1 hónapnál régebbi cikk

Befejeződött a Sóstó- és a Csónakázó-tó rehabilitációja
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Befejeződött a Sóstó- és a Csónakázó-tó rehabilitációja

Lezárult Székesfehérvár eddigi legnagyobb rehabilitációs projektje. A Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó rehabilitációját, valamint a Sóstói Stadion fejlesztését magában foglaló tíz éves projekt húsz milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatásból valósult meg.

Csütörtök délután a Sóstó Vadvédelmi Központban mutatták be annak a programnak a záró elemeit, mely Székesfehérvár eddigi legnagyobb fejlesztésének eredményeként jött létre. A Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó rehabilitációja, valamint a Sóstói Stadion korszerűsítése tíz év alatt, húsz milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati forrásból valósult meg. Mészáros Attila alpolgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország kormánya 2013-ban döntött a fejlesztésekről, a támogatási szerződést pedig 2014-ben írták alá a felek.

"Nagyon-nagyon sok minden valósult meg az elmúlt években, hiszen a stadion mellett a Sóstónál is, megújult az északi-tó, körbejárhatóvá vált, a mederkotrás megvalósult, a Csónakázó-tó és környezete megszépült, számtalan út-felújítás, parkolóépítés mellett pedig a vadvédelmi Központ is elkészült és most már a harmadik évében működik és igen sikeres, hiszen nagyon sok állatot fogad be, nagyon sok látogató van, rengeteg minden történik a vadvédelmi központban és az utolsó néhány tíz millió forintból pedig a Csónakázó-tónál befejeztünk egy járdaszakaszt, amelyet megújítottunk" – árulta el Mészáros Attila.

Mészáros Attila hozzátette, hogy a Csíkvári út - Hosszúsétatér kereszteződésében elkészült egy okos zebra, amely a gyalogosok védelmét hivatott szolgálni, a Vadvédelmi Központban pedig, a projekt záró elemeként egyebek mellett játszóeszközöket telepítettek, valamint egy röpdével és kifutóval is bővült a létesítmény. Csete Gábor, a városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője elmondta, hogy idén eddig 1096 állat érkezett a vadvédelmi központba, amely jelentős emelkedés a tavalyi évhez képest, év végéig pedig további gyarapodás várható.

"Nagyon örülünk neki, hogy a projekt záró elemeként sikerült olyan forrást is kapnunk, amivel létre tudtunk hozni egy belső bemutató teret, gyakorlatilag ez egy belső tanösvény, amit a belső szakvezetéseinknél fel tudunk használni, de egyénileg is tudják használni a látogatók. Interaktív elemek és nagyon sok olyan tartalom van rajtuk és bennük, ami a legfontosabb természetvédelmi problémákkal foglalkozik. Úgy gondolom, hogy ez is egy kicsit hiánypótló itt a környéken is" – mondta el Csete Gábor.

A sikeres fejlesztési projekt megkoronázásaként a központ munkatársai visszaengedtek egy nagy kócsagot természetes élőhelyére. A madár, amely a magyar természetvédelem címermadara, másfél hete került a Sóstó Vadvédelmi Központba a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkból és rövid lábadozást követően a Sóstó vizén nyerhette vissza szabadságát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek