6 évnél régebbi cikk

Fehérvári sprintpárbaj: Powell és Gatlin Simbine ellen
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári sprintpárbaj: Powell és Gatlin Simbine ellen

Amikor meghallottam, el sem akartam hinni. A nyár egyik, ha nem a legnagyobb fehérvári sportkülönlegessége lesz a Gyulai Memorial 100 méteres száma, ahol Usain Bolt két legnagyobb riválisa, Justin Gatlin és Asafa Powell mellett a legújabb sztár, Akani Simbine kápráztathat el minket – ha szerencsénk van – csupán 9.7-9.8 másodperc erejéig.

„Usain Bolt után a világ második és harmadik legismertebb atlétájáról van szó.”

Spiriev Attila, a Gyulai Memorial sportigazgatója így foglalta össze tömören, miért is oly nagy szó az Asafa Powell–Justin Gatlin párharc létrejötte. A két kiváló sprinter csatája egyértelműen az idei fehérvári verseny ékköve lesz, a sportág sztárjainak várhatóan 10 másodpercnél is rövidebb összecsapása igazi ínyencfalat lesz az atlétika szerelmesei számára.

Asafa Powell kiváló formát mutat idén, a kétszeres olimpiai és világbajnok 6.62-es idővel élete legjobbját futotta 60 méteren Ausztráliában, majd május elején Dohában 10.08-cal zárt 100 méteren, utóbbit komoly ellenszélben teljesítette. A jamaikai sprinter 2011-ben versenycsúccsal, 9.86-os idővel nyerte a Gyulai Memorialt, ez volt a második 10 másodpercen belüli 100 méteres futás Magyarországon. Csak halkan jegyzem meg, az első is az övé volt, a verseny előfutamában...

Dohában Powell volt a gyorsabb, Gatlin Fehérváron vehet elégtételt (Fotó: doha.diamondleague.com)

A szintén kétszeres világbajnok, egyszeres olimpiai aranyérmes amerikai ugyancsak rajthoz állt Dohában, vagyis egy párharcon már túl vannak a felek idén. Gatlin a katari versenyen 10.14-t repesztett, vagyis 6 századdal kikapott Powelltől, így a fehérvári viadal a visszavágás lehetőségét jelenti számára. Erre meg is van minden esélye, Doha után 3 héttel ugyanis hazájában, Eugene-ben 9.97-t mutatott az időmérő, vagyis túl van az idei első, 10 másodpercen belüli futásán.

Hogy mennyire nem csupán a jelen sztárjainak számítanak, jól mutatja az örökranglista. Powell 9.72-es idejével negyedik, míg Gatlin minden idők ötödik leggyorsabbjának számít 9.74-gyel.

És hogy tegyünk egy csavart a történetbe, még az is előfordulhat, hogy mindketten lógó orral mennek haza, hiszen a mezőnyben ott lesz a tavalyi győztes, az egy esztendeje 9.89-es egyéni csúccsal győzedelmeskedő Akani Simbine is. A dél-afrikai idén is bombaformában van, Pretoriában egy 9.92-es idővel jelezte, van még benne tartalék bőven, de ennél is nagyobb szó, hogy Dohában 9.99-el legyőzte Gatlint és Powellt is.

Mondom én, rövid, de emlékezetes futás lesz ez az idei Gyulai Memorialon..

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek