7 évnél régebbi cikk

Tippek és tanácsok a biztonságos kerékpározáshoz
·Közlekedéskét kerék·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaTippek és tanácsok a biztonságos kerékpározáshoz
·Közlekedéskét kerék·Utolsó frissítés: undefined

Több oldalról is meg lehet közelíteni a biztonságos kerékpáros közlekedés témakörét, biztonság alatt ugyanis sok mindent lehet érteni. Ott van egyrészt a biciklisek szabálykövető magatartása vagy éppen annak a hiánya, de beszélhetünk arról is, hogy egy biciklis mit tesz meg annak érdekében, hogy biztonságban tudja magát és másokat egy adott forgalmi szituációban. És persze ott van még a kerékpár biztonságának kérdése is, vagyis az, hogy mire érdemes figyelnünk akkor, ha nem akarjuk, hogy a biciklink tolvajkézre kerüljön.

A biztonságos közlekedés érdekében a bicikliseknek érdemes megfogadniuk pár jótanácsot. Ezeknek a tanácsoknak a nagy része könnyen kivitelezhető, megfogadásukkal pedig sokat tehetünk azért, hogy kevesebb baleset legyen az utakon. Már az indulás előtt felkészülhetünk arra, hogy a veszélyes szituációkat elkerüljük. Nincs más dolgunk, mint leellenőrizni a kerékpárunkon néhány alapfunkciót, így például azt, hogy fog-e a fékünk, a lámpáink égnek-e, elég feszes-e a láncunk. Érdemes kipróbálnunk a csengőt is, mivel ez az eszköz igen hasznos a városi közlekedésben.

Az ellenőrzés után, induláskor – ha szükséges – karunkat kinyújtva jelezzük, hogy bekapcsolódunk a forgalomba. Ahol lehetőség nyílik rá, ott a bicikliutat használjuk, ha az nincs, az úttest pedig biciklis közlekedésre alkalmatlan, tekerhetünk a járdán is. Ebben az esetben azonban nem szabad zavarnunk a gyalogosforgalmat, és maximum 10 km/h sebességgel haladhatunk. Ez a lehetőség viszont csak akkor áll fenn, ha az úttest valóban nem alkalmas arra, hogy azon biciklis közlekedjen. (Ebbe a szabályba az a szituáció nem tartozik bele, hogy a biciklis fél bekapcsolódni az autós forgalomba.)

Ismerni kell a KRESZ-t!

"A balesetmentes, biztonságos közlekedés a legkönnyebben úgy valósítható meg, ha a biciklis rendelkezik az összes kötelező tartozékkal, így például lámpával és küllőprizmával is." – nyilatkozta az fmc.hu-nak Illés Mihály alezredes. A Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára felhívta a figyelmet arra, hogy a bicikliseknek is ismerniük kell a KRESZ rájuk vonatkozó részét, és illik tudni, hogy hol, milyen körülmények között, hogyan lehet kerékpárral közlekedni. Sok baleset adódik például abból, hogy a biciklisek egy része szabálytalanul közlekedik a járdán, veszélyeztetve ezzel a gyalogosforgalmat.

Fontos betartandó szabály az is, hogy a zebránál – ha nem vezet át a zebra mellett a bicikliút is a túloldalra – a kerékpárosoknak kötelező leszállniuk a kétkerekűről. Hogy ennek a szabálynak a betartását nyomatékosítsák, a rendőrök két évvel ezelőtt Székesfehérváron „Hajtva tilos! – Tolva szabályos!” feliratú táblákat tettek ki a fontosabb átkelőhelyekhez.

A súlyosabb baleseteket elkerülendő tanácsos még egyéb kiegészítő felszerelések, így például a bukósisak és a láthatósági mellény használata. Bár ezek viselése nem kötelező (még csak az ajánlott kategóriába tartozik), információink szerint vannak olyan tervek, miszerint bizonyos helyzetekben kötelezővé tennék ezek használatát. Hivatalosan tehát a jogszabály nem írja elő a bukósisak mindenkori viselését, a rendőrség azonban ajánlja annak használatát, és bár a láthatósági mellényt is elsősorban lakott területen kívül, rossz látási viszonyok mellett kell magunkon tartani, nem árt, ha minden útra odatesszük azt a többi felszerelésünk mellé.

A kerékpár biztonsága

A biztonságos közlekedéshez az is hozzátartozik, hogy kerékpárunkat is biztonságban tudjuk. Neubauer Tamás, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője azt tanácsolja, hogy minden esetben, amikor ott hagyjuk valahol a biciklinket, zárjuk le, lehetőleg a vázcsövön keresztül. Az alezredes szerint a legjobb, ha olyan lakatot használunk, melynek ára eléri a kerékpárunk árának tíz százalékát.

Ezen kívül nagyon hasznos, ha regisztráljuk biciklinket a bikesafe.hu oldalon. Ezt a honlapot 2013-ban indította a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A működési elv egyszerű: a kerékpáros oly módon regisztrálhatja az oldalon a kétkerekűjét, hogy minden fontos adatot és képet megad róla. Így ha azt ellopják, egy gombnyomással lehet jelezni a rendszerben, a rendőröknek pedig minden hasznos információ rendelkezésre áll ahhoz, hogy megtalálják a kerékpárt. Ez azért fontos, mert az ilyen jellegű lopások esetében a forró nyomos nyomozás és a tettenérés a legcélravezetőbb. A oldalra való regisztráció díja háromszáz forint, kivéve a rendőrségi kitelepüléseket, akkor ugyanis ingyenesen lehet bekerülni a rendszerbe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek