1 hónapnál régebbi cikk

A Vitézi Székház eltűnt Aba-Novák festménye
Fehérvár Médiacentrum fotója
kozterkep.hu / A kép Bándy Márta gyűjteményéből származik.
A Vitézi Székház eltűnt Aba-Novák festménye

Sajnos sok olyan székesfehérvári alkotás van, melyet már csak fotókról ismerhetünk. Elpusztultak, eltűntek, sokszor rejtélyes módon, ahogy az egykori Vitézi Székház nagytermének falfestménye, melyet Aba-Novák Vilmos készített.

Aba-Novák Vilmos festőművész neve nem csupán a művészetért rajongók számára lehet ismerős. Az 1894. március 15-én Budapesten született és szintén a fővárosban, 1941. szeptember 29-én elhunyt alkotóművész kora kiemelkedő alakja volt.

Édesapja a cseh-magyar származású Novák Gyula, vasútmérnök, édesanyja a bécsi születésű Waginger Róza volt. 1912. és 1914. között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd dolgozott a szolnoki művésztelepen és Nagybányán. 1928-tól két éven át a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa, 1939-től a budapesti Képzőművészeti Főiskola tanára.

A római iskola legdinamikusabb, legtermékenyebb alkotója a két világháború közti Magyarországon. Kiváló kompozícióteremtő képességgel monumentalitásra törekvő stílusban adott elő. Fiatalon halt meg: 1940-ben egy betegség támadta meg, majd 1941 szeptemberében, mindössze 47 évesen elhunyt.

A Székesfehérváron megtalálható legismertebb alkotása a Városháza belsőjét díszítő, az 1938-as ünnepi emlékév kapcsán készült panno, de ezen kívül is volt kiemelkedő fehérvári alkotása. Sajnos a hangsúly a „volt” szócskán van, a szóban forgó falfestmény ugyanis eltűnt.

Korábban a vándorló Magyar Vitéz kapcsán már írtunk a Vitézi Székházról, melyet 1940-ben az akkor 20. születésnapját ünneplő, Horthy Miklós alapította Vitézi Rend részére építettek. A két év alatt elkészült épület emeleti nagytermének díszítésére kérték fel Aba-Novák Vilmost, aki egy fantasztikus falfestményt készített ide, melyet Zrínyi Miklós idézetei gazdagítottak, ezek a Köztérkép jóvoltából rendelkezésre álló fotókon is láthatóak.

Hogy mi történt később az alkotással? A Köztérkép egyik vezető szerkesztője a műlapon így összegezte a rendelkezésre álló információkat:

Az alkotást Kovács Péter Barnabás volt múzeumigazgató még látta, és elmondta, hogy a rendszerváltás előtt a kép még meg volt, utána tűnt el... Tulajdonos váltás volt az épületnél, és ennél a falszakasznál kérték dr. Demeter Zsófia volt múzeum igazgatót, hogy legyen jelen, mikor a falhoz hozzányúlnak. Elmondása szerint egy rabicfalat húztak a fal elé, de alatta nem találták meg a képet. Mindkét információ az érintettektől származik.”

A Zrínyi-idézetekkel gazdagított falfestmény tehát az évtizedek során eltűnt, vélhetően megsemmisült, így sajnos ma már csak a korabeli fotók őrzik Székesfehérvár ezen gyönyörű alkotását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek