7 évnél régebbi cikk

A legjobb ingyenes appok, amikre szükséged lehet Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotójaA legjobb ingyenes appok, amikre szükséged lehet Fehérváron

Annyit beszéltem már arról, hogy telefonunk tulajdonképpen az élettársunk és, hogy mennyire nem is használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket, hogy fogtam magam és elkezdtem kutakodni. Olyan alkalmazásokat keresgéltem a haverok, ismerősök, kollégák telefonján, melyek használatával akár egy hirtelen jött gondolat mentén is gyorsan, egyszerűen tudunk olyan információkhoz hozzá jutni, amik könnyebbé tehetik hétköznapjainkat Fehérváron. Lássuk, hogy mik is lehetnek azok az alkalmazások, melyek használatával tényleg segítő társunk is lehet okostelónk!

1. Buszmenetrend Székesfehérvár

Nevében is szereplően székesfehérvári helyi buszmenetrend (a távolsági buszok listáját nem tartalmazza). Nekem első ránézésre tisztára olyan érzésem van, mintha a régi, hagyományos lapozós menetrend lenne a kezemben. Ez jó, mert kezelhetőségre, használhatóságra nincs benne semmi bonyolult. Aki régen használta a nyomtatott verziót (van még egyáltalán ilyen?) annak nem lesz újdonság. Pont úgy vannak benne sorrendben a buszok, emelkedő járatszámok szerint, megálló elnevezésekkel és menetidőkkel együtt. Az alkalmazás némi reklám fejében ingyenes, de ha valaki áldoz rá 381 forintnyi összeget, akkor megszabadulhat a reklámoktól, sőt internet elérés nélkül, offline módban is használható. Aki sokat közlekedik busszal annak nagy segítség ez az app. Nekem csak az meglepő, hogy 2017-ben egy ilyen jól összeszedett, egyszerű, de jól megírt alkalmazás csak magánkezdeményezésként létezik és maga a szolgáltató (KNYKK) elektronikus menetrendet csak a honlapján ad közre. A menetrend ide kattintva telepíthető.

2. Vonatinfó

Ha már menetrend, mint hasznos alkalmazás, akkor ne hagyjuk ki a vonatokat sem. A Vonatinfó a MÁV hivatalos applikációja és nem is akármilyen. Ez egy igen jól megírt, hasznos keresési formulákkal és friss infókkal telepakolt információs bázis tulajdonképpen. A vonatok pontos indulásán és érkezésén túl tud optimalizált útvonal ajánlatot is adni, sőt még a jegyek árát és az esetleges pótjegy szükségességét is tudja kalkulálni, mindazok mellett, hogy még akár térképen is nyomon követhető vonatunk aktuális helyzete. Nekem már csak az azonnali online jegyvásárlási lehetőség hiányzik belőle, de ne legyünk telhetetlenek, egy ilyen app magában is kiemelkedő. Ráadásul netes böngészőn keresztül van már lehetőség online jegy vásárlásra is. A Vonatinfó nem csak Androidra, de Apple telefonokra is elérhető.

3. Székesfehérvár Nevezetességei

Mindig is elkötelezett voltam a helyi lehetőségek iránt. Szeretem, ha valami kötődik szűkebb környezetünkhöz. Ilyen ez a program is, bár jellemzően ennek inkább a hozzánk érkező turisták veszik hasznát, de azért mi helyiek is böngészhetünk benne és felfedezhetjük vele városunk nevezetességeit újból. Van az a helyzet mikor egy-egy nevezetességről még nekünk is tudnak újat mondani, arról nem is beszélve, hogy ha valaki esetleg Fehérvárra költözne, akkor ő is hasznát veheti egy Székesfehérvár történelmi, kulturális nevezetességeit bemutató okostelefonos appnak. Látványos és szép program, én is használtam korábban, bár mióta új telefonnal a zsebemben élek, a program nem indul el. Sajnos valami érdekes hiba miatt szinte az indulás pillanatában leáll, nálam legalábbis. Remélem azért más típusú készülékeken gond nélkül fut.

4. FehérvárTV

A Facebookos hírfolyamok idején talán már annyira nem nagy újdonság, de mindenféleképpen említésre méltó alkalmazás, hogy a Fehérvár TV híradóját és azon túl is az összes videós tartalmat egy helyen tematikára bontva tudjuk böngészni és megnézni, szinte az adásba kerülést követően azonnal. Ezzel a programmal a facebookos hírfolyamnál sokkal egyszerűbben és gyorsabban tudjuk megnézni a napi híradót, ha esetleg a tévében lemaradtunk róla.

5. TAVIHAR

Mi fehérváriak igen szerencsés helyzetben érezhetjük magunkat. Nem csak mert hazánk kiemelkedően gazdag történelmi múlttal rendelkező koronázóvárosában élhetünk, hanem mert hazánk két fő nyári fürdőhelyétől karnyújtásnyira vagyunk. A Velencei-tótól 10 perc, a Balatontól pedig 30 perc távolságra. Így aztán kézenfekvő (legalább is nekem az), hogy nyáron, főleg hétvégén a telómra ránézve akár azonnal tudjam, hogy ha elindulunk egyet fürödni akkor a viharjelzés alapon van-e? Persze tudjuk, hogy a balatoni viharjelző nem Alapon, hanem Siófokon van, de a TAVIHAR a telefon kezdőképernyőjére kihelyezhető úgynevezett widget formájában a viharjelzés kiadásával egy időben csippan és jelzi a vihar közeledtét, de a program pontos szél infót is ad nekünk, jelzi az éppen aktuális szél sebességét és irányát is. Szörfösök, vitorlázok előnyben! A TAVIHAR letölthető Androidra és iPhone-ra egyaránt, de használatához a folyamatos adat frissítések miatt internet hozzáférés szükséges.

6. VÉSZ

Egyik kedvencem a sok app közül a VÉSZ alkalmazás. Nem vagyok mániákus kék lámpa hajhász, de ez egy igen hasznos applikáció. Nagyon sok infó érhető el segítségével, akár regionális, lokális szűrési preferenciákkal is. Nem csak a balesetek, és tűzesetek hírül adása áll  a középpontjában, de időjárási vészhelyzetekről, rendkívüli eseményekről is beszámol. Ha sokat utazunk akkor is igen hasznos lehet, mert utazás közben, követve helyzetünket a program mindig azokról az eseményekről értesít minket amerre éppen járunk. Én rendszeresen használom, nincs hétvégi Balatonról hazajövetel anélkül, hogy ne nézném meg segítségével, hogy történt-e a sztrádán vagy a régi hetes úton baleset. Szerintem sokkal megbízhatóbb e tekintetben, mint a Waze. A VÉSZ a menőbb alkalmazásokhoz hasonlóan mindkét nagy platformra letölthető, Androidra is és iOS-re is.

7. FEZEN

FEZEN. Van valaki, aki ne tudná mit is jelent? Manapság nincs már valamire való zenei fesztivál komoly online tartalmakat felvonultató felület nélkül. Ez így van a FEZEN esetében is. Az appban elérhető a fesztivál teljes és részletes programja, napokra lebontva a koncerteket és helyszíneket. Sőt, még keresni lehet a sok fellépő és esemény között. Tavaly külön is írtunk róla és bemutattuk a FEZEN applikációt.

8. Repülőnap Börgönd

Ha a FEZEN esetében indokolt egy külön alkalmazás, akkor nincs ez másképp a börgöndi repülőnap esetében sem. Segítségével igen könnyen kereshetünk a programok között. Kikereshetjük a minket érdeklő repülőgépeket, figyelemmel kísérhetjük, hogy várható-e program változás vagy esetleges csúszás az előre meghirdetett műsorhoz képest, mindezt egy helyen, úgy, hogy nem kell telefonunkon a böngészőben kutakodni és megnyitni egy igen sok adatmennyiséget letöltő honlapot.

Persze sokan mondhatják, hogy a fenti programok által nyújtott szolgáltatások jelentős részét a neten böngészve is fellelhetjük. Igen, de honlapokat betöltögetni adott esetben mobilinternetünk adatmennyiségét használva nem túl gazdaságos. Egy-egy honlap sokkal nagyobb tartalmat jelenthet a sok szükségtelen képpel és egyéb animációval, mint egy letisztult, cél alkalmazás. És ha figyelmesek vagyunk, akkor az appokat letölthetjük még indulás előtt az otthoni Wi-Fi segítségével, hogy menet közben már tényleg csak a legszükségesebb és legkevesebb információt kelljen csak frissíteni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek