2 hónapnál régebbi cikk

A könyvelő legfontosabb feladatai
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/Pixabay
A könyvelő legfontosabb feladatai

A könyvelő igen fontos "eleme" egy vállalkozás vagy cég megfelelő működésének. Mindegy, hogy kisvállalkozásról vagy nagyvállalatról van szó, mindenkinek szüksége van rá. Ő felelős ugyanis a pénzügyi adatok nyilvántartásáért, az elemzések és jelentések elkészítéséért, valamint befolyásolja a pénzügyi helyzetet, és az azzal kapcsolatos stratégiai döntéseket. A feladatai kiterjednek a számlák nyomon követésére, a jogszabályok betartására, az adóbevallások elkészítésére és leadására.

De vajon mit kell tudniuk és hogyan segíthetik a cég működését? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk.

Milyen dokumentumokat dolgoz fel a könyvelő?

A könyvelő feladata, hogy az üzleti tranzakciókat, illetve a pénzügyi eseményeket rögzítse, majd a bizonylatok és a kimutatások alapján feldolgozza azokat. Ezek ugyanis fontos szerepet játszanak abban, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzetét nyomon lehessen követni, illetve a hatóságok részére szükséges adatszolgáltatást meg lehessen tenni.

A leggyakrabban előkerülő bizonylatok a számlák, amiket az áruk vagy szolgáltatások eladásakor kapunk vagy adunk. Idetartoznak még az utalások, a pénztárgépek által kiállított blokkok, és persze a bankszámlakivonatok egyaránt. A könyvelő feladata, hogy minden bizonylatot pontosan és időben rögzítsen.

A legfontosabb tényező a könyvelés során az adóbevallások elkészítése. Mivel a vállalatoknak kötelességük az adóhatóság részére rendszeresen adatot szolgáltatni, így csak egy szakember segítségével oldhatjuk meg ezt a feladatot.

Melyek a legfontosabb teendők?

A könyvelő egy olyan szakember, aki a vállalati pénzügyek nyilvántartásáért felel. Fő feladata, hogy mindent precízen és pontosan rögzítsen, olyan számviteli nyilvántartásokat készítsen, amelyek hitelesek.

Az analitikus könyvelő feladata a folyamatok részletes elemzése. Idetartoznak a számviteli adatok ellenőrzése, illetve a beszállítóktól vagy az ügyfelektől érkező információk összevetése. 

A könyvelő kezeli továbbá a tárgyi eszköz nyilvántartást, amelyben a vállalatban lévő tárgyi eszközöket, illetve azok értékét vezetik fel egy táblázatba. Ennek pontos vezetése segít abban, hogy nyomon kövessük a bevételeket és a kiadásokat, valamint az értékcsökkenéseket.

Zárások és adatbevitel

Fontos kiemelni, hogy a könyvelő végzi el a havi zárásokat, amelynek keretén belül ellenőrzésre kerülnek a pénzügyi adatok. A folyamat során megbizonyosodhatunk arról, hogy minden nyilvántartás naprakész és pontos, ezáltal elemezhetővé teszi a vezetés számára a pénzügyi információkat.

Az adatbeviteli feladatok közé tartozik a napi pénzügyi tranzakciók rögzítése a számviteli nyilvántartásba. Itt a számlák és egyéb dokumentumok pontos és időszerű feldolgozása történik meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek