7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a költészet napjára: Posztolj verset, Rímröppentő, Költőnk és kora
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a költészet napjára: Posztolj verset, Rímröppentő, Költőnk és kora

Déli 12-től már elindult a posztoljverset kezdeményezés. Élesítse tehát mindenki a ceruzáját, nyomtatóját és tegye közé az utcán kedvenc verseit! Utána fotózza le és küldje be a posztoljverset.hu oldalra!

A Gittegylet két éve indult költészetnapi akcióján, a Posztolj te is verset az utcára! cetlijeinek, plakátjainak remélem, idén nem lesz elég a megszokott Igéző előtti terület, és máshol is böngészhetjük a magyar líra gyöngyszemeit! De ha nem akarnánk közzétenni a sajátunkat, vagy nincs kedvünk a nyílt színi böngészéshez,  az fmc.hu-n mi néhány megzenésített verssel ünnepeljük a költészet napját.

Városunkban – és a megyében – egyébként nem csak gerillaverselés lesz a költészet napján. Már hétfőn elkezdődnek a programok – főként a könyvtárak, művelődési- és közösségi házak készülnek József Attila születésnapjának megünneplésére.

Hétfőn 18 órától a Széna téri tagkönyvtár vendége lesz Hegedűs Ágota költő.

A Vörösmarty Mihály megyei könyvtárban kedden 14 órától rendezik meg a Versmaratont, amelyet ünnepi gálával zárnak az olvasóteremben. 11/11 - tizenegy vers tizenegyedikére címmel hirdetik Somos Ákos műsorát, amelyet 18 órától a Budai úti Tagkönyvtárban, 20 órától pedig az Igézőben lehet meghallgatni.

A Munkácsy Mihály Általános Iskola József Attila szobránál rendez költészet napi ünnepséget: Rímröppentő versünnepre hívják a versbarátokat kedden 10 órától.

Költőnk és kora címmel fiataloknak szervezett vetélkedőt rendeznek A Szabadművelődés Házában. A vetélkedő József Attila munkásságáról, életéről, koráról, irodalomtörténeti jelentőségéről szól majd.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház Liget Műhely olvasóklubjában 16 órától Weöres Sándor verseiről fognak beszélgetni. 17 órakor kezdődik a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület és a Vörösmarty Társaság közös ünnepsége, a Vajda János-díjat a társaság termében adják át.

Krulik Zoltán, a Makám zenekar vezetője önálló estet ad 18 órakor az Öreghegyi Közösségi Házban, Horgodra tűztél, Uram címmel. A rendezvényen Petri György, Weöres Sándor és Sík Sándor verseiből hallhat válogatást a közönség.

Programok megyeszerte

Bicskén április 11-én, a költészet napján 9 órától rendhagyó irodalomórákat tartanak a városi könyvtárban gimnazistáknak.

Dunaújvárosban hétfőn 18 órakor a felnőtt könyvtár a Kákics népzenei együttes vendégszereplésével tart költészet napi ünnepséget, amelyen lesz zene, vers, dudás mese gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Másnap 16 órakor a gyermekkönyvtárban interaktív verses foglalkozásra várnak minden 8 és 12 év közötti gyereket, akik játszhatnak majd a szavakkal, hallgathatnak zenés verseket és megismerkedhetnek Arany Jánossal is.

Gárdonyban április 14-én 18 órakor a Nemzedékek Házában Pannónia is ontja a szép dalokat címmel ad estet a Hangraforgó Együttes. Klasszikus és kortárs magyar költők versei mellett népdalokat, népénekeket és történelmi énekeket szólaltatnak meg műsorukban.

Móron a Lamberg-kastélyban hétfőn 18 órakor Széllel szembe - poénok és poémák címmel Jordán Tamás ad stand-up estet. A műsorban vers, vicc, adoma, groteszkbe hajló história, valamint számos szerző, Karinthy, Kosztolányi, Radnóti, József Attila, Ady és Babits "olvad majd egybe".

Rácalmáson a művelődési házban április 11-én 18 órától Kincset hoztunk! címmel zenés irodalmi estet rendeznek. Közreműködik a Rácalmási Játékszín Kör és a Violin Művészeti Iskola.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

(MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek