2 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: Újabb zöld oázist mentünk meg és rehabilitálunk!
·Zöldkörnyezet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook.com/cserpalkovicsandras
Cser-Palkovics András: Újabb zöld oázist mentünk meg és rehabilitálunk!
·Zöldkörnyezet·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérvár polgármestere az Alsóvárosi réttel kapcsolatban hangsúlyozta: egy újabb szép kirándulóhelyet teremtenek a városon belül, összekapcsolva embert a természettel, ahogyan azt a Sóstónál is tették! 

Facebook-posztban részletezte Cser-Palkovics András az Alsóvárosi rét rehabilitálásával, közösségi térré alakításával kapcsolatos elképzeléseket.

Mint írta, az Alsóvárosi-rét, amely több helyrajzi számon nyilvántartott földrészletből áll, cca. 100 hektár területű – szakemberek és természetvédő szakemberek javaslatainak figyelembevétele alapján – az ott található különleges élővilágra is tekintettel kerül fejlesztésre, uniós forrásból.

A jelenlegi ütemben egy cca. 30 hektáros területen valósul meg a helyi értékeket szem előtt tartó zöld fejlesztés. Ennek keretében az értékes élővilágot rejtő természetes gyepfoltok megtartása mellett fog sor kerülni jelentős fásításra.

A terület adottságaihoz igazodóan kertészeti módszerrel 868 db park- és sorfa kerül elültetésre, valamint 15 hektár területen erdészeti facsemeték telepítése fog megtörténni, mindezt kiegészítve természetközeli gyepfelületek (virágos rét) létesítésével.

A tervezett beruházás legfontosabb hatása a település biológiai aktivitás értékének szinten tartása, az érintett területek magas belvízszintjének csökkentése a jelentős faállomány által, valamint az erdőkben, közparkokban nyújtott rekreációs szolgáltatások által az ott élők életminőségének javítása.

Kapcsolódó
Új közpark épülhet Székesfehérváron, az Alsóvárosi réten

A 100-ból egy 30 hektáros területet alakítanának át hatalmas közparkká, viszont az Alsóvárosi rét továbbra is rét marad.

A park-fejlesztés során a lakosság számára történő megközelíthetőség és használhatóság érdekében kialakításra kerül egy 50 férőhelyes parkolófelület, valamint az Európai Uniós pályázati előírások alapján egy cca. 250 m2 alapterületű fogadóépület is, amely mosdókat és egy büfét tartalmaz.

Az elmúlt években az ehhez szükséges tervek elkészültek, az engedélyezés lezárulása után pedig megkezdődött a kivitelező kiválasztása.

"Az elmúlt napokban megjelent cikkek kapcsán leszögezném tehát: Szó sincs az Alsóvárosi rét beépítéséről, térkövezéséről, hanem éppen ellenkezőleg!  - írja a polgármester.  -  Megmentettük a területet annak beépítésétől. Zöld terület marad. Egy újabb szép kirándulóhelyet teremtünk a városon belül, összekapcsolva embert a természettel, ahogyan azt a Sóstónál is tettük!'

A teljes poszt itt olvasható:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek