6 évnél régebbi cikk

Előzzük meg természetesen az allergiás tüneteket!
Fehérvár Médiacentrum fotója
takacs.krisztina
Előzzük meg természetesen az allergiás tüneteket!

Az, hogy milyen ütemben nyílnak a virágok és jutnak el hozzánk a pollenek, elsősorban az időjárástól függ. Aki azonban hajlamos az allergiára, azt előbb-utóbb utolérik a tünetek. Jó hír, hogy ha tisztában vagyunk vele, mi váltja ki szervezetünk allergiás reakcióját, időben felkészülhetünk a nehéz időszakra.

 A legtöbb ember a parlagfűtől szenved. Tekintve, hogy ennek csúcsideje augusztusra tehető, nekik még van esélyük arra, hogy az idei szezont kellemesebb közérzettel vészeljék át – tudtuk meg Supliczné Tóth Máriától. „Ha például egy parlagfű-allergiás ember most elkezdi szedni azokat a gyógyhatású növényeket, melyek kifejezetten az allergia kezelésére alkalmasak, akkor akár tünetmentesen is átvészelheti az augusztust.” – magyarázza a táplálkozástudományi szakember. Ha jól felkészülünk az allergiás időszakra, még az is lehetséges, hogy gyógyszerek nélkül, természetes módon tudunk védekezni a kellemetlenségek ellen. Ahogy arról már írtunk korábban, azért érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat allergiás panaszok esetén.
 

   A szőlőmagból készült készítmények enyhíthetik az allergiás tüneteket (Fotó: buyextracts.com)

Mit szedjünk?

Ha valaki antihisztamin tartalmú allergiagyógyszert szed, kiegészítésként a szőlőmagkészítmények ajánlottak. A szőlőmag flavonoidtartalma ugyanis gátolja az allergiát kiváltó hisztamin felszabadulását. Nemcsak télen, nyáron is fontos a C-vitamin bevitele, mert a szervezet védekezéséhez elengedhetetlen – figyelmeztet a szakember. Egy allergiás reakció olyan extrém körülmény, amely megkívánja a nagy dózisú C-vitamin-bevitelt – ez körülbelül napi ezer milligrammot jelent. A természetes gyógyszerek közül szakértőnk ajánlja a gránátalma-kivonatot, de magukat a parlagfű-készítményeket is, melyek kis dózisokban adagolva immunissá teszik szervezetünket a parlagfű pollenjére, ahogy erről már olvashattatok is egy parlagfűről szóló cikkünkben. Emellett hatásos például a feketekömény és a goji bogyó is.
 
A nulladik lépés

Ha időben elkezdünk készülni az allergiás időszakra, nagyobb hatékonyságot érünk el, ha előtte tartunk egy hathetes májtisztító kúrát. Ennek legegyszerűbb módja az erre a célra kevert gyógyteák fogyasztása. Ennek legfőbb összetevője a máriatövis, amit akár kapszulában is magunkhoz vehetünk. Ez akkor is hasznos, ha valaki nem allergiás. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek