4 évnél régebbi cikk

Önkéntességért Díjra jelölték a Vadmadárkórházat, a közönség szavazhatja meg!
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/vadmadarkorhaz
Önkéntességért Díjra jelölték a Vadmadárkórházat, a közönség szavazhatja meg!

Ha van civil kezdeményezés, amely megérdemli az önkéntességéért kapható elismerést, akkor az egyértelműen a Vadmadárkórház.

Vállficamos, törött szárnyú, áramütést szenvedett madarak, csonkolt lábú őz, a biztos haláltól megmentett mosómedvék - csak néhány kisállat, aki Dokinak, vagyis dr. Berkényi Tamás állatorvosnak és csapatának köszönheti az életét. A sukorói és székesfehérvári telephelyekkel is működő Vadmadárkórház évente sok száz, többnyire az emberi tevékenységhez köthetően megsérült, életveszélyes állapotba került állatoknak  - nem csak, de főleg madaraknak - adja vissza a szabadságát, vagy biztosítja azt, hogy életük végéig biztonságban élhessenek.  

De a Vadmadárkórházat közel szász százalékban önkéntesek viszik a vállukon. Nem központi költségvetés vagy támogatás biztosítja a forrást a több százezer forintos műtétekre, gyógyszerekre, a rezsire és a maradandó sérülések miatt az önálló életre képtelen állatok élethosszig tartó ellátásra.

A kórház azért működik, mert dr. Berkényi Tamás állatorvos, a Vadmadárkórház alapítója és segítői: Horváth Hella, Haszmann Beatrix, Gerlang Ferenc, Pintér Dóra, Veres Péter, Bárányos Gergely, Rednágel Csongor, Szaplonczai Fanni Eszter, Gyöngyösi Luca, Molnár Petra, Fiala Zsuzsanna, Parrag Bianka, Fuják Gábor, Vámos István, Szarka Norbert, Veliczky Marci, Szalai Gábor, Molnár Zsófia, Lauschmann Ildikó, Csoknyay Zsolt, Liszi Erzsébet, Szabó Lajos, Hufnágel Erzsi, Berkényi Júlia, Berkényi Csongor, Klotz Miklós, Prekrit Eszter, Herczeg Zsuzsanna, Dr.Szabó Dániel, a HEROSZ önkéntesei, támogatók és alkalmi segítők, akik szabadidejüket, erejüket és pénzüket, na meg a lelküket a végletekig a bajbajutottaknak kínálják fel, és ráadásként rengeteg civil áll melléjük, ha jótékonysági licit indul vagy segíteni kell, mert egy fontos műszer/gép feladja a harcot.

Szóval a bevezetőben leírt mondat, miszerint ha van civil kezdeményezés, amely megérdemli az önkéntességéért kapható elismerést, akkor az egyértelműen a Vadmadárkórház, a legkisebb mértékben sem túlzás. Ha valakinek lenne egy szemernyi kétsége is, akkor fussa végig a kórház Facebook-oldalán a bejegyzéseket, esetleg olvassa el korábbi írásunkat, ahol dr. Berkényi Tamás mesél a napi munkáról és vívódásaikról, vagy nézze végig a Magyar Televízió Partitúra című műsorának adását.

De vissza a díjra: az Önkéntességért Díjat tíz éve osztják ki, és azon belül is az Év Közösségi Kezdeményezése 2019 közönségdíjat olyan helyi, kisebb szervezetek vagy közösségek számára hirdetik meg, amelyek közvetlen környezetükben példaértékű önkéntes tevékenységet végeznek a közösség fejlesztése érdekében. 

A díjat kiíró Önkéntes Központ Alapítvány kiemelte: hisz az önkéntesség értékteremtő erejében, és az önkéntességért Díjat azért hozták létre, hogy tisztelegjenek azok előtt a magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok előtt, akik nem mindennapi erőfeszítéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy felhívják a figyelmet az önkéntesség jelentőségére.

A korábban beérkezett pályázatok közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt kezdeményezéseket, összesen hatot, köztük a Vadmadárkórházét is, így e közül a hat pályázat közül a közönség szavazatai alapján kerül majd ki a nyertes. Szavazni az Önkétességért Díj oldalán lehet november 4-én, hétfőn 18:00 óráig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek