7 évnél régebbi cikk

Féljük vagy üdvözöljük az elhunyt lelkeket? Mindenszentek ünnepe a nagyvilágban
·Kultmindenszentek·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFéljük vagy üdvözöljük az elhunyt lelkeket? Mindenszentek ünnepe a nagyvilágban
·Kultmindenszentek·Utolsó frissítés: undefined

Itthon megszoktuk, hogy Mindenszentekre és halottak napjára nem kívánunk kellemes ünnepeket. Ugyanakkor a világ más pontjain nem feltétlenül van ez így. Egyes ősi hagyományokkal rendelkező kultúrák ugyanis nem borongós hangulattal és csendes imával emlékeznek az elhunytakra, de tánccal, vidámsággal, nevetéssel, tapsolással, ajándékozással! Kultúrák és emberek, akik máshogy tekintenek a túlvilágra és holtakra, mint ahogy mi megszoktuk. Ízléstelen lenne?

Amerika középső részén fekvő Mexikóban sem csendes gyertyagyújtással üdvözlik a lelkeket. A Los Dias de Muertos fesztiválon erősen megjelennek az indián és azték szokások, így tehát igazi karneváli hangulat uralkodik a szintén október-november fordulóján megtartott ünnepen. A Día de los Difuntos-on, azaz a "cukorkoponyák éjszakáján" tűzijátékkal, lakomával, tánccal, jókedvvel és karneválszerű öltözékű, táncoló csontvázakkal, jelmezesekkel köszöntik a holtakat. A családtagok ajándékokat visznek szeretteik sírjára - az elhunyt gyerekeknek játékokat, a felnőtteknek italokat -, és mindenféle lámpással, színes papírmaséfigurával, álarcokkal is feldíszítik a nyughelyet. 

Az amerikai beöltözős, rémisztgetős, cukorkás, zombis Halloween az All Hallows Eve (Mindenszentek estéje) kifejezés rövidített, torzult alakja. Kelta eredete miatt ezt már kevésbé a holt lelkek üdvözlése, mint inkább azok elriasztása határozza meg. A beöltözés régi mondák eredménye, melyek szerint a halottak ezen a napon visszatérnek a földre és valamilyen szörny formáját felöltve bolyonganak az emberek között. Azért, hogy ne ismerjék fel az embereket, azok különböző jelmezbe öltözve rejtőznek el előlük. A gyerekeknek cukrot kapnak, mivel úgy tartják, hogy spirituálisan ők állnak a legközelebb a másvilághoz és ha megajándékozzák őket, akkor elkerülik őket a rossz szellemek. Egy felmérés szerint az Államokban a felnőttek nyolcvan, a gyerekek kilencvenhárom százaléka aktív részese az eseménynek. Szintén a szellemek, démonok elijesztésére készülnek a rémisztő töklámpások is.

Kínában általában április elejére esik a "sírsöprögető" ünnep, a Qinming. A kínai hozzátartozók mondhatni élőként kezelik az elhunyt lelkeket: ételt és italt ajándékoznak nekik és olykor pénzt is égetnek, hogy szeretteik szellemének a túlvilágon se kelljen szűkölködnie. Egyébként a kínai temetés is más formában zajlik, mint amit mi ismerünk, állítólag náluk szokás a temetésen tapsolni és nevetni, hogy halottaik könnyebben távozhassanak a másvilágra és ne lássák rajtuk a szomorúságot, ami megnehezítené a továbblépést.

 

Japánban egy három napos, augusztusi Obon ünneppel emlékeznek az elhunytakra, ezt általában a nyári szünidő alatt ünneplik. Úgy tartják, obon napján a halottak hazatérnek családjukhoz, ezért ilyenkor házaikat lámpásokkal díszítik, az otthoni szentélyeket füstölőkkel, teával, rizzsel rakják körül, hogy elhunyt szeretteik megtalálják a hazafelé vezető utat. A Daimondzsi okuribi napján végül folyóra helyezett lámpásokkal kísérik vissza halottaikat a túlvilágra, hogy aztán tánccal ünnepeljék meg a látogatást.

Az íreknél a november hónap gael nyelven Samhain. Ez jelentette a keltáknál az új év kezdetét, mivel az évet két évszakra osztották, nyárra és télre, és szerintük a sötétség előbb volt, mint a világosság - ezt vették át a keresztények is, így lett november első két napja a holtaké. Az ünnepen, ami október 31-én sötétedéskor kezdődik és tart másnapig, azaz november 1-ig, hitük szerint megnyílnak a tündérdombok (sídhk) és a halottak valamint az emberfölötti lények szabadon mozognak a földön. A számos rituális ünnep mellett itt is megjelenik a világító töklámpás - az amerikaiak is a 19. századi ír bevándorlóknak köszönhetik Halloween ünnepét -,  valamint az alma, az élet és a termékenység szimbóluma. A tűzzel és rémisztő arcokkal, maszkokkal a szellemeket akarták elriasztani.

Az Olaszország csizmaorránál található Szicília szintén ősi hagyományokkal, szokásokkal ünnepli a halottak napját. Külösen érdekes az olaszoknál az ajándékozási szokás. Régen almát, az október végi termés gyümölcsét ajándékozták egymásnak, ma viszont, akárcsak Mikuláskor, édességeket kapnak a gyerekek, csak ekkor ők úgy tudják: az elhunyt rokonok hozták a meglepetést. 

Hazánkban és a keresztény országokban pedig november 1-én van Mindenszentek napja, november 2-án halottak napja, amihez egy ideje csatlakozott október 31-i Halloween.  Mindenszentekkor eredetileg a szentekről, mártírokról és az üdvözültekről emlékezik meg a keresztény világ, míg halottak napján azokról a holtakról, akiknek még törlesztendő bűn vagy teher van a lelkükön és még nem üdvözülhettek a mennyországban. Ezért halottak napján az élők imával és emlékezéssel közbenjárnak értük, hogy Isten színe előtt megtisztulhasson a lelkük. 

A vallások igencsak meghatározóak arra nézve, hogy egy adott társadalom hogyan viszonyul a halálhoz: úgy, hogy ez az élet vége, egy visszafordíthatatlan folyamat, vagy úgy, hogy a halál az élet része. Ez utóbbi esetben, köztük azoknál a csoportoknál, népeknél, helyeken, ahol a reinkarnációban hisznek, jóval könnyedebben, több jókedvvel kezelik a halottak napját is. Itt ugyanis a halál nem valaminek a vége, hanem valami újnak a kezdete. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek