Ian és  Roger Lewis bandája listavezető lett Németország mellett Belgiumban, Izraelben, Svájcban, Hollandiában és Portugáliában, de az öreg kontinens mellett első helyezett lett Új-Zélandon is. Németországban óriási őrületet váltott ki a dal, mely 12 héten át, egészen 1992 decemberének közepéig el sem mozdult a legmagasabb pozícióból.

Azért volt élet az Inner Circle mögött is. Olyan dalok kerültek fel a német lista dobogójára 1992 októberében, mint Felix és a „Don't You Want Me”. A dal sikerességére jellemző, hogy a Mixmag magazin a beválasztotta a dalt a „100 Legjobb Modern Tánczene” közé, 1992-ben pedig listavezető lehetett Finnországban, Spanyolországban és később Svájcban is. A projekt mögött egy, a magát a Felix név mögé elrejtő DJ állt, aki mellett a csapat tagja volt a brit zenei producer, Francis Wright is.

A német listán további slágerek is felfutottak ebben a hónapban, így a legjobbak közé jutott az Undercover és a „Baker Street”, vagy épp Dr. Alban és a „One Love”.

Ami az öreg kontinens további országait illeti, Olaszországban és Svédországban Madonna és a „This Used To Be My Playground” állt az élen, míg Ausztriában a sógorok kedvenc dancefloor csapata, az Edelweiss ugrott az élre a „Raumschiff Edelweiss” című dallal.

Menjünk tovább az Egyesült Államokba, ahol a Billboard Hot100 élén nem mutatkozott nagy mozgás: a Boyz II Men (Nathan Morris, Shawn Stockman és Wanya Morris) és az „End Of The Road” már augusztus óta őrizte az első helyet. A dal mögött persze azért akadt mozgolódás, feltűnt például Bobby Brown, aki szólókarrierje leghíresebb dalával tört fel, a „Humpin’ Around” egészen az amerikai lista negyedik helyéig menetelt.

A Billboard Hot100 élmezőnyében ott volt még a K.W.S. és a „Please Don’t Go”, Madonna és az „Erotica”, valamint Mary J. Blige és a „Real Love”.

A Billboard dance listáján mindeközben a Reese Project és a „The Colour Of Love”, valamint a C&C Music Factory és a „Keep It Comin” vált listavezetővé 1992. októberében.

Utazásunk végéhez érve nézzük, mely albumok voltak legkeresettebbek 1992 októberében a MAHASZ lemezeladási adatai alapján. Továbbra is a Rapülők előző hónapban kijött albumából vették a legtöbbet abban a hónapban, de nem csupán Gesztiék miatt volt színes a dobogó: A második helyen Zámbó Jimmy második albuma állt, míg a harmadik pozícióba a Bonanza Banzai ötödik stúdióalbuma, az „Elmondatott” című korong ugrott. Kovács Ákosék ezen anyaga már nem futotta be azt az ívet, mint ami korábbi lemezeiknek, főleg az első három albumnak sikerült.

Ezek voltak tehát a legnagyobb slágerek 1992 októberében, egy hónap múlva 1992 novemberének zenei felhozatalát vesszük nagyító alá.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek