2 hónapnál régebbi cikk

Négy rendkívüli, nehéz év után idén nem válság-költségvetés lesz Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Négy rendkívüli, nehéz év után idén nem válság-költségvetés lesz Székesfehérváron

Az idei büdzsé óvatosan optimista, jelentős tartalékokkal, de jelentős fejlesztésekkel és újdonságokkal is - tette közzé Cser-Palkovics András.

Idén 35,5 milliárd forintos saját, önkormányzati bevételből gazdálkodhat Székesfehérvár, kiemelten a fehérváriak munkája által megtermelt 26,8 milliárd forintnyi iparűzési adóból - írja abban a posztban a polgármester, amit a költségvetés csütörtöki benyújtásával kapcsolatban tett közzé.

"Az építményadót korábban csökkentettük, így 3,73 milliárd forint érkezett ebből a városi kasszába. Sajnos a szolidaritási hozzájárulás keretében 8,1 milliárd forintot kell befizessünk az államkasszába, ennek a pénznek volna helye városunkban és/vagy az agglomerációnkban is. Igaz, az állam 11,4 milliárd forinttal járul hozzá városunk működési költségeihez, a fejlesztési források pedig további 24,3 milliárd forintos állami forrást tesznek költségvetésünkhöz" - olvasható.
 
Jó hír, hogy a kiadási oldalon jelentős könnyebbség, mivel az energiaárak konszolidálódtak - bár a vízdíjaink emelkednek -, így valamivel bővebb keret jut működésre és fejlesztésekre is. 

Cser-Palkovics András kiemeli, három fő cél van 2024-ben: az első, hogy az önkormányzati dolgozók béreit, juttatásait tudják emelni, a második a közlekedés, különösen a buszhálózat bővítése és fejlesztése, amiről hamarosan külön is tájékoztatót ad majd. 

A harmadik, hogy az elmúlt évekből kiindulva olyan tartalékkal vágjunk neki a következő éveknek is, amivel félelem nélkül várhatók a világ esetleges kihívásai, ehhez tartozik, hogy adósságunk továbbra sincs" - hangsúlyozza a polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek