7 évnél régebbi cikk

Sötétben is világítanak az olasz festő képei
·Kultfestészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaSötétben is világítanak az olasz festő képei
·Kultfestészet·Utolsó frissítés: undefined

Egy festmény erős, leginkább nappali fényben érvényesül. Tudják ezt a múzeumok, tudják ezt a galériák és tudják ezt a festők is, akik világos műteremben, természetes fénynél készítik műveiket. Ezen fordít egyet az ifjú olasz festő, Cristoforo Scorpinti (röviden csak Crisco), aki valószínűleg feltette magának a kérdést: hogyan lehet egy kép éjjel és nappal is érdekes és látványos? Nézzük a megoldást.

Kezdjük egy kis játékkal. Mit látsz az alábbi képen, milyen képet készít a festő - aki nem mellesleg elég cuki?

(Fotó: Crisco Art Facebook)

Nagy valószínűséggel azt válaszolod magadban, hogy a képen egy medve látható fényes nappal, éppen az ivás kezdete előtt vagy annak befejezése után. Most az, hogy a jelenet egy vízesésnél  vagy egy jégbarlangban játszódik, azt már a fantáziádra bízom. Ezentúl  kicsúszhat még egy "jajdecuki", esetleg egy "jajdeszép" tagmondat is. Ha ezzel meg vagy, akkor vess egy pillantást az alábbi videóra és szedd össze az állad. Na most mit lász a képen?

Az éj leszálltával a képen látható vízesésből vagy jégbarlangból is csillagfényes éjszaka lett. Akkor ezek szerint a képek a sötétben is láthatóak, világítanak? Hogy történhetett ez?

A művészetben az a nagyszerű, hogy bár régi motoros az emberiség történetében, mindig akad egy-két olyan vállalkozó, aki képes feszegetni a határait. Ők azok, akik valami újat hoznak létre és ezzel együtt újra és újra felélesztik a nagy közönség körében - pontosabban annak hiánya miatt - örökösen halódó művészetet. 

A múltkor egy amerikai festőnő alkotásait néztük meg, aki a festmény hordozójával, a vászonnal varriált: ő az emberi testet választotta e célra (erről a Milyen egy igazi élő-kép? Ismerd meg Alexa Meade nem mindennapi festményeit cikkünkben írtunk). Most viszont egy olyan olasz festő következik, aki a festéket választotta a kísérletezés eszközének. Ahogy Ms. Meade képeire, úgy Cristoforo Scorpinti (Crisco) festményeire is illik az "egyszerű, de nagyszerű" elve.

Az olasz, egészen pontosan bolognai festő képeinél az ötlet és a megvalósítás viszi a prímet, a technikai titok - talán már ki is találtad? - nem túl rendkívüli: sötétben világító (magyarán foszforeszkáló) festéket használ. Képeinek nappali jelenetei tehát a külső megvilágítás csökkenésével éjszakai, és egyúttal egy teljesen más hangulatú jelenetté alakulnak át. Ezt a speciális festéken kívül segíti még az összemosott színek és a sötét sziluettek alkalmazása. A témát az emberi hétköznapokból, de elsősorban inkább a természetből veszi: előszeretettel fest meg állatokat, fákat, csillagos eget, tájképet. Egyszóval mindent, ahol kiválóan érvényesítheti ezt a különleges technikát és festményein megmutatkozhat az élővilág éjszakai titkos élete. 

Crisco körülbelül öt évvel ezelőtt, 2011-ben kezdett el művészként dolgozni. Mindent, ami képein látható a saját szorgalmának köszönheti. Közel egy évbe telt, mire megtalálta saját stílusát és letette névjegyét a sötétben is világító, színes festményeivel. Jelenleg saját bolognai műhelyében alkot és igyekszik minden nap egy új festményt készíteni. 

Scorpinti további műveit és pályáját a Facebook oldalán követheted, legújabb festményei pedig itt meg is vásárolhatók. És akkor lássuk Crisco titokzatos, ugyanakkor mesebelien rejtélyes és misztikus hangulatú képeit.

Egy naplemente, ami teliholdas éjszakává változik.

A képen egy apró növényt locsoló néne látható. Biztos?

Crisco fái nappal és éjjel

Az állatok titkos élete

Az olasz festő érzéseket, hangulatokat is előszeretettel fest meg

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek