7 évnél régebbi cikk

Ilyen lesz II. (Vak) Béla koronázása a 2016-os Királyi Napokon
Fehérvár Médiacentrum fotójaIlyen lesz II. (Vak) Béla koronázása a 2016-os Királyi Napokon

A forró hangulatú középkorban nem voltak ritkák a trónviszályok. Így kezdődik II. (Vak) Béla király története is, akit idén, a Koronázási Szertartásjátékon Száraz Dénes alakít.

Mielőtt rátérnénk a 2016-os Királyi Napokon megrendezésre kerülő előadásra, nézzük meg, milyen múlttal is rendelkezik az 1131-ben, Székesfehérváron megkoronázott vak király.

A történet

Több mint száz évvel államalapítás után vagyunk, az 1100-as évek fordulóján. Béla apjának, Álmos hercegnek apját és nagybátyját (I. Géza és I. (Szent) László) is királlyá koronázták, és mivel bátyját, Kálmánt papnak szánták, ő következett volna a trónutódlásban. Végül azonban, egyházpolitikai kérdésekből kifolyólag Szent László mégiscsak Kálmánt tette meg örököséül, aki Európa egyik legműveltebb uralkodójaként vált ismertté – innen ragadt rá a Könyves elnevezés. Álmos sem volt rest, az évek során minden erejével igyekezett megfúrni bátyját. Sikertelen próbálkozásainak eredményeként, árulás vádjával Könyves Kálmán végül nem csak öccsét, de annak fiát, az akkor hét éves Bélát is megvakíttatta, hogy megakadályozza esetleges trónralépésüket, és biztosítsa fia, II. István nyugodt uralkodását.

Álmos herceg és fia, Béla megvakíttatása, Képes Krónika (Fotó: wikipedia.org)

A terv jónak bizonyult, de korántsem tartósnak. Álmos a fiú uralkodását is megpróbálta rövidre zárni, ráadásul mivel nem született örököse, halála után Bélát koronázták meg. Szóval csak-csak beértek a próbálkozások, mi több, ezzel a későbbi Árpád-házi uralkodók is Álmos leszármazottai lettek. Utódai pedig tettek arról, hogy Könyves Kálmán egy ideig különböző beszéd- és testhibákkal éljen tovább a krónikákban.

II. (Vak) Béla a Képes Kórnikából (Fotó: wikipedia.org)

A hatalomváltással persze újabb véres események kezdődtek – enélkül nem is lenne középkor a középkor. Kezdődött azzal, hogy kivégezték azokat, akik felelősek voltak, vagy lehettek Béla megvakíttatásáért – állítólag ebben erősen benne volt feleségének, a szerb származású Ilona királynénak a keze. Kálmán törvénytelen fia, Borisz is jelentkezett a hatalomért, és ezen a ponton lehet elsütni a "leverte, mint vak a poharat" szólásmondást. Aztán a külpolitikában is meg kellett húzni a határokat, pontosabban inkább szövetségesekkel kiszélesíteni azt a Boriszt támogató Lengyelország ellen. Ezután területileg is terjeszkedtek, és maguk mellé állították az egyházat is.

(Fotó: wikipedia.org)

Nagyvonalakban ez az a történet, ami II. Béla király élete és uralkodása mögött áll. Idén, 2016-ban a Jóban rosszban Tamás atyája, a sokat idézett Soproni reklám arca, Száraz Dénes fogja alakítani a vak királyt a Királyi Napok keretében lezajló előadáson.

Száraz Dénes, mint Vak Béla

Míg 2015-ben Könyves Kálmán története elevenedett meg, addig idén riválisának fiát, Bélát koronázzák meg a székesfehérvári Királyi Napokon, azon belül is a Koronázási Szertartásjátékokon. A két előadást azonban nem csupán a történelmi szálak kötik össze. A Könyves Kálmánról szóló előadásban Álmos herceget alakító Dénes ugyanis, 2016-ban a királlyá koronázott örököst formálja meg a Szabadtéri színpadon.

"Ahhoz, hogy Vak Béla királyt kell játszanom, nem járul hozzá, hogy a tavalyi évben én formáltam meg az édesapját, Álmos herceget. II. Béla akkor még egy kisfiú volt, az ő története onnan indul, hogy Könyves Kálmán megvakíttatta. Az valóban egy jó dolog, hogy ismerem az előzményeket, de különösebben nem könnyíti a helyzetemet a karakterformálást illetően."- mondta a színész a Fehérvár Magazinnal készített interjúban.

Száraz Dénes alakítja II. (Vak) Bélát a Koronázási Szertartásjátékokon (Fotó: Nagy Zoltán Péter)

A fehérvári Vörösmarty Rádió is megkereste a színészt az esemény kapcsán. A kérdésre, hogy kiknek ajánlaná a darabot, a következőket mondta:

"Minden olyan embernek, aki érdeklődik a magyar történelem iránt. Diákoknak főleg, mert magamból kiindulva, amikor középiskolás voltam, én is jobban szerettem színházba menni és ott megismerni a történelmet különböző történelmi játékokból, előadásokból, mint az órán végighallgatni a tanárt. [...] Főleg a fiataloknak ajánlom, akár a húsz év alattiaknak, hogy lássák, honnan jövünk, kik vagyunk, hogy régen hogyan működtek a dolgok. És természetesen minden korosztálynak, főként azoknak, akik eddig nem nagyon érdeklődtek a történelem iránt. Így talán kedvet kapnak hozzá."

Száraz Dénes egyébként a Királyi Napokon kívül is erősen kötődik Fehérvárhoz: négy évig volt a Vörösmarty Színház tagja, így bevallása szerint mindig örömmel tér vissza a városba.

Éppen ezért, az előadás előtt még egy alkalom adódik arra, hogy meghallgassuk gondolatait a karaktert és a műsort illetően. Száraz Dénes ugyanis ma délután 5 órára érkezik a Vörösmarty Rádió stúdiójába, és marad is egy érdekes és izgalmas beszélgetés erejéig. A rádió elérhető online a www.vorosmartyradio.hu weboldalon, a beszélgetés után pedig mi is frissítjük cikkünket.

Moricz von Schwind: II. (Vak) Béla, 1828

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek