7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: október 23-i programok, Primanima filmfesztivál és Swing Klub a Parabában
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: október 23-i programok, Primanima filmfesztivál és Swing Klub a Parabában
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

A következő napokat október 23. alkalmából elsősorban a forradalomra emlékező események fogják uralni: grandiózus előadással jön a Magyar Advent és a Fehérvár Médiacentrum 1956-os filmjét is bemutatjuk a tévénézőknek. Ezentúl azonban még számos fehérvári programmal várják a városiakat, köztük animációs filmfesztivállal, swing esttel, Jack Reacher 2-vel, kurtizánokról szóló előadással, női kézilabda mérkőzéssel, kiállítással.

Fesztivál: Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál
Mikor? Október 19-22.
Hol? Barátság mozi

Szeretsz elveszni az animációs filmek izgalmas, színes világában? A kreativitás számodra az első szempont a filmválasztáskor? Akkor hétvégén a Barátság moziban a helyed, ahol idén sor kerül a rövid animációs gyerekfilmeket bemutató Primanima filmfesztre. Ne tévesszen meg a gyerek szó, mivel a fesztiválon a világ minden pontjáról érkező diák-, diploma- és elsőfilmeket láthatsz. Amúgy meg ki ne akarna egy napra visszatérni a gyerekkorba?  A témáról többet is megtudhatsz a Primanimán ott leszel? - Kedvcsináló animációs filmekhez című cikkünkben. 

Tánc: Swing Klub a Parabában
Mikor? Október 21., péntek este
Hol? Paraba

Abban az esetben, ha már jó ideje benne van a bugi a lábadban, de még nem tudtad sehol sem kiadni, akkor péntek este mindenképpen látogass el a Parabába. A '20-as és '30-as éveket megidéző Swing Klubban 18 órától lesz tánctanítás kezdőknek és haladóknak egyaránt, utána pedig, a Valami Amerika Terka nénijének bódult szavaival élve, csak a zene, a zene, a zene! 

Sport: Alba Fehérvár KC - HCM Roman visszavágó
Mikor? Október 23., vasárnap, 17:00
Hol? KÖFÉM Sportcsarnok

Október 16-i kezdettel indult a EHF-kupa. Ennek első mérkőzésén Fehérvár női kézilabdásainak még egy beázott romániai csarnokban is 27-25-ös győzelemmel sikerült lelépniük a pályáról a HCM Roman elleni összecsapás után. Most vasárnap lesz a visszavágó, ezúttal a KÖFÉM Sportcsarnokban. Egy ilyen szoros eredmény után izgalmas meccsre lehet számítani vasárnap is, a győzelemhez viszont nagy szükség van a szurkolókra, hiszen a tét most már az EHF-kupa harmadik kvalifikációs körébe jutás. Hajrá csajok, hajrá Fehérvár!  

Kiállítás: Brückner János Kiegészítés c. tárlata
Mikor? Október 23-ig, vasárnapig
Hol? Új Magyar Képtár

Az utolsó hétvégéjéhez érkezett Brückner János Kiegészítés című tárlata az Új Magyar Képtárban. Brückner kiállításával arra szeretné sarkallni a látogatókat, hogy vegyék birtokba a teret, lépjenek kapcsolatba a művekkel, kommunikáljanak a művészettel. A megnyitó eseménye Facebookon elérhető, az alábbi videóban pedig a művész egy másik tárlata kapcsán mesél művészetéről, eljárásáról.

Előadás és könyv: A kurtizánok erényei a hétköznapok gyakorlatában
Mikor? Október 21., péntek, 18:30
Hol? Művészetek Háza, Lila terem

A nőiségről, a női lét rejtelmeiről, titkairól és feladatairól szól Burger Anikónak, az Isten szajhája/Lilith: Az Örök Nő nagysikerű könyv szerzőjének péntek esti előadása. Ha érdekel a kurtizánok világa és megismernéd a nőiesség ősi titkait, vagy ha foglalkoztatnak a nőiség különböző megjelenései a különféle a szimbólumokban és regékben, akkor válts jegyet az előadásra. További részletek az esemény Facebook oldalán

Az írónő pécsi előadásának plakátja akár a fehérvárié is lehetne (Fotó: pecsikult.hu)

Mozi: Jack Reacher 2: Nincs visszaút
Premier: október 20.
Hol? Cinema City Alba

Tom Cruise immáron másodszor tér vissza a mozikba Jack Reacherként, aki ezúttal is minden eszközzel igyekszik leleplezni a hunyókat és fényt deríteni az igazságra. Itt is lesz minden, ami egy akciófilmhez kell: bajba jutott hölgy (Cobie Smulders), nagyszabású kormányzati összeesküvés, mindent elsöprő harc az életben maradásért, és egy titok, ami örökre megváltoztatja főhősünk addigi életét. 

 

Forradalmi programok

Film: A történelmet mi írjuk - 1956 - dokumentumfilm
Mikor? Október 23., vasárnap, 20:00
Hol? Otthon, Fehérvár TV

Egy tizenöt éves lány, egy forradalom, egy napló, egy film. A Fehérvár Médiacentrum birtokába került az élő történelem egy darabkája Schéda Mária naplójának formájában, melyet a hölgy a leánygimnázium tanulójaként,15 éves korában vezetett a forradalom idején. Ahogy a lapokon megelevenedik 1956 októbere, úgy ezen a hétvégén a Fehérvár TV képernyőjén is átélhetjük az akkori eseményeket. Október 23-án 19:30-tól a Fehérvári beszélgetések vendége lesz Schéda Mária, 20 órától pedig a naplója alapján készült A történelmet mi írjuk - 1956 című dokumentumfilmben követhetjük végig a fehérvári lány forradalmi élményeit. A film a Fehérvár Médiacentrum produkciója, a hírigazgató, Látrányi Viktória rendezte.

'56 októberében bizony sok házon szerepelt a Ruszkik haza! felirat...
(Fotó: onkormanyzat.szekesfehervar.hu)

Kirándulás: Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. - '56-os helyszínek felkeresése
Mikor? Október 22., szombat, 14:00 
Hol? Hiemer-ház

Használd a fantáziád, elevenítsd fel a családi történeteket, éld át a múltat és alakítsd a jövőt. Ha a történelem szenvedélyese vagy, és kíváncsi vagy a helyekre, ahol a fehérvári forradalmárok alakították az '56-os eseményeket, akkor szombaton 14 órakor legyél részese egy időutazásnak. A kirándulás a Hiemer-háztól indul a Tourinform Iroda szervezésében, a részvétel ingyenes. 

Keresd fel a helyszíneket, éld át a történelmet (Fotó: szekesfehervar.hu)

Színház: Magyar Advent
Mikor? Október 24., hétfő, 16:00
Hol? A Városház tértől a Hotel Magyar Királyig 

Grandiózus produkciónak lesz helyszíne Fehérvár belvárosa hétfőn. A Magyar Advent című forradalmi előadást hét helyszínen, öt épített színpadon, 300 résztvevővel és működőképes haditechnikával mutatják be, Matuz János rendezésében. A további információkat, valamint a rendezővel és a színészekkel készült interjút az Eufória és bizakodás: ilyen lesz a Magyar Advent '56-os forradalmi előadás című cikkünkben olvashatod. Az alábbi videó, az Örökifjak című rövidfilm az előadás szellemiéségét képviseli. 


Az '56-os programok miatt a hétvégén megváltozik a forgalmi rend. Az érintett buszjáratokról, megállókról és útvonalakról a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. honlapján tájékozódhatsz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek