2 évnél régebbi cikk

Elfogadta a közgyűlés a város 2022-es költségvetését
·Gazdaságköltségvetés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László/ÖKK
Elfogadta a közgyűlés a város 2022-es költségvetését
·Gazdaságköltségvetés·Utolsó frissítés: undefined

A minden eddiginél magasabb, 106,5 milliárdos főösszeggel, és ebben csaknem 20 milliárdos helyi adóbevétellel számoló büdzsé stabil, kiegyensúlyozott működést, az intézmények finanszírozását, átfogó béremeléseket és a fejlesztések, felújítások ütemezett folytatását biztosítja hitel felvétele nélkül.

Az év legfontosabb közgyűlése zajlott pénteken Székesfehérváron, a képviselőtestület mintegy kétórás vitát követően elfogadta a város 2022. évi költségvetését - írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

Hosszas tárgyalások, széleskörű szakmai egyeztetések után pénteken a közgyűlés 16 igen, 3 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta Székesfehérvár 2022. évi költségvetését.

A szavazást megelőző mintegy kétórás vitában dr. Cser-Palkovics András polgármester – utalva a koronavírus-járvány kirobbanásának következményeire – azt mondta, a költségvetés most különleges helyzetben kerül a képviselőtestület elé, hiszen a testület végre ismét a hagyományos keretek között szavazhat róla.

A költségvetés főösszege 106,5 milliárd forint. A büdzsé 25,2 milliárd forint saját bevétellel számol, ennek legfőbb tétele az iparűzési adó, amely – a kkv-knak nyújtott kedvezményekkel együtt is –  megközelíti, év közben akár meg is haladhatja a 20 milliárd forintot, köszönhetően a helyi gazdaság fejlődésének. A költségvetés 63,4 milliárd forint forrást tartalmaz fejlesztésekre, felújításokra, feladatokra.

Kiemelt tételt képeznek a személyi juttatások, a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum biztosítása. Ahol a kormány döntött béremelésről, ott ahhoz kapcsolódóan jelentős kompenzációt is ad az önkormányzatoknak. Összességében az állammal kapcsolatos elszámolás során az önkormányzat pozíciója 1,3 milliárd forinttal javul. A szociális dolgozók számára létrehozott hűségjutalom rendszerét idén az óvodai és bölcsődei dolgozókra is kiterjesztik, a közszférában dolgozók esetében pedig 407 millió kerettel biztosítják 2022-ben is a cafetériát.

Működtetési, jóléti, térségi feladatokra 36,7 milliárd forint jut. Folytatódnak a kiemelt önkormányzati fejlesztési programok, többek között az Ybl Miklós, a Kégl György és a Saára Gyula program, a közbiztonsági és születési program, a 65 év felettiek egyszeri éves támogatása, a fásítási és erdőtelepítési program. 2,6 milliárd forintot fordítanak a tömegközlekedésre úgy, hogy bérletárat csökkentenek, közben bővítik a hálózatot.

A költségvetés jelentős, mintegy 6,4 milliárd forintos tartalékkal számol, hitelfelvételt ugyanakkor nem tartalmaz sem ezévi működési célokra, sem hosszú távra. A magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük Székesfehérváron.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András elmondta: Székesfehérvár úgy tudja elkezdeni már a februári hónapot, hogy van elfogadott költségvetése a városnak és intézményeinek, ami biztonságot jelent mindenkinek. Fontos ez az önkormányzati szektor számára is, ahol mintegy 4.000 ember dolgozik. Vannak, illetve lesznek olyan fejlesztések, amelyek nem jellennek meg a költségvetésben, mert nem városi, hanem kormányzati finanszírozásúak, ám fontosak a székesfehérváriak számára, ide tartozik többek között a kórházfejlesztés és az Auchan-körforgalom bővítése.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek