6 évnél régebbi cikk

Okos alkalmazások az okos nyaraláshoz
Fehérvár Médiacentrum fotójaOkos alkalmazások az okos nyaraláshoz

Most, hogy pár napja csillagászatilag is berobbant a nyár, talán a legtöbben elkezdtük már számolni a napokat, hogy mennyi is van még hátra a nyaralásig. Napsütés, fürdés, tengerpart, Balaton, lángos, fagyi, scampi, burek. Kinek mi a kedvence. Persze a nyaralás (már akinek) nem csak buli és napszemcsi.

Vannak, akik már előre ráizgulnak a dologra és agyonstresszelik magukat az utazás, a szállás és a csomagolás miatt – hogy csak pár dolgot említsek, amik egy felhőtlen nyaralást megelőznek, netán tönkre is tesznek. De nem feltétlenül kell, hogy így legyen. Két héttel ezelőtt már körbejártam a témát, hogy az idén már roamingdíjmentesen tudunk egész Európában okostelefonozni, így miért ne lehetne kihasználni a kütyük adta lehetőségeket a nyaralás alatt is.

Egy kedves ismerősöm talált meg a héten és kért segítséget pont e témában. A hétvégén utaznak Máltára és mivel nem beszélnek “máltaiul”, kérte, hogy segítsek már, mert most lettek okostelefon-tulajdonosok és hallották, hogy általa kitárulhat a világ. És milyen igaz! Lehet az ember amatőr okosteló-felhasználó, vagy szakavatott kütyüguru, oly széles a választék e tekintetben (is), hogy mindenki találhat érdeklődési körének megfelelő utazás, nyaralás alkalmával éppen hasznos alkalmazást a telefonjára.

Igaz még mindig vallom azt a nézetemet, hogy nem minden a kütyü, és hogy az internet sem egyenlő a Facebookkal. Ámbár alapvető igazság az is, hogy ha már a technika adott hozzá és mi emberek élünk annak lehetőségeivel, akkor az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy általa elbutulnánk. Csak hát tudni kell mértékkel és ésszel használni. Nos, én nem mondom, hogy dobjuk el a telefont és helyette vegyük elő a bédekkert, mert az már, ha nem is ódivatú, de mindenképp retró. Nem az olvasás, hanem a gyorsan változó világunkban a nyomtatott információs kiadványok gyors elavulása miatt. Így aztán olyan alkalmazásokat keresgéltem, melyek, ha telefonunkon ott lapulnak és talán még használjuk is, akár hasznosak is lehetnek.

Csomagolás – PackPoint

A legutálatosabb dolog nyaralás előtt a csomagolás. Mit vigyünk és mit ne vigyünk magunkkal? Mi az, amire szükségünk lehet és mi az, ami tuti felesleges? Az indulás előtti napokat gyakran stresszes pakolás előzi meg. A PackPoint ehhez biztosít egy nagyon sokoldalú és könnyen kezelhető felületet. Nem csak egy egyszerű lista, amit valószínűleg nem hagysz el, de időjárás, helyszín és időtartam alapján arra is figyelmeztet, hogy mi az, amit vinned kell: akár szabadidős, akár üzleti utazásról van szó, akár hegycsúcsra, akár tengerpartra indulsz. Nagyon egyszerűen kezelhető minimális angoltudással is (merthogy a kezelőfelület angol nyelvű), piktogramok segítségével tudunk navigálni a menüben. Ezzel a programmal nem lesz többé utálatos mumus a pakolás. A program elérhető iOS-re és Androidra is.

Fordítás – Google Fordító

Mondhatnánk, hogy manapság már felesleges, kis hazánkban is egyre többen beszélnek idegen nyelveket, mellyel nyaralás alatt is jól elboldogulnak. És ha mégsem? Akkor itt a Google nem is oly rég megújult fordítója, mely a világ igen sok nyelvét ismeri. Jó, persze mindet a Google sem ismeri, de nekünk nem is kell mind. Elég, ha csak azokat ismeri, amik turisztikai szempontból fontosak, de nyilván ennél sokkal többet is tud. Segítségével igen könnyen kommunikálhatunk az adott ország embereivel, sokkal könnyebben kérhetünk segítséget egy nem várt, véletlen helyzetben, egyszersmind adhat egy olyan biztonságérzetet, hogy van kihez fordulni, ha baj van. A program hatalmas előnye, hogy már otthon a kényelmes, és főleg olcsó wifi használatával előre letölthetők a nyelvi adatbázisok, melyeket azután akár offline is használhatunk. Legjobb funkciója talán, hogy még fel is olvassa a keresett szót, hogy ki tudd ejteni. Szintén elérhető mindkét nagy platformra: Androidra és iOS-re.

Szállás, étterem, kávézó – TripAdvisor

Ez az a zöld bagolylogós matrica, melyet egyre több étterem, kávézó és szálláshely ajtaján látni már itthon is. Egy nyaralás alkalmával általában felmerül a kérdés, hogy mit is kéne csinálni a megérkezés után. Ha nem vagyunk két lábon járó útikönyv, akkor jó, ha van egy olyan alkalmazás a zsebünkben, mint például a TripAdvisor. Ez az az alkalmazás, amit talán nem is kell bemutatni, hiszen rengeteg felhasználója van világszerte, és itthon is nagy népszerűségnek örvend. Nem is véletlen tehát, hogy konkurens alkalmazása talán nincs is. A TripAdvisor lényege, hogy a turisták értékelik azokat a helyeket (legyen szó étteremről, bárról, látványosságról, programról vagy lényegében bármiről), ahol voltak. Ezt nyelvekre bontva tekinthetjük meg és több szempont alapján láthatjuk, hogy milyen is az adott hely az előző vendégek szerint. Ami tényleg hasznos, hogy ha beszéljük a célország nyelvét, akkor megérthetjük a helyiek véleményét is, hiszen ez kicsit jobban tükrözi azt, hogy relatíve mennyire érdemes elmenni egy adott helyre. Az alkalmazás használata pofonegyszerű, ráadásul még élvezetes is.

Séta, parkolás, városnézés – Google Térkép

Talán a legtöbbet használt alkalmazások egyike nálam a Google Térkép. Szinte sosincs bezárva, mert folyamatosan tudni kell, hogy merre is vagyunk. A hotelekben, privát szállásokon általában adnak ugyan térképet, de sokszor van, hogy elkalandozunk kis utcákba és már nem találom meg magam a papír térképen, hogy merre is vagyunk. Meg minek is cipelném magammal, ha van már digitális térkép? Na, ilyenkor jól jön a Google Térkép, ami egyből megmondja, hogy merre is vagyunk. Ahogy az utóbbi időben egyre több Google alkalmazásnál megfigyelhető, ezt is lehet használni offline, mobilnet nélkül is. Előre letölthetők egy-egy város nagyobb térképszeletei és onnantól már mehet is a navigálás. Nemrég megjelent újdonsága, mely sokat tud segíteni egy-egy kirándulás alkalmával, hogy már arra is képes, hogy a leparkolt autónkhoz visszanavigáljon minket és ne kelljen kolbászolni egy ismeretlen hely óriási parkolójában.

Helyi alkalmazások – Országspecifikusan

Ha már megérkeztünk a célországba, én mindig szoktam keresgélni a Play Áruházban az adott ország alkalmazásai között. Igen gyakran lehet értelmes, turistáknak szánt, jól használható programokat találni. Egy ilyen keresgélés eredménye például a horvát autóklub turistainformációkat tartalmazó, angol és német nyelvű alkalmazása, mely igen sok információt tud szolgáltatni az autóval utazóknak, egészen a közlekedési infóktól az autópályadíjakon át az időjárásig. Tényleg hasznos, jól működő, napi szinten frissített applikáció.

Gyerekkel az autóban

Az utazás egyik legfárasztóbb, legkimerítőbb formája talán, ha gyermekkel utazol. Nem kell ehhez a világ végére utaznotok, elég csak Siófokig, de már az Auchannál elhangzik a kérdés: Mikor érünk oda? Ugye ismerős? Ilyenkor jöhet jól a társasjáték, a közös éneklés, a mesélés, vagy bármi más, ami leköti a gyermek(ek) figyelmét. De nagyobb gyermekek esetében már erre is kínálkozik lehetőség, mert akad egy magyar startup alkalmazás, az ÚtraManó, melyet kifejezetten utazáshoz fejlesztettek. Utazás közben mesél a gyermekeknek.

Az ÚtraManó alkalmazás előre felvett, zenei aláfestéssel rendelkező mesét játszik le a gyerekeknek, amint egy adott pont közelébe érkeznek a járművel. Ezt a készülék saját GPS pozíciójából tudja a program. Az út során ezekből a hanganyagokból egy mese áll össze, miközben a gyermek kifelé figyel, várja a következő látnivalót, azaz egy meserészletet és nem unatkozik. A meserészletek írásakor és időzítésekor a szakemberek figyelembe vették a kisgyermekek pszichológiai jellemzőit, érdeklődését. Időt hagynak a látottak feldolgozására, valamint beépítik a mára már több ezer fős közösségüktől származó, kisgyermekes családok tapasztalatait.

Az alkalmazás alapverziója az idén már elérhető lesz, a fővárosból a Balatonra tartó családok már örömüket lelhetik Szusz, a kis szélgyerek és a Felhő kalandjaiban, akik az út során párbeszédbe is elegyednek az utazó gyerekekkel. A applikáció béta verziójának használatához regisztráció után juthatunk hozzá.

És a sornak messze nincs vége. Rengeteg olyan alkalmazás van, melyek segítségünkre lehetnek egy nyaralás ideje alatt. No nem azért, mert a kikapcsolódás legjobb formája még nyaralás alatt is az okostelefon bökdösése, hanem mert vannak azok a szituációk, amikor a technika és az elme találkozása tényleg a segítségünkre lehet. Mai digitális világunk egyik legnagyobb kihívása talán az, hogy a technológiát a saját szolgálatunkba állítsuk és ne csak az adja a használatának formáját, hogy egy-egy könyv helyett a kezünkbe vegyük és Facebook posztok formájában pukkasszuk az ismerősöket, hogy éppen merre is járunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek