7 évnél régebbi cikk

A Gorsiumban elevenedik meg Pompeji
·KultGorsium·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Gorsiumban elevenedik meg Pompeji
·KultGorsium·Utolsó frissítés: undefined

Pontosan 79. augusztus 24-én történt az a katasztrófa, amelynek során Pompeji városa néhány másodperc leforgása alatt eltűnt a Föld színéről. A Vezúv kitörése miatt csak itt, hozzávetőleg 2000 ember lelte halálát. A várost több méter vastagságban temette be a vulkáni hamu, amely így nem csak a pusztulás pillanatáról, de az akkori életről is kézzel fogható lenyomatot eredményezett.

Ezt a pillanatot élhetik át azok, akik augusztus 20-ig ellátogatnak a Gorsium Régészeti Parkba. Ideiglenesen ugyanis itt lelt otthonra az a Nápolyból Magyarországra érkező kiállítás, amely az ókori római mindennapokat, és a halál beálltának pillanatát is bemutatja. A római polgár magánszférájába itt ugyanúgy betekintést nyerhetünk, ahogy a közéletbe és a politikába. Sőt, még arról is képet kaphatunk, hogy akkoriban hogyan működtek a bordélyházak és hogy milyen orvosi eszközöket használtak az akkor élt gyógyítók. 

A kiállítás rendkívül hatásosan mutatja be annak a civilizációnak az életét, amelyre az egész nyugati világ épül, az pedig már szinte metafizikai magasságokba repíti a témát, hogy ennek az életnek a pontos bemutatásához egy tragédia kellett, s hogy valójában az elmúlás pillanatának köszönhetjük a több ezer évig fennmaradó "kőbe zárt" emlékeket. Ezért is nagyon fontos darabja a kiállításnak az a gipszből kiöntött alak, amely a feltárások alkalmával előkerült holttestek gipszöntvényének egyike. A 18-20 év közötti várandós anyukára 1876-ban egy sikátorban találtak rá. A földön hason fekve, arcát védve érte őt a halál.

Az öntvényen kívül azonban még számos érdekes tárgy és szobor várja az érdeklődőket, és nem csak itt, a gorsiumi mellett ugyanis Székesfehérváron a Fő utcai Rendházban is nyílik egy kiállítás, amely a Vezúv által eltemetett négy várost - Pompei, Herculaneum, Stabiae, Oplontis - mutatja be, antik szövegek, térképek segítségével.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek