3 évnél régebbi cikk

Összművészeti gála és szabadtéri kiállítás Székesfehérváron a Magyar Kultúra Napján
·Kultprogram·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Összművészeti gála és szabadtéri kiállítás Székesfehérváron a Magyar Kultúra Napján
·Kultprogram·Utolsó frissítés: undefined

Összművészeti gálaműsorral ünnepli Székesfehérvár a Magyar Kultúra Napját január 22-én. A kultúra helyi képviselői a Vörösmarty Színházba viszik magukkal a nézőket, hogy a komolyzene, a balett, a néptánc és a színművészet egy-egy szeletéből adjanak ízelítőt.

Január 22. a Magyar Kultúra Napja – a Himnusz megírásához kötődő ünnepét idén összművészeti gálaműsorral köszönti a város.

A járványhelyzet miatt a rendezvényt online, a Fehérvár Televízió és a város honlapjának élő közvetítésén keresztül követheti a közönség, péntek este 19.30-tól.

Az esemény online is követhető lesz, Székesfehérvár honlapján (szekesfehervar.hu/elo) keresztül.

A nagyszabású műsor a Vörösmarty Színházból várja a közönséget: közreműködik a Székesfehérvári Balett Színház, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes és a teátrum színművészei. Juhász Illés, Sághy Tamás, Gáspár Sándor és Ballér Bianka Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiájából mutatnak be részletet. Az ünnepi est fellépői a hagyományos színpadi előadás mellett a színház más, izgalmas helyszíneire is magukkal viszik a nézőket. Az est házigazdája Dr. Szikora János igazgató lesz, a műsort Váradi Eszter Sára színművész vezeti, ünnepi köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

Az ünnep tiszteletére szabadtéri kiállítással készül a magyar kultúra napjára a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

A Belvárosban – a Fő utcán és a Városház téren – kihelyezett installációkon január 21-től egy héten át a tárlat olyan művészeket mutat be Vörösmarty Mihálytól kezdve Ybl Miklóson át Pilinszky Jánosig, akik Székesfehérváron születtek, a városban diákoskodtak, tanítottak vagy itt folytatták alkotótevékenységüket. A kiállítás az intézmény közösségi oldalán is látható lesz.

 

Magyar Kultúra Lovagja lesz Zemlényi Katica

Hagyományosan a Magyar Kultúra napján szokták átadni a Magyar Kultúra Lovagja elismeréseket is, e most, a tervek szerint, a Hősök Napja nyitóeseményeként, május 29-én rendezik meg a 25. - jubileumi - Magyar Kultúra Napja Gálát, amelyen avatják a kultúra lovagjait a Stefánia palotában.

Olyan kiváló személyek kapják a Magyar Kultúra Lovagja elismerést, akik nemcsak az egyetemes és magyar kultúrát őrzik, ápolják évtizedeken keresztül, hanem alázatos és következetes munkával nagyon sokat tesznek közösségükért, hazájukért.

Idén a kuratórium döntése alapján Magyar Kultúra Lovagja címben részesül Székesfehérvárról Zemlényi Katica is a „A zenekultúra ápolása érdekében végzett példamutató tevékenységéért”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek