7 évnél régebbi cikk

Az álmokat élni kell: 69 évesen próbálta ki a tandemugrást a csömöri férfi
··Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Az álmokat élni kell: 69 évesen próbálta ki a tandemugrást a csömöri férfi
··Utolsó frissítés: undefined

Még csak előképzettség sem kell hozzá, csak elhatározás. A tandemugrás egyeseknek a bakancslistás élmények közé tartozik, de van, akit már gyermekkora óta kísérő szerelem, amit előbb vagy utóbb, de megtapasztal. A csömöri Balogh Ferenc 69 évesen váltotta valóra a tandemugrásról szövögetett álmait.

Megérkezett az igazi nyár, ki sétára indul, ki veszi a futócipőjét, majd nekivág a határnak és van, aki kihasználva a jó időt, ejtőernyős hátizsákot kap a hátára és a magas eget veszi célba. Sokan bakancslistás dologként tekintenek a tandemugrásra, de egy biztos, aki egyszer belevág, nem tudja abbahagyni.

Balogh Ferenc már gyermekkora óta érdeklődik a tandemugrás iránt, eddig az idő és a körülmények nem engedték, hogy beteljesítse álmát. Nemsokára betölti a hetvenedik életévét, de mint mondja, a kor nem tesz semmit. Nemrégiben úgy döntött, kitanulja a ugrás csínyját-bínját és levizsgázik, hogy egyedül is ugorhasson.

"Volt lehetőségem húsz évvel, aztán három évvel ezelőtt is kitanulni az ejtőernyőzés fortélyait. Utóbbi itt Börgöndön volt, ahol azt mondták, hogy simán meg lehet tanulni ezt a gyorsított szabadeső ejtőernyőzést, így jelentkeztem" - mondta Balogh Ferenc.

Aki egyszer ugrik, annak olyan élményben lesz része, amit a földön nem kaphat meg semmilyen formában, ez egy különleges dolog, mondja Gregorovics Tamás. A tandempilóta már közel 5500 ugráson van túl. Egy-egy civilugráshoz előképzettségre nincs szükség, a vállalkozó szelleműeknek csak egy nyilatkozatot kell kitölteniük.

"Nyilván az ember tisztában van a saját egészségi állapotával. Az egyszeri alkalom nem annyira megterhelő, hogy kisebb-nagyobb problémákkal ne lehessen megküzdeni. Én például ugrottam már látássérültekkel, siketekkel, olyan emberekkel, akiknek valamelyik végtagja nem megfelelően vagy egyáltalán nem mozog, úgyhogy ez nem probléma. Zuhanás közben mindenki jól érzi magát" - nyilatkozta Gregorovics Tamás ejtőernyős, tandempilóta.

Balogh Ferenc példájából kiindulva, az új és akár extrém dolgokat sem lehet túl későn elkezdeni, bakancslista sem kell hozzá, csak egy egyszerű elhatározás. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek