Betegek a középpontban: Új kezdeményezés az egészségügyi ellátás javítására Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
Betegek a középpontban: Új kezdeményezés az egészségügyi ellátás javítására Magyarországon

Magyarország is aktívan részt vesz egy új, közép-európai projektben, amelynek célja az egészségügyi ellátás színvonalának emelése és a betegközpontú megoldások bevezetése.

A Health Labs4Value elnevezésű projektben hazánk mellett Szlovénia, Németország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország vesz részt. A projekt keretében Magyarországon is létrejött egy úgynevezett "Living Lab", ahol a betegek, egészségügyi szolgáltatók és kutatók közösen dolgoznak az egészségügyi ellátás kihívásainak megoldásán. Hazánkat a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (KDRIÜ) és a TrintonLife Csoport képviseli a projektben.

Magyar innovációk az egészségügyben

2024 januárjában a TritonLife Csoport budapesti irodájában rendezték meg az első magyar innovációs napot, ahol szakértők és érintett felek találkoztak, hogy közösen vizsgálják meg a magánkórházak adminisztrációjának és betegellátásának javítási lehetőségeit. Az eseményen a hangsúly a jobb kommunikáción, az egyszerűsített adminisztratív folyamatokon és a hatékonyabb betegkövetés megvalósításán volt.

A jelenlegi rendszerek hiányosságai régóta frusztrációt okoznak mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet számára. Ezért a magyar csapat célja egy átfogó informatikai megoldás kidolgozása, amely integrálja az adminisztrációs feladatokat, a műtéti előjegyzéseket, a pénzügyi folyamatokat és a betegekkel történő kommunikációt. Az új digitális rendszer célja, hogy csökkentse a kórházi adminisztrációval járó terheket, így az egészségügyi dolgozók több időt szentelhetnek a betegellátásra.

Együttműködés a régióban

Magyarország erőfeszítései egy nagyobb nemzetközi összefogás részét képezik a Health Labs4Value projektben, amelyben minden részt vevő ország a saját egészségügyi kihívásaira keres megoldást. Szlovéniában például a rehabilitáció utáni betegellátás javítására koncentrálnak, míg Németországban egy új alkalmazást fejlesztenek a csípőízületi artritiszben szenvedők számára. A Cseh Köztársaságban a gerincproblémákkal küzdő betegek támogatására dolgoznak ki programokat, Lengyelországban pedig a krónikus betegek adminisztrációját egyszerűsítik digitális eszközökkel.

Határokon átnyúló összefogás

A Health Labs4Value projekt egyik legnagyobb előnye a határokon átnyúló együttműködés. Az országok tanulhatnak egymás tapasztalataiból és megoldásaiból, ami lehetővé teszi, hogy a legjobb gyakorlatokat megosztva a régió minden résztvevője profitáljon az innovációból. Az egyes országokban létrejött "Living Lab" együttműködések várhatóan hosszú távon is alakítják majd az egészségügyi ellátás jövőjét Közép-Európában.

A Health Labs4Value projektről további információkat a projekt hivatalos weboldalán találhatnak, vagy kövessék a legfrissebb fejleményeket a közösségi médiában:

www.interreg-central.eu/projects/health-labs4value

www.facebook.com/HealthLabs4Value

www.linkedin.com/groups/9346332/

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg az Interreg Közép-Európa Program keretében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek