Habozd, dörzsöld, öblítsdHabozd, dörzsöld, öblítsd
Buszon, metrón, villamoson utazunk nap mint nap, pötyögünk a számítógépen, ajtók kilincseit fogjuk meg, sporteszközöket használunk, állatokat simogatunk etc.. Mindeközben számos baktérium kerülhet kezünk különböző helyeire. Tehát a tisztításnál is alaposabban kell eljárnunk.
A helyes technika a következő. Szappanozáskor fordítsunk több figyelmet a tenyereinkre, az ujjakra! Habozzuk és dörzsöljük át az ujjközöket, ujjperceket és körmöket is, különös tekintettel a hüvelykujjakra, majd mossuk le. Ha belegondolunk, ezek a részek bizony könnyen kimaradhatnak egy szokásos kézmosáskor! Befejezésképpen töröljük meg a részeket, hiszen ezzel nem csupán a nedvességet, de a maradék bacilusokat is eltávolíthatjuk.
Mindez csupán 5 percet vesz igénybe.
Arra, hogy mikor érdemes elvégezni a műveletet, nincs konkrét válasz. Nem mondhatjuk ki, hogy minden fél-egy órában, vagy naponta 2-3 alkalommal. Kézmosás ugyanis minden esetben szükséges, amikor például élelmiszerekkel dolgozunk, mosdót használunk, természetben vagyunk, beteget látogatunk, és amikor hazatérünk a suliban vagy munkában töltött fárasztó nap után.
Egy Guinnes rekord kísérlet keretében május 5-én, országszerte számos iskolában gyűltek össze diákok és tanárok, hogy a helyes kézmosás technikájáról és íratlan törvényeiről tájékoztassanak. Kövessük a példájukat, fordítsunk több időt kezeink tisztítán tartására!