6 évnél régebbi cikk

Hogyan védjük kutyánkat a kullancsszezonban?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan védjük kutyánkat a kullancsszezonban?

Ha itt a tavasz, akkor téli álmukból feléledtek a kullancsok is. A kis vérszívók azonban nem csak az emberre veszélyesek, hanem (kis) kedvenceinket sem kímélik.

Tisztelt Doktor Úr!  Melyik kullancsirtó eljárás a leghatékonyabb kutyáknál? Ön melyiket javasolja? - Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A legdrágább nyakörvek (a pár ezer forintos nyakörv csak pénzkidobás) jelentik az általában elfogadható szintű védelem legalsó fokát. Előnyük, hogy olcsóbbak a cseppeknél és tablettáknál, elvileg fél évnél is tovább védenek, hátrányuk viszont a kétséges hatékonyság. Ráadásul el is hagyhatja a kutya, és némelyik ebet kifejezetten zavarja a nyakörv.

A pár éve még eredménygaranciát is adó, fiproniltartalmú cseppek mára alig hatékonyak a kullanccsal szemben. Ma már számos gyártó állít elő ezzel a hatóanyaggal cseppet, és ezek a legnépszerűbbek a piacon – főként azok körében, akik nagyon hiszékenyek vagy az állatokkal nem is járnak kullanccsal fertőzött helyeken.

Az állatorvosoknál lehet megbízható szereket kapni, de egyik sem véd egy hónapnál tovább, így könnyű megfeledkezni róla. Van olyan, ami véd a legyek ellen is, de foltot hagy a szőrön, a másiktól viszonylag gyakran viszket az állat, de egyes belső parazitákat is elpusztít, illetve egyéb szempontok is fontosak lehetnek, beleértve az árukat.

Legjobbak a tabletták, amelyeket háromhavonta kell beadni. Bár ezek valamivel (10-20%) drágábbak a jobbfajta cseppeknél, ezek jelentik a leghatékonyabb védelmet. 

Dr. Lorászkó Gábor
állatorvos

* * *

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek, kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek