7 évnél régebbi cikk

Sokat mosolyognak a magyar eladók - nem hittük el, ezért utána jártunk
Fehérvár Médiacentrum fotójaSokat mosolyognak a magyar eladók - nem hittük el, ezért utána jártunk

A magyar eladók a világátlagnál többet mosolyognak, ez derül ki a Better Business Worldwide felméréséből. A mosoly mellett azt is nézték, a boltosok milyen arányban köszönnek a vevőknek, valamint az is kiderült, melyik a legboldogabb, valamint a legkevésbé mosolygós ország.

Annak ellenére, hogy borúlátónak, és sírva vigadónak vagyunk elkönyvelve, a magyar eladók a világátlagnál többet mosolyognak - legalábbis a Better Busines Worldwide szervezet felmérése szerint.

A kutatásban 67 országot vizsgáltak, összesen 2,1 millió próbavásárlással. Ez alapján az derült ki, hogy a hazai boltosok 94 százalékban köszöntötték a vásárlókat, viszont ehhez képest csak 84 százalékban mosolyogtak. Ez az eredmény messzemenőkig veri a világátlagot, ugyanis 79 százalék mosoly és 81 százalék üdvözlést kapnak a vevőket. Mondjuk azt nem tudjuk, hogy a tanulmányban mi számít mosolynak. 

Egy boltnak talán a legjobb reklám az eladók kedvessége. Szerintem mindenki szívesebben megy be egy olyan helyre, ahol nem a " te minek jöttél" arckifejezésű hölgy fogadja, hanem egy mosolygós, segítőkész eladó. 

A legmosolygósabbak az írországi kofák lettek, akik 97 százalékot értek el, viszont Dél-Amerikában 100 százalék, hogy köszönni fognak nekünk. Hong Kongban és Makaóban pedig olyan siralmas a helyzet, hogy valószínűleg azt sem veszik észre, ha belépünk a boltba.

Persze arra is gondolhatunk, hogy az eladók valamilyen szabályzat miatt mosolygósak, ezért megkérdeztük Maczelka Márkot a Spar Magyarország kommunikációs vezetőjét, mi miatt érhettünk el ilyen magas eredményt? 

"A SPAR-nál az oktatási anyagokban mindenhol, ahol téma  a kommunikáció, a „három méter szabályt” hangsúlyozzuk. Ennek lényege, hogy ha a vásárló három méterre van az eladótól, fel kell vele venni a szemkontaktust, mosolyogni kell rá és köszönni kell neki" - hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

Hogy teljes legyen a kép, a fehérváriakat is megkérdeztük nekik mennyire fontos, hogy kedvesen fogadják őket a boltokban, milyen élményeik vannak ezzel kapcsolatosan: 

Aki még mindig kételkedne a mosolygós eladók létezésében, annak itt van egy tökéletes ellenpélda:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek