Ezeket jelentik a pár betűs rövidítések egy modern tévé esetében
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com/MarquesKaspbrak
Ezeket jelentik a pár betűs rövidítések egy modern tévé esetében

Lassan nincs életünknek olyan pillanat, melyhez ne tudnánk egy éppen odaillő pár betűs rövidítést. Különösen igaz ez a modern kütyük világában.

Annak ellenére, hogy tévénézési szokásaink éppen változóban vannak, maguk a tévék nem mennek ki a divatból. Éppen csak az változik, hogy mit és hogyan nézünk rajtuk. Azt már eddig is tapasztalhattuk, hogy a klasszikus (lineáris) tévénézés, ahol egy-egy kábeltévés szolgáltató vagy egy földfelszíni sugárzás általi szolgáltatón keresztül nézzük a tévéadásokat erősen visszaszorulóban van, míg az online streaming (interneten keresztül, online nézett) tévézés folyamatosan hódítja meg az ügyfeleket.

De a szolgáltatások megújulása mellett maguk az eszközök is szinte évről-évre megújulnak. Mi felhasználók meg jellemzően csak állunk a nagyáruház tévékészülékes, hosszú polcai előtt és olvassuk a rengeteg technikai tulajdonságot, rövidítést, hogy a kiszemelt új tévé mikkel is van felruházva: pixel, HDR, Dolby, 4K és sorolhatnám még sokáig.

Tulajdonságok, amikről érdemes tudnunk egy modern tévé esetén

Felbontás

A képernyőn megjeleníthető maximális képpontok száma. Minél több a képpontok száma, annál szebb lehet a látható tartalom. Napjainkban az alábbi felbontásokat láthatjuk a tévé dobozára írva, melyek közül a nagyobb érték képviseli a jobb képminőséget. Fontos megjegyezni, hogy a klasszikus tévé szolgáltatások zöme ugyan még csak Full HD, azonban a streaming szolgáltatók esetén már a 4K felbontás kezd igen gyakori lenni.

  • FULL HD – 1920 × 1080 pixel
  • 4K Ultra HD – 3840 × 2160 pixel
  • 8K Ultra HD – 7680 × 4320 pixel

Képátló

Ez mutatja meg a készülék nagyságát. Az átlósan mért érték az alap mérőszám a tévék fizikai méretét tekintve, melyet coll (inch) mértékegységben adnak meg. Az átváltást tekintve a kiírt számot 2,54 centiméterrel kell szorozni, így kapjuk meg a centiben mért értéket. Vásárlás előtt érdemes figyelni a készülék magasságára és szélességére is, mert nem ritka eset, hogy egy-egy nagyobb méretű tévé nem fér be a nappali szekrénysorába.

HDMI

Napjaink készülékei szinte kizárólag ezzel a csatlakozó típussal vannak felszerelve. A korábbi típusokat (scart, RCA, VGA, jack) már ne is keressük, azokat legfeljebb a múzeumi kiállított darabokon találunk csak. Amire érdemes figyelni, hogy a HDMI interfésznek is vannak típusai. Itt a 2.0 vagy 2.1 szabvány a jó választás, ezeken tudunk a tévéhez legalább 4K felbontású eszközt csatlakoztatni. Az sem hátrány, ha ezekből egy tévén több is akad.

Kapcsolódó
Mennyit költesz a digitális rezsidre?

Havi rezsiköltségeink mennyisége cseppet sem elhanyagolható. Kiváltképp, hogy az elmúlt pár évben ezen kiadásaink digitális része nem kicsit megugrott. Számoljunk egy kicsit!

USB

Külső meghajtók, pendrive-ok, egér, billentyűzet vagy akár webkamera csatlakoztatására alkalmas port. Fontosságát talán nem kell már magyarázni. Nélkülük nem tudnánk a tévé adását rögzíteni, de egy letöltött film vagy fotó megnézése sem lenne lehetséges. Szabványokat tekintve a tévék túlnyomó része még a 2.0-nál tart, de ezekkel is lehet élni. Persze ha van már 3.0 is a tévén, az azért jó. Darabszámokat tekintve legalább a kettő ajánlott, de a több, itt is jobb.

HDR

A magas dinamikatartományú kép technológiája is folyamatosan fejlődik. Ennek lényege, hogy a képjelekben a hagyományoshoz képest jóval több képi információt tárol, így pedig sokkal életszerűbb és pontosabb képet eredményez. Ilyen műsorral jellemzően a streaming szolgáltatók esetén találkozunk, ott azonban szinte kivétel nélkül az utóbbi években készült filmeket már ezzel a technológiával készítik. Így ennek megléte erősen ajánlott. Ezek szabványa is az évek alatt fejlődik, így létezik a HDR, a HDR10 és a HDR10+, ahol ez utóbbi tudja a legszebb képminőséget visszaadni a képernyőn.

Dolby Vision

A fenti HDR szabvány legmodernebb típusa, ahol a színmélység már 12 bites. A Dolby Vision az emberi szem számára rengeteg árnyalatot képes megjeleníteni, ennek köszönhetően hihetetlenül élethű lehet a látott kép a kijelzőn. A feketék mélyek, a színek pedig élénkek és élethűek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek