2 évnél régebbi cikk

Szemétszedés lesz szombaton az Alsóvárosi réten
·Zöldkörnyezet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Szemétszedés lesz szombaton az Alsóvárosi réten
·Zöldkörnyezet·Utolsó frissítés: undefined

Április 9-én délelőtt fél tíztől szemétszedésre hívnak mindenkit. Az Alsóvárosi rét területén lesz majd a közösségi akció. Zsákot és kesztyűt kapnak az önkéntesek.

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője elmondta, hogy nagyon szomorúnak, sőt felháborítónak is minősíthető az, hogy vannak akik olyan módon szabadulnak meg a hulladékuktól, hogy közterületre teszik. Az egyéni felelősségnek kellene e tekintetben erősödnie. Az pedig felháborító, hogy a mások által okozott rendezetlen állapotot a társadalom azon tagjai takarítják el, akik e téren tisztességesen viselkednek és fontos számukra a környezet rendezettsége, minősége. De sajnos a környezeti kultúránkban ma itt tartunk.

"Az Alsóvárosi rét környékéről, a Szalontai utca egyik lakója, Várnai Ferenc jelezte felém,hogy a réten nagyon sok a hulladék. Ennek összegyűjtésére hirdettem meg e hét szombatra az akciót, remélve, hogy többen is csatlakoznak hozzánk. Ökológiai szempontból azt hiszem felelős döntést hoztunk, amikor úgy döntöttünk, hogy az Alsóvárosi rét zöldterület marad. Maroshegy számára különösen jelentős ez, hiszen a 2006. előtt meghozott beépítési döntések nagy mértékben és többféle szempontból is befolyásolták a körzet életét. A városrészben sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy a közterületen lévő vegyes és  szelektív hulladékgyűjtők mellé kerülnek lomok, mint ahogy a körzet határvonalairól is folyamatosan érkeznek jelzések. Ezek eltakarítását a Városgondnokság és a Depónia végzi, de érdemes tudnunk, hogy ez is pénzbe kerül, csak mindannyiunk közös pénzéből fizetjük ezt meg. Erre próbálunk rásegíteni önkéntes akciókkal, amelyek talán a figyelmet is ráirányítják a problémára. Ezért  is jelszava a mostani alkalomnak a   "NEM KELL SZEMÉT" felhívás! Kérem mindazokat akik szívesen vesznek részt egy ilyen megmozdulásban, jöjjenek, csatlakozzanak! Természetesen nagyon örülünk a város bármely pontjáról érkező szorgos kéznek." - fogalmazott Brájer Éva.
 

Hasznos információ: találkozó a Székely utca-Nagybányai utca csatlakozásánál, a vasúti átjárónál szombaton 9.30 órakor. Kesztyűről, zsákról a kezdeményezők gondoskodnak.

Az Alsóvárosi rét egy csodálatos, zöld oázis Székesfehérváron. A mintegy 100 hektáros terület, 2010 előtt magántulajdonban volt, gazdasági hasznosításra szánva. Ezt a város megakadályozta, és az önkormányzat megvásárolta az egész területet körülbelül 1 milliárd forintért, később pedig a kormány odaadta a városnak a vételárat a Modern Városok Program keretéből. Ezt követően minősítették át a rétet zöldterületnek. tehát a beépíthetősége maximum a teljes terület 0,08%-a. Hamarosan indul egy komoly fejlesztés, aminek a részeként n az értékes élővilágot rejtő természetes gyepfoltok megtartása mellett fog sor kerülni jelentős fásításra.

Kapcsolódó
Cser-Palkovics András: Újabb zöld oázist mentünk meg és rehabilitálunk!

Székesfehérvár polgármestere az Alsóvárosi réttel kapcsolatban hangsúlyozta: egy újabb szép kirándulóhelyet teremtenek a városon belül, összekapcsolva embert a természettel, ahogyan azt a Sóstónál is tették! 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek