6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Velencei hal-, vad, Floralia, Hamupipőke és Vikidál Gyula
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Velencei hal-, vad, Floralia, Hamupipőke és Vikidál Gyula

A hétfő sokak életében mumus. A jól megérdemelt hétvégi pihenés után hideg zuhanyként ér minket a munka, de szerencsénkre idén egymást érik a hosszabbnál hosszabb hétvégék. Két héttel ezelőtt a húsvéthétfő boldogított minket, most pedig a megszokott majálisokkal május elseje. Na de, hogy kellőképpen megadjuk a tiszteletet a mostani munka ünnepének, itt van néhány program, amik között néhány majális is megbújik.

Gasztro: X. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztivál
Mikor?: április 28–május 1.
Hol?: Agárd, Városközpont

Agárdiként szerintem hitelesen állíthatom, hogy nekünk a Halvad (ahogy mi hívjuk) már hetekkel, sőt hónapokkal előbb elkezdődik. Ilyenkor az egész város szó szerint kivirágzik, mindenhol munkások pakolnak, állítják a színpadokat, rendezik a sörpadokat. Tíz éve minden egyes alkalommal részt veszek a rendezvényeken, és nyomon követtem a változásokat. Bár a Csík Zenekar már-már állandó résztvevőnek számít, a rendezők általában próbálnak mindig mást hívni, és mindig valaki olyat, aki a fiatalok mellett az idősebb korosztálynak is kedvez. Lehetőséget ad a helyi tehetségeknek is, hogy megmutathassák magukat nagyközönség előtt, akár sportban, zenében vagy táncban is. Emellett az idelátogatók megismerhetik gasztronómiai csodáinkat, buszos túrákkal az egész tókörnyéket bejárhatják, ismereteket szerezhetnek híres szülötteinkről, és nem mindennapi sportélményekkel gazdagodhatnak. Nem is szaporítom tovább a szót, további ajánlót olvashatsz ide kattintva, a rendezvény honlapján pedig az egész programtervet megtekintheted.

Római tavaszköszöntés: Floralia
Mikor?: április 29–április 30.
Hol?: Gorsium

Hogy milyen volt a római Gorsiumban élni, azt a hétvégi Floralia tavaszköszöntő ünnepségen ismerhetjük meg leginkább. A kézműves vásár és császári bevonulás mellett az ide látogatók bepillantást nyerhetnek egy igazi római esküvőbe, és gladiátorharcot is láthatnak. Ha ez nem lenne elég, az augusztus 20-ig tartó Pompei kiállításra is jegyet válthatnak a vendégek, ahol az istenektől az utcalányokig tényleg mindenről szó esik. Reméljük, hogy a rómaiak tényleg ezzel az ünnepséggel idézték meg a tavaszt, és a "varázslat" most is működik és hosszan tartó jó időt hoz majd, ha nem is az egész országra, de legalább a Velencei-tó környékére! Az előzőhöz hasonlóan már erről is írtunk, valamint a honlapra kattintva további információkat tudhatsz meg.

Hercegnős: Hamupipőke gyermekelőadás
Mikor?: április 29. péntek 17.00
Hol?: Köfém Művelődési Ház

"Éjfélre hozd haza!" Sokaknak ismerős lehet a mondat, amit leginkább a lányos szülők szájából hallani. Ezt általában nem csak a kérők, de a randira induló fiatal hölgyek sem szeretik betartani, de vannak bizonyos helyzetek amikor muszáj. Például, ha a ruha, amit viselnek az óra kondulására hirtelen rongyos otthonkává alakul, a hintó, amivel közlekednek pedig tökké. Ezt persze könnyű elkerülni, ha nem hiszünk a semmiből előbukkanó, magát jó tündér keresztanyának hívó gyönyörű nőknek vagy anyókáknak. Ha mégis szeretnénk egy ilyen mesés átalakulást látni, és kíváncsiak vagyunk, színházi környezetben hogyan lesz az egérből ló, irány a Köfém Művelődési Ház! Addig is hangolódjunk:

Mozi: Alibi.com
Mikor?: április 28-tól 20.00
Hol?: Barátság Mozi

Alibit igazol: bizonyítja, hogy a kérdéses időben máshol volt – írja az Idegen szavak szótára. De mi van akkor, ha nem jut eszünkbe semmi kibúvó, vagy nincs kéznél egy barát, aki kérdés nélkül falaz? Ilyenkor jön Gerg, az alibigyáros és csapata, akik minden helyzetre tökéletes, több oldalról alátámasztott mentséget modelleznek le. Főhősünknek bejön a biznisz, végre élete szerelmét is megtalálta, de természetesen – hogy ne legyen túl nagy az idill – jön egy csavar a sztoriban: apósa egyben az egyik ügyfele is, aki egy nálánál jóval fiatalabb nővel csalja a feleségét. Kínos helyzetek, gyanús magyarázkodások, és rengeteg komikum. 

Koncert: Mobil Mánia Vikidál Gyulával
Mikor?: április 29. péntek 20.00
Hol?: Fezen Klub

Talán azért is tud több korosztályt megfogni a 2008-ban alakult Mobil Mánia zenekar, mert tagjai is különböző korosztályokból kerültek ki. A bandát azon P. Mobil-rajongók kedvéért hozták létre, akik nem tudták feldolgozni a folytonos énekesváltást, így esély adódott rá, hogy újra az ismert hangokon szólaljanak meg a slágerek. A három énekes együtt is előad dalokat, néhány vendégszereplés kedvéért Vikidál Gyula is feltűnik a színes társaságban. A Fezen Klub különösen közel áll a bandához, ugyanis legelső koncertjüket is itt adták.

Sport: Sportmajális
Mikor?: május 1. hétfő
Hol?: Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ

Az egykori május elsejéket idéző felvonulással indul a Sportmajális, ahol nem a gyárak dolgozói, hanem a sportegyesületek tagjai menetelnek majd a János vitéz parktól a Bregyóig. Szinte minden sportklub képviselteti magát, legyen szó fitnessről, rúdtáncról vagy súlyemelésről. Különböző versenypályákat rendeznek be a Bregyó teljes területén, ahol az egész családot próbálják majd megmozgatni. A színpadon 10.45-18.20-ig szinte folyamatosan sportbemutatók lesznek, ahol a tervek szerint nem csak az előadók fognak izzadni. Ugyanis a sporttánc és a mostanában divatos kettlebell (füles súlygolyó) mellett kismamatornára is bíztatják a sportolni vágyókat. Így lehet igazán lemozogni a húsvéti sonkát, ha még nem történt volna meg.

Petshop:  Állati napok
Mikor?: május 1 – május 7.
Hol?: Szabadművelődés Háza

Gyerekkoromban mindig is ki akartam lógni egy kicsit a sorból: amíg az osztálytársaimnak hörcsögei, ékszerteknősei vagy halai voltak, addig nekem óriás achátcsigáim. Szerintem a legjobb módja annak, hogy gyermekünket megtanítsuk gondoskodni másokról, ha veszünk valamilyen pici, aranyos állatkát. Ez persze – az én esetemből is kiindulva – a gyerek jellemétől függően lehet rágcsáló, hüllő, pók, vagy bármi olyan, ami viszonylag kis helyen is elfér, ha mondjuk panelban élünk. Hétfőtől egészen vasárnapig a Szabadművelődés Házában amellett, hogy közelebbről megismerkedhetünk érdekes állatfajokkal, akár vásárolhatunk is magunknak egyet. A belépő felnőtteknek 700 forint, míg gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forint. Hogy meghozzam a kedvet, láttál már színét változtató kaméleont?

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek