Ezt ajánlja Márton-napi menünek a szakértőEzt ajánlja Márton-napi menünek a szakértő
A lakomákhoz a libák minden alkotórészét fel lehet használni, legyen szó combról, mellről, nyesedékről. A szakértő szerint előételnek remek választás lehet egy jó rilette (húspástétom), amely pecsenyehúsból készül, kenhető, picit rusztikus étel.
Bálint György levesnek a tárkonyos libaaprólékot ajánlja maceszgombóccal, de fenomenális étel lehet a húsleves mintájára készített libahúsleves lúdgége tésztával is.
Bálint György, sommelier, a Bálint Borárium vezetője
Főételnek kemencében ropogósra sütött libacomb ajánlott rozmaringgal és laskagombás alappal, sütőtökös burgonyapürével tálalva.
Márton-nap azonban újbor ünnepe is, így ilyenkor illik azt megkóstolni. Az újbor persze nem a "nagy bor", de üdítően hathat a kóstolása. A tárkonyos libaleveshez egyébként fehér, a combhoz vörös, míg a rilette-hez rozé illik.
Aki pedig nem tud főzni, de szeretne libát enni Márton-napon, látogasson el valamelyik étterembe. Ebben nyújt segítséget Ezekkel a libás ételekkel készülnek Márton napra a fehérvári éttermek című írásunk.