2 évnél régebbi cikk

Fehérvár elrejtett építői
·Kultfestészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Fehérvár elrejtett építői
·Kultfestészet·Utolsó frissítés: undefined

A székesfehérvári köztéri alkotások jelentős része rejtőzködő életet él, így van ez Mohácsi Ferenc festőművész „Építők” című alkotásával is, amely egy fenyőfa árnyékából leskelődik a Várkörútra.

Elképzelni is nehéz, mennyi gyalogost, autót, élethelyzetet, drámát vagy boldog pillanatot láttak már Fehérvár rejtőzködő építői. Az alkotás a Székesfehérvári SZC. Hunyadi Mátyás Technikumon látható immár 1963 óta, készítője Mohácsi Ferenc festőművész. Az 1924-ben született és 1980-ban elhunyt Mohácsi Ferenc különleges alkotásai egyedi stílusúak, ahogy az 1963-ban átadott „Építők” is.

Az „Építők” sgraffito (graffito) technikával készült, ennél a díszítő eljárásnál az egymásra felvitt különböző színű festékek vagy vakolatok felső rétegét precízen visszakaparják, kikarcolják, ami által előtűnik a mélyebben fekvő réteg színe. Ez és az ehhez hasonló különleges eljárások jellemezték Mohácsi Ferenc egyedi stílusát, amely oly közkedvelté tette alkotásait.

Félig elbújva lesik a Várkörutat a fehérvári építők

Németh Zoltán

Az „Építők” tehát lassan hat évtizede díszíti városunkat, ugyanakkor ez egy ideje csak félig igaz, hiszen egy hatalmas fenyőfa a mű nagyobb részét eltakarja. Ez egyrészt baj, hiszen a fenyő elrejti a szemek elől ezt a gyönyörű és jellegzetes alkotást, ugyanakkor épp az elrejtettsége egyfajta védelmet is biztosít a környezeti hatások és a vandalizmus ellen.

Remélhetőleg fa mögött vagy akár onnan előbújva még hosszú ideig figyelhetik az „Építők” a Várkörút nyüzsgő életét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek