6 évnél régebbi cikk

Vince Carter nyomdokában: Edwards a suliban
Fehérvár Médiacentrum fotójaVince Carter nyomdokában: Edwards a suliban

Egyre több fehérvári sportoló teszi tiszteletét a város tanintézményeiben, hogy egy-egy rendhagyó testi vagy osztályfőnöki órán próbálja saját sportága felé csábítani a kétségkívül mozgásszegény világban cseperedő apróságokat. Egy ilyen látogatás akár meg is határozhatja a csemeték későbbi sportpályafutását, erről leginkább az Alba Fehérvár kosárlabdázója, a kanadai Justin Edwards tudna mesélni.

Az Alba Fehérvár kosárlabdacsapatánál már régi hagyomány, hogy amikor a meccsek ritmusa engedi, a csapat játékosai rendhagyó tesiórákat vezényelnek le a város tanintézményeiben. Legyünk tisztában a tényekkel: Fehérvár sportváros, rengeteg sportág és klub küzd azért, hogy megfelelő utánpótlásbázis biztosítsa a sikeres jövőt. Az iskolalátogatás a gyerekek toborzásának remek módszere, mely nem csak nálunk, de Justin Edwards szerint hazájában, Kanadában is működik.

– Nálunk otthon ez elterjedt és megszokott dolog, az adott városok neves sportolói rendszeresen vendégeskednek az iskolákban. Egyrészt nyilván próbálják a tehetséges fiatalokat a saját sportáguk felé terelgetni, de Kanadában nagyon komolyan veszik az egészséges életmódot, a testmozgást, így ha valakinél csak annyit sikerül elérni, hogy rendszeresen járjon el mozogni, akkor már kifizetődőek ezek a látogatások.

(Fotó: Simon Erika)

A 24 éves bedobó gyermekként részese volt egy ilyen tanórának, mely megerősítette abban, hogy ő bizony profi kosárlabdázó szeretne lenni.

– 11 éves voltam, amikor az NBA-ben szereplő Toronto Raptors szupersztárja, Vince Carter jött el hozzánk. Csak szájtátva bámultunk, lestük minden szavát, mozdulatát, teljesen odavoltunk, hogy egy légtérben lehettünk vele. Később aztán kosarazott is velünk, nem mondom, hogy sokszor átjátszottam, de már az a tudat, hogy egy pályán lehetek egy olimpiai bajnok, többször az NBA All Star csapatába is beválasztott játékossal, nagyon boldoggá tett. Onnantól nem volt kérdés, hogy profi játékos szeretnék lenni, ami szerencsére sikerült is.

(Fotó: Simon Erika)

A kezdeményezés tehát jó és működik, remélhetőleg egyre több fehérvári sportoló feltűnik majd a város iskoláinak tornatermeiben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek