7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: az utolsó fagyi a Viniczaiban, kezdődik a jégkorong-bajnokság és mozikban a Bridget Jones babát vár
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: az utolsó fagyi a Viniczaiban, kezdődik a jégkorong-bajnokság és mozikban a Bridget Jones babát vár

Újabb hétvége, újabb izgalmas fehérvári programok. Fagyizz egy utolsót a Budai úti Viniczai Cukrászdában, izgulj a Fehérvár AV19-ért a jégkorong-bajnokságon, vagy járd körbe Fehérvár titkolózó, a látogatók előtt ritkán megnyíló épületeit a Kulturális Örökség Napján. De persze lesz még Civil Nap, koncertek a Nyolcas Műhelyben, kiállítás a Pelikán Galériában és legalább két régóta várt film az Alba Plázában. Jön ugyanis a Bridget Jones babát vár és a Snowden. És ez még mindig nem a teljes program-lista!

Szeptember 18.: Utolsó fagyi a Budai úti Viniczai cukrászdában
időpont: szeptember 18., vasárnap, 10:00-19:00
helyszín: Viniczai Cukrászda

A sokféle színes fehérvári program között lesz egy szomorú esemény is: vasárnap nyit ki utoljára a Budai úti Viniczai Cukrászda, mely 59 éven keresztül volt a város egyik meghatározó fagyizója. A Viniczai család 1922-től foglalkozik cukrászattal, Viniczai László pedig 1957-ben nyitotta meg Budai úti üzletét. Most azonban végleg bezár a cukrászda, úgyhogy élvezzük ki a régi Viniczai-fagyikat, itteni kedvenceink ízét egy utolsó gombóc erejéig. A cukrászda bezárásáról és annak hátteréről a Szeptember 18-án bezár Fehérvár legendás cukrászdája, a Budai úti Viniczai cikkünkben olvashatsz.

Viniczai Cukrászda bejárata (Fotó: Horváth Reni)

Szeptember 17-18: Kulturális Örökség Napja

Minden kultúrára szomjazónak remek hétvégében lesz része, ugyanis most kerül sor a Kulturális Örökség Napjaira és II. Fejér Megyei Értéknapra Székesfehérváron is. Kinyílnak a város műemléki épületei a látogatók előtt, rejtelmes helyiségekbe és titkos szobákba nyerhetünk betekintést. A barokk és bizánci stílusjegyekben gazdag Szerb Ortodox Templom valamint a szecessziós Árpád-fürdő is tárt kapukkal várja a látogatókat. Az 1780-ban felszentelt templomban érdemes rácsodálkozni a fantasztikus ikonosztázára, freskóira és eredeti berendezési tárgyaira. További helyek és információk a Fehérvár TV riportjában.

Világpremier: Snowden
bemutató: szeptember 16., péntek
helyszín: Cinema City, Alba Pláza

Akárcsak az előző hétvégére, a mostanira is hoztunk nektek egy igaz történeten alapuló, zseniálisnak (ígérkező) filmet. Az Oliver Stone által rendezett Snowden főszereplője a valóságban is élő amerikai Edward Snowden, aki mindent bevállalt volna hazájának szolgálatáért. Katonai karrierjét egészsége akadályozta, így informatikusként helyezkedett el a titkosszolgálatnál. Itt azonban egy olyan felfedezést tesz, ami nem csak karrierjének végét jelentheti, de egész addigi hitét és életét megingathatja. Snowden ugyanis, aki teljes szívvel hisz hazájában és a szabadságában, rájön, hogy kormánya képes bárkit megfigyelni, lehallgatni, laptop kameráin keresztül végig követni életének legintimebb pillanatait. Asszisztáljon mindehhez, vagy kitálaljon és meneküljön?

Mozi: Bridget Jones babát vár
bemutató: szeptember 15., csütörtök
helyszín: Cinema City, Alba Pláza

A legzűrösebb és egyúttal legvagányabb dundi szingli csajszi immáron harmadszor tér vissza a világ - és így Fehérvár - filmvásznaira. A történet eleje kísértetiesen hasonlít az első sztoriéhoz: megy a munka, régen nem volt már pasi a láthatáron, és a munkahelyen feltűnik egy szívtipró... Mielőtt azonban elkezdenénk hiányolni kedvenc karakterünket, a bájosan sután merev úriembert, Mark Darcy-t, az feltűnik a színen és beveti minden angolos sármját. Már csak az a kérdés: kié Bridget Jones gyereke?

Koncert: Dungaree és Red Swamp
időpont: szeptember 17., szombat, 19:00
helyszín: Nyolcas Műhely

Ismét rockzenétől lesz hangos a fehérvári Nyolcas Műhely! A 'Support the Habit Tour' keretében a két banda bejárja egész Magyarországot, majd Ausztriában, Romániában és Szerbiában is bemutatkoznak. Igazi zúzós, hajdobálós rockbuli várható, tökéletes a mindenféle hétköznapi stressz kitombolására. A stoner rockban utazó Dungaree az országos turné keretében bemutatja Bipolar Word című albumát. A Red Swamp stoner-sludge metál bandának szeptember 21-én jelenik majd meg új albuma, a Tiszasippi, amit egy őszi/téli turné keretében fognak bemutatni. Készülj a fehérvári szombat esti lázra! Addig is, ráhangolódásképpen mutatunk egy-egy számot a két bandától.

Red Swamp

Dungaree

Kiállítás: Emberi lépték
időpont: szeptember 16-október 14.
helyszín: Pelikán Galéria

A Szent István Király Múzeum valamint a Pelikán Galéria közös szervezésében jött létre az a kiállítás, mely az Emberi lépték címet kapta, és amelyen a Székesfehérvári Művészek Társaságának két tagja, Végvári Beatrix grafikusművész és Pintér Balázs szobrászművész munkái láthatóak. Végvári Beatrix 2013-ban szerepelt műveivel az Azonos határok című önálló tárlatán. Az akkor kiállított művei szobabelsőket ábrázoltak letisztult mértani formákat használva, a térviszonyokat, valamint a tér és ember viszonyát mutatta be. A mértani formák ridegségét az élénk, üde színhasználattal kompenzálta, könnyűvé, levegőssé téve a négyes osztású képeket. Valószínűleg az Emberi lépték című tárlaton hasonló, szürreális jellegű témával fog foglalkozni. A tárlat másik szereplőjének, Pintér Balázsnak nevével akkor ismerkedtem meg, amikor A Móri művésztelepen jártunk. Az ő nevéhez fűződik többek közt az Alba Pláza előtt helyet kapó, Székesfehérvár városának tapintható modellszobra is.   

Végvári Beatrix: Ház-otthon (Foto: http://fehervarart.hu/tagok/vegvari-beatrix)

Tánc: Felvidéki Magyar Est
időpont: szeptember 17., szombat, 17:00
helyszín: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ

Zenés-táncos programmal várják a vigadni vágyókat a Felvidéki Magyar Esten vasárnap 17 órától. Az esemény keretében két énekes és két táncos előadást láthat/hallhat a közönség. Dóka Zsuzsa és Szabó László nótaénekesek nyitják a műsort, 18.30-tól pedig Nagy Mónika nótaénekes vállalja az este dallamos-énekes részét. 17.30-kor lép színpadra a kikerics Nyékvárkonyi néptánccsoport, 18 órától pedig Nagymegyeri Kismegyer néptánccsoport felel a látványért és a táncra perdülős hangulatért.  

Sport: Fehérvár AV19-HDD Telemach Olimpjia Ljubjana EBEL-mérkőzés
időpont: szeptember 18., vasárnap, 17.30
helyszín: ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok

Az ősz egyik legbiztosabb jele, hogy kék-fehérbe öltözött emberek sétálnak a jégcsarnok felé és a Mártírok útján végig autók parkolnak. Ez többnyire azt jelenti, hogy elkezdődött az osztrák jégkorong-bajnokság (EBEL), amelyben a Fehérvár AV19 is érdekelt. Pénteken Klagenfurtban játssza első szezonbeli meccsét a néhány hete szerződtetett új vezetőedző, Benoit Laporte csapata, majd vasárnap már hazai pályán is láthatjuk a srácokat a szlovén Olimpija Ljubljana ellen. Szokás szerint telt ház várható az ország legjobb kihasználtsággal pörgő sportcsarnokában, szóval érdemes időben érkezni.

Közösség: Európai Mobilitási Hét
időpont: szeptember 16-22., Mobilitási nap: szeptember 18. vasárnap
helyszín: Székesfehérvár

Egy hetes programsorozat veszi kezdetét az Európai Mobilitási Hét keretében most hétvégén, melynek két kiemelt napja lesz: a szeptember 18-i Mobilitási Nap a Zichy ligetben és a szeptember 22-i Autómentes nap a lezárt Várkörúton. A környezetvédelemre, valamint a közlekedés környezet- és emberbaráttá, balesetmentessé tételére épülő sorozat számos programot kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Szombaton lesz minimotoros flashmob, elindul a rajzpályázat a fehérvári buszok látványterveinek megtervezésére és tesztelhetjük KRESZ-tudásunkat is feladatlapok kitöltésével. Az egész hetes program ezenkívül tartogat belvárosi sétát az 1956-os forradalomra emlékezve, Zöld Fehérvár Program keretében gyalogos túrát a város tanösvényein, kismotoros és futó-biciklis felvonulást valamint iskolai akciókat az autómentes napra. 

Mégis megférhet együtt a környezetvédelem és a divat.... (Fotó: forbes.com)

Székesfehérvári Civil Nap

A székesfehérvári civilszervezetek és az itt lakók közti kapcsolat erősítésére jött létre immáron 9. alkalommal a Civil Nap, melyet hétvégén fognak megtartani. Hogy pontosan mit is takar a civilszervezet kifejezés? Nos, ezek olyan társadalmi szervezetek, melyek önkéntes alapon a közjó javát szolgálják, és bár kormányzattól függetlenek, Fehérvár önkormányzata mégis minden évben komoly támogatásban részesíti a város civilszervezeteit. Jól hangzik nem? Hát itt az alkalom a hétvégén, hogy megismerkedhessünk a székesfehérvári jótündérek foglalkozásával, munkáival a Városház téren. Találkozhatunk sport- és kultúrakövetekkel, hagyományőrzőkkel, természetbarátokkal és egészségvédőkkel is, hogy csak párat említsünk.

Fehérváron túl: Nemzeti Vágta
időpont: szeptember 16-18.
helyszín: Hősök tere, Budapest

Budapesten, szintén  ezen a hétvégén kerül sor az egyik leglátványosabb ugyanakkor mégis hagyományőrző eseményre, a Nemzeti Vágtára. Szombaton reggel már 8 órától lesznek nyilvános próbák, a 11:45-ös, Magyar Hősök Emlékkövénél tartott koszorúzási ünnepség után pedig pontban déli 12 órakor lesz a megnyitó és a versenyzők fogadása. 12:30-tól történelmi lovas gálát rendeznek, utána pedig nyerget kapnak a lovak és beindul az intenzív patadobogás. 13 és 19 óra között lesznek a kishuszárok, a nemzeti vágta versenyzőinek valamint a fogatvágtázók előfutamai. Az este végül filmvetítéssel ér véget: 20 órától együtt nézhetjük a Lovasíjász című filmet a Hősök terén.

Vasárnap igazi programkavalkád és izgalom lesz a Nemzeti Vágtán. 10:45-től kerül sor a középfutamokra, 12:20-tól pedig a nemzetközi futam elődöntőire. 13:15-től másfajta lovas izgalmat nyújt a díjugratás, levezetésképpen pedig 14:15 és 15:55 között különféle lovasbemutatókban gyönyörködhetünk. 16 órától már a hazai hírességekért is izgulhatunk a Jótékonysági Sztárfutamon, utána pedig végigkövethetjük, ki lesz a befutó a kishuszár vágta és a fogatvágta döntőin. A 16:55-ös történelmi lovasfelvonulás csak röpke szünetet jelent, ugyanis 17:25-től már a nemzetközi futam és a nemzeti vágta versenyzői állnak a rajthoz, hogy kiderüljön, kinek a leggyorsabb a paripája és kinek a legjobb a lovasa. Mert ugye a kettő szorosan összefügg. Végül díjátadóval, pezsgővel, konfettivel, vastapssal és örömkönnyekkel végződik a rendezvény, hogy aztán a Városligetben élvezhessük a reményeink szerinti jó időt. 

A Nemzeti Vágta verseny keretében 12 előfutamon, 5 középfutamon és egy döntőfutamon méri össze erejét 71 kisebb-nagyobb magyar település lovasa, a sztárok között pedig olyan hírességek is nyeregbe pattannak, mint Stohl András és Nagy Ervin. A gasztronómia szerelmeseinek sem kell mellőzniük szenvedélyüket, hiszen megnyitja kapuit az Országkonyhája, lesznek tradicionális ételek, bor- és pálinkakülönlegességek. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek