Amikor a gyerkőc elkezd hátizsákot hordani
Fehérvár Médiacentrum fotója
mamilla
Amikor a gyerkőc elkezd hátizsákot hordani

A gyerekeknél már egészen pici korban megjelenik az önállósodásra való törekvés: elsősorban a felnőttek utánzásában. Ha apának vagy anyának táska van a hátán, akkor bizony ő is azt szeretné. De mi kerüljön egy gyerek hátizsákjába?

A hátizsák

Nem csupán az a fontos kérdés, hogy mit tehetünk a hátizsákba, hanem legalább ugyanekkora hangsúlyt kell fektetnünk magára a táskára is. A méret és a kialakítás egyaránt olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják, mennyire szívesen fogja viselni a darabot a gyermek. A Mamilla bababolt utazás kategóriájában magas minőségű hátizsákokat találunk, amelyek kialakításánál az elsődleges szempont kis viselőjük maximális kényelme.

A kedves mintájú hátizsákok elkísérhetik a gyermeket az óvodába, családi kirándulásokra és a nagyszülőkhöz is. Méretüknek köszönhetően minden fontos tárgy elfér bennük, sőt a vizes palackoknak külön kialakított rekeszek is vannak bennük, így nem kell attól tartani, hogy kifolyik az innivaló. Ezek mellett azonban a kedvenc játék és az utazásra kiválasztott könyv vagy kis társas is elfér még.

Egy belső zseb is rendelkezésre áll, amelybe külön lehet tenni az út alatt készült rajzokat, vagy az összegyűjtött faleveleket. 

Egy jól méretezett és megfelelően kialakított hátizsák vidám társunk lesz bármely kiránduláson, mert a gyermek számára kényelmes a viselése. Ha rendelkezik a vállpántok mellett mellkaspánttal is, akkor pedig tovább fokozhatjuk vele a komfortérzetet. 

Most pedig lássuk, mi mindenre lehet szükségünk az utazások alatt, amelyeket kis csemeténk maga cipelhet!

A hátizsák tartalma

Nem csupán életkori sajátosság, hanem fontos lépcsőfok is a gyerekek fejlődésében az, amikor elkezdik maguk bepakolni és cipelni apró táskájukat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne segíthetnénk, vagy hogy ne igényelhetnék a segítségünket. Sőt, célszerű is odafigyelni, mi kerül a táskába, hiszen ha túl nehéz lesz, akkor nem viszi majd szívesen, na meg persze minden nem is fér bele - így megtanulja kiválogatni, mi az, ami valóban fontos.

Talán nem is gondolnánk, de a hátizsák mintájának is nagy szerepe van. A színes formák és figurák segítenek a gyermeknek abban, hogy megismerjék a sajátjukat. Ezen keresztül formálódik bennük a tulajdon fogalma is, és kötődés alakul ki benne a holmija iránt. 

Fontos szempontok a táska kiválasztásában

Mielőtt táskát választunk, fontos összegezni a lényeges tulajdonságokat, amikkel a hátizsáknak rendelkeznie kell majd. 

Mindenképp állítható vállpántoknak kell lenni rajta. Legyenek elkülönített rekeszek a táskában, amik segítenek a tárgyak rendszerezésében. Még jobb, ha külön nyitható zsebei vannak. Fontos a könnyű tisztíthatóság is, valamint rendelkezzen egy olyan címkével, amire beleírható a gyermek neve, így egy kiránduláson is nehezebben keveredik el a táska. 

Láthatjuk tehát, hogy viszonylag sok szempontra kell odafigyelnünk, ha a gyermekünk elkezd önállóan táskát hordani. Megijedni azonban nincs okunk, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy segítsük őt néhány praktikus tanáccsal, ha szüksége van rá. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek