7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Lecsófesztivál, Börgöndi Repülőnap és Magyar Népdal Napja
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Lecsófesztivál, Börgöndi Repülőnap és Magyar Népdal Napja

Véglegesen elkezdődött az ősz, immáron a második hétvégéjébe léptünk. Erről azonban úgy tűnik, az időjárás elfeledkezik, és derült idővel, kánikulával folytatja a dorbézolást. A fehérvári (és környékbeli) programokat így nem fogja megzavarni semmi: a Lecsófesztivál, a Börgöndi Repülőnapok, a Magyar Népdal Napja vagy a Nyolcas Műhelyben sorra kerülő Fehérvár Feszt kiváló alkalmat ad arra, hogy elbúcsúztassuk a nyarat és köszöntsük az új évszakot.

Szeptember 10.: Székesfehérvári Lecsófőző Vigasság
helyszín: A Zichy ligettől a Móri út végéig

Szombaton egész nap lecsóillat lengi majd be Székesfehérvárt - na jó, csak a Zichy ligetet és környékét. Már reggel 7:30-kor nyit a Lecsó utca: helyek elfoglalása, kipakolás, előkészítés, mozgolódás és sürgés-forgás jellemzi majd a környéket egészen 9:45-ig, amikor is a polgármester, Cser-Palkovics András megnyitójával kezdetét veszi a vigasság! A nap folyamán a főzésen és kóstolgatáson túl számos program várható. A zenepavilonnál lesz gyerekműsor, kocsmafolk, táncbemutató és közös táncolás többek közt a Felicita Kulturális és Táncsport Egyesület közreműködésével, fellép egy vadászkürt egyesület, felcsendülnek retróslágerek, lesz cigányzenekar, lesznek kézművesnek, játszóház és akadálypálya is. 18 órakor kerül sor a Lecsókirály cím kihirdetésére, utána pedig az esti 10 órás záróráig tart a buli.

Szeptember 11.: Börgöndi Nemzetközi Légiparádé
helyszín: Börgöni Repülőtér 

2016 fontos év Székesfehérvár repüléstörténetében: idén ünnepli 100. évfordulóját. Úgyhogy az évenként megtartott légiparádé idén számos izgalmas programot tartogat szeptember 11-én, a Börgöndi Repülőtéren. Emeljük fel a tekintetünket az égre, ahol a múlt- és jelenbéli légi közlekedés megannyi formája és típusa fog megjelenni. Az ejtőernyős bemutató mellett láthatunk majd Jet Rangert, Old Timer vitorlázógépeket, ismét jönnek a Gripenek, lesznek helikopterek, motorosrepülők és még több betűvel-számmal jelzett, légi közlekedésre teremtett emberi találmányt. 12:15 és 14 óra között bárki felemelkedhet egy sétarepülés erejéig. A nap első eseménye 9 órakor lesz, ekkor érkezik az L-29 Delfin, ami a nap végén, 16:30-kor száll fel. 10-kor kerül sor az emlékmű-avatásra, mellyel az évszázadnyi székesfehérvári repüléstörténet előtt tisztelegnek. 10:30-kor lesz a Börgöni Nemzetközi Légiparádé megnyitója, de már a kettő között, 10:20-kor lesz egy ejtőernyős bemutató.  Az esemény nem ingyenes: gyerekeknek 1000 forint (6-14), felnőtteknek 2500 forint a belépő, és autóbuszjárat is indul a Piac tér parkolójából.

Buli: Fehérvár Feszt
időpont: szeptember 9-10, szombat, vasárnap 18:00
helyszín: Nyolcas Műhely

Székesfehérvári zenekaroktól lesz újra hangos a Nyolcas Műhely hétvégén, szombaton és vasárnap. A két színpadon tizenkét együttesbe hallgathatunk bele és rophatjuk a zenéikre. Az első színpadon 19 órától lép fel a Passz, majd a Peace of my Soul, az Idő van, a Fegyelmező Részleg végül éjfélig tolja az Eclipse of the Sun. A második színpadon 18:40-től játszik a Fall in December, őket követi az And/or, a Társadalmi Hiénák, a Visioned Frailty, a L.E.P.R.A, a Hoddog végül az S.Mate koncertje zárja az estét 00:40-től. 

Zene: Magyar Népdal Napja
időpont: szeptember 11., vasárnap 17:00
helyszín: Szabadművelődés Háza

A Szabadművelődés Házában kerül megrendezésre a 2016-os Magyar Népdal Napja. Idén hat fellépőtől hallhatjuk a népdalénekeket. 17 órától kezd a Tű, majd a MissMister's, a Gyánó Huba, a Passz, a Hunagrkium (nem elírás!), és az Akusztik Art következik. Érdemes belehallgatni, hiszen  egészen bizonyosan fantasztikus - és egyúttal szívbemarkoló - magyar dalokat hallhatunk majd ezen a fehérvári programon, ráadásul a belépő s díjtalan. 

Sport: Men's Futures Nemzetközi Tenisztorna
időpont: szeptember 8 - 17.
helyszín: Bregyó Sportcentrum

Szombaton indulnak a selejtező tornák azon a rangos nemzetközi tenisztornán, melyet Székesfehérváron, a Bregyó Sportcentrumban rendeznek. A Men's Futures Nemzetközi Tenisztorna a magyar tehetségek felkarolására, a magyar teniszezők számára a nemzetközi versenyzési lehetőség biztosítására jött létre. A sportesemény 70, nagyrészt külföldi játékossal indult szeptember 8-án. A kvalifikációs tornán ennek alig több mint a fele, körülbelül 48 fő jut tovább a főtáblás megmérettetésekre. A szakértők előzetesen négy magyar teniszezőtől vártak továbbjutást, de a selejtezők után, valamint szabad kártyával akár további 6-8 játékosunk is bekerülhet a legjobb 32 közé. A döntőre szeptember 17-én kerül sor, a belépés az egész tornára ingyenes.

Mozi: Sully - csoda a Hudson-folyón
bemutató időpontja: szeptember 8. 
helyszín: Alba Pláza, Cinema City Alba

Egy film, ami nem a távoli jövőben vagy a régmúltban játszódik. Egy film, amiben nem kitalált hősök mentik meg a világot és annak polgárait. A Sully a közelmúlt valós eseményén alapuló film, mely egy 2009-es esetet dolgoz fel. Talán emlékszünk arra, hogy 2009 januárjában egy kiváló repülőgép pilóta, Chesley "Sully" Sullenberger hihetetlen lélekjelenléttel és manőverrel a Hudson-folyó fagyott vizén landolt meghibásodott repülőgépével és így megmentette a rajta utazó 155 utas életét. A pilótát hősként ünnepelte a világ, utána azonban eljárás indult ellene, ami már nem a dicsőségről és elismerésről szólt, és tulajdonképpen ez adja a film gerincét is. 

Kiállítás: Luna
időpont: május 20. - szeptember 19.
helyszín: a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épület

Úgy tűnik, a Kocsis Tibor név a művészpályán mindig nagy tehetséget rejt. Most azonban nem az X-Faktor csillogó hangú sztárjáról lesz szó, hanem Iski Kocsis Tibor képzőművészről, akinek Luna című kiállítása a fehérvári Szent István Király Múzeumban látható. A rajz-installációkat tartalmazó tárlat az egykori Apollo-programra reflektál, a szénrajzok az Apollo 16 és 17 utasainak fotódokumentumaira épülnek. Iski Kocsis Tibor rajzaihoz klasszikus eszközöket használ, úgy mint ceruza, szén, kréta, a megjelenítésben azonban a vonalrajz helyett foltfestéshez (pontosabban rajzhoz) közelítő látványvilág valósul meg. A részletes Luna-rajzok első látásra természetrajzoknak, realisztikus tájképnek tűnnek, elmerülve bennük azonban inkább meditatív jellegük van. A Hold-rajzok fekete-fehér színárnyalataiban jelennek meg, a Föld-rajzok már színesben. 

Időjárás: Őszi kánikula, 30 fokkal - sportolás, kirándulás, fürdőzés, szabadtéri programok  
időpont: egész hétvégén
helyszín: ahol jól érzed magad

A hétvégén is folytatódik a nyári kánikula, így akár a hazai tavakban való fürdőzés is lehetséges, akinek nem hideg a 22-23 fokos víz. A többieknek irány a természet, merüljünk el a hazai dombságok erdeiben! Szervezzünk túrákat, kirándulásokat Fejér megyében, és a ruhánkra hulló levelek finom lesöprésével köszöntsük az új évszakot. Ahogy Petőfi Sándor is írta: "Itt van az ősz, itt van újra, és szép, mint mindig, énnekem". Ha ez mégsem jönne össze, akkor egyik fentebb említett fergeteges fehérvári programmal, bulival búcsúztassuk el a nyarat, esetleg napozzunk egy utolsót a teraszon, erkélyen, parki padon ülve.

Jó hétvégét minden fmc.hu olvasónak!

 Hétvégén kiváló idő lesz a szabadtéri programokhoz (Fotó: film4.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek