Fair21 °C
2019. október 22. kedd Előd
Menü

A Móri Művésztelepen jártunk

A Móri Művésztelepen jártunk
Festőkészlet a Móri Művésztelepről (Fotó: Horváth Reni)

Augusztusban öt hivatásos képzőművész kapott meghívást a Móri Művésztelepre, hogy csatlakozzanak az itt folyó alkotómunkához. Mi is kilátogattunk. Sok új élménnyel és tapasztalattal tértünk haza.

A móri alkotótelep a Szent István tér 4. alatt található, de lehet, jobban behatárolhatom azzal, ha azt mondom, hogy a Lamberg-kastély mellett helyezkedik el. Talán ezzel sikerült kicsalnom némi "ahá"-t néhány fmc.hu olvasóból.

A Móri Művésztelepen jártunkMűvészeti Szabadiskola bejárata (Fotó: Horváth Reni)

Pár szó a környékről. A barokk stílusú kastélyt Lamberg Antal gróf építette az 1700-as évek második felében, Fellner Jakab tervei alapján. A család akkoriban nyári rezdenciaként használta, ma a Kulturális Központnak ad otthont. Az épületet fantasztikus park veszi körül, mai kinézetét Örsi Károly kerttervező mérnök álmodta meg. 1990-től a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány gondozza, van itt egy zenepavilon és egy kovácsoltvas pávaház. A kertben volt a kastély kútháza is, innen szállították annak idején a vizet a parkba és a házba, ez ma már Kováts Judit fazekasművész műhelye. És itt vissza is kanyarodtunk a Móri Művésztelephez.

A Móri Művésztelepen jártunkVolt Lamberg-kastély (Fotó: wikipedia.org)

Rendkívüli élmény volt, mikor megérkeztem a művészet különféle ágait összefogó telepre. Mikor átléptem a küszöböt, már-már azt hittem Monet-t látom, amint klasszikus festős-szalmakalapban közeledik felém. Végül a jelenés tovaillant, én meg elkezdtem megismerkedni az alkotótelep életével. Megtudtam, hogy van itt asztalos- és kovácsműhely, bronzöntő műhely, de ezeken kívül még nagyon sokféle alkotómunka folyik, a fotótól a festészeten át a grafikáig.

Találkoztam az alapítvány vezetőjével, Nagy Benedek szobrászművésszel, aki többek között a Székesfehérvári Művészek Társaságának oszlopos tagja és akinek számos alkotása található a térségben. Az ő nevéhez fűződik Fehérváron például az ifj. Ocskay Gábor-szobor, Szent István Király Múzeum domborművei, vagy a vasútállomás közelében található Deák Ferenc-dombormű. 

"A művészeti szabadiskolát 1990-ben hoztuk létre. Az alapötlet a reneszánsz idők műhelyein alapult. Nagy tisztelője vagyok a reneszánsz művészetnek és akkoriban a művészeti iskolák nagyon fontosak voltak, a kis Leonardo is ott festett Verrocchio mellett. Arra gondoltam, hogy hozzunk létre egy olyan alapítványt, ahol a műtermekben összefonódik a mesterség és a művészet. Ez azért jó, mert például Magyarország egyik legjobb bronzöntő műhelye is itt van, így ha valaki szobrászatot tanul, akkor professzionális szoboröntésekkel és kivitelezésekkel is találkozik, megismeri ezt a folyamatot is." - mondta Nagy Benedek.

Végül hozzátette: "Csupán azt sajnálom, hogy ilyen kevés figyelem irányul a minőségi művészetre és annak támogatására, mert ennél jobb beruházás nincs. Szoktam is idézni Churchill mondatát, amit akkor mondott, amikor a háború idején a kultúrától akartak elvenni pénzt a parlamentben: megtehetjük uraim, de akkor miért harcolunk?"

A Móri Művésztelepen jártunkNagy Benedek szobrászművész, a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány vezetője (Fotó: Horváth Reni)

A beszélgetés után a bronzöntő műhelyben Péterfy Dóra restaurátor és bronzöntő vezetett körbe minket, és beavatott a szobor-készítés folyamataiba. Ezalatt kiderült, hogy a fehérvári Zichy Jenő szobor is itt készült!

"Pintér Balázs szobrász Bodajkra készített egy alkotást, jelenleg ennek kivitelezésén dolgozunk. A bronzöntés elég összetett folyamat, sok lépcsőből áll. Előbb negatívot kell venni a szoborról, viaszréteget, majd tűzálló agyagréteget teszünk rá, végül a viasz helyére kerül a bronz.

A Móri Művésztelepen jártunkPéterfy Dóra bronzöntő a bodajki szobron dolgozik (Fotó: Horváth Reni)

A látogatás után alkalmam volt az egyik meghívott festőművésszel, Revák Istvánnal is beszélgetni, aki pár szóban mesélt jelenlegi munkáiról. 

"A festészetben mindig is az anyag érdekelt. Most egy érdekes kísérlettel foglalkozom, hogy a vízbázisú és az olajbázisú anyagot hogyan tudom összebékíteni. Emellett  elhatároztam, hogy száz darab pasztelrajzot készítek ebben az évben. Ezek tulajdonképpen színes festmények, gyorsan megfogalmazott mondanivalóval. A lényege, hogy milyen érzelmek, lelki dolgok törthetnek fel egy emberben egy éven keresztül - a száz rajzban bármi megjelenhet."

A Móri Művésztelepen jártunkRevák István megmutatta festőműhelyét a Móri Művésztelepen (Fotó: Horváth Reni)

Látogatásunk vége felé Kováts Judit fazekasművész is elvitt minket a műhelyébe, a már említett egykori kútházba, ami a park másik végében található. A kis házban egy hatalmas cserépkályhán kívül megrakott asztalok, kész és félkész fazekasművekkel teli polcok álltak. 

"Általában hétköznapi tárgyakat készítek, meg cserépkályhákat – ezt a kályhát is mi csináltuk. Nekem fontos az, hogy használható dolgok legyenek, ezért nem is nagyon díszítek, inkább csak a forma legyen szép, meg a színek." - mondta Kováts Judit. 

A Móri Művésztelepen jártunkKováts Judit fazekasművész a műhelyében (Fotó: Horváth Reni)

Hát így telt a Móri Művészetelepen tett látogatásunk. Még az indulásunk előtti utolsó pillanatban is gazdagodtam információkkal, például arról, hogy a művészek sokszor a legeltérőbb időpontokban dolgoznak. Vannak, akik éjszaka alkotnak és csak reggel 7-kor mennek aludni, mások hétvégén is munkálkodnak. Hiába; ilyen a művészsors, sosincs megállás, az alkotni akarás folyton ébren tart.  

A Móri Művésztelepen augusztus 8 és 21 között öt meghívott képzőművész fog alkotni, akik a Fehérvári Művészek Társaságának tagjai. Erről a Fehérvár TV számolt be részletesebben. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Szésfehérváron is elkezdődnek ma a megemlékezések
  Szésfehérváron is elkezdődnek ma a megemlékezések
 • Ingyenes jogi tanácsadást szervez a Budapesti Ügyvédi Kamara
  Ingyenes jogi tanácsadást szervez a Budapesti Ügyvédi Kamara
 • Szívügyünk Fehérvár - nagyszabású szűrőnap lesz városunkban
  Szívügyünk Fehérvár - nagyszabású szűrőnap lesz városunkban
 • Az Árpád-kori oklevelekről szólt a Városi Levéltár és Kutatóintézet konferenciája
  Az Árpád-kori oklevelekről szólt a Városi Levéltár és Kutatóintézet konferenciája
 • Hétvégén rendezik a Paál István Fesztivált
  Hétvégén rendezik a Paál István Fesztivált
 • Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek
  Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek
 • Többfelé javult a szmoghelyzet, de Debrecenben és Nyíregyházán továbbra is egészségtelen
  Többfelé javult a szmoghelyzet, de Debrecenben és Nyíregyházán továbbra is egészségtelen
 • Kárpát-medencei fiatalok rójaák le tiszteletüket az 56-os hősök előtt
  Kárpát-medencei fiatalok rójaák le tiszteletüket az 56-os hősök előtt

Eseménynaptár

 • Kőnél keményebbek - ünnepi műsor Székesfehérváron
  Kőnél keményebbek - ünnepi műsor Székesfehérváron
 • Lezárult a nyomozás a csaknem négy éve történt párizsi merényletek ügyében
  Lezárult a nyomozás a csaknem négy éve történt párizsi merényletek ügyében
 • Játéktörténeti konferenciát rendeztek a Hetedhét Játékmúzeumban
  Játéktörténeti konferenciát rendeztek a Hetedhét Játékmúzeumban
 • Ma kezdődnek az október 23-ai központi megemlékezések
  Ma kezdődnek az október 23-ai központi megemlékezések
 • Szűrt napsütés várható 24 fokos hőmérséklettel
  Szűrt napsütés várható 24 fokos hőmérséklettel
 • Október 27-ig lehet jelentkezni az Ady-versenyre
  Október 27-ig lehet jelentkezni az Ady-versenyre
 • Jobb a levegő Székesfehérváron
  Jobb a levegő Székesfehérváron
 • Hétfőn sem vette napirendre a brit parlament alsóháza az új Brexit-megállapodást
  Hétfőn sem vette napirendre a brit parlament alsóháza az új Brexit-megállapodást
 • Az energiaellátás függőségének csökkentése áll a készülő nemzeti energiastratégia középpontjában
  Az energiaellátás függőségének csökkentése áll a készülő nemzeti energiastratégia középpontjában
 • Idén is elindítja Fűts okosan! című tájékoztató kampányát az Agrárminisztérium
  Idén is elindítja Fűts okosan! című tájékoztató kampányát az Agrárminisztérium
 • HÍRADÓ 2019. október 21.
  HÍRADÓ 2019. október 21.
 • Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát
  Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát
 • Árpád-kori oklevelekről tartottak előadást a Levéltárban
  Árpád-kori oklevelekről tartottak előadást a Levéltárban