6 évnél régebbi cikk

5 könyv, amit el kell olvasnod a nyáron
Fehérvár Médiacentrum fotója5 könyv, amit el kell olvasnod a nyáron

Kalandregény, krimi vagy szépirodalom? 5 tuti biztos tipp, hogy mit olvass a nyáron. Ebből a cikkből eldöntheted melyik könyv illik hozzád! S ha már ezeket elolvastad, válassz a Vörösmarty Mihály Könyvtár ajánlatából is, és nevezz be a Nagy Olvasásmániára!

1. Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Az Elfeledett Könyvek Temetője a regény helyszíne, mely egy különálló kis világ az elátkozott történetek labirintusában. Itt talál rá Daniel Sempere arra a titkos könyvre, ami csak rá várt, és rövidesen a tízéves fiú egész életét megváltoztatja. Akkor még fogalma sincs arról , mennyi nehézség és kaland vár rá, mire megfejti a könyv természetfeletti történetét, miközben ő maga is felnőtté válik.

Számomra a cselekmény sokszínűsége tette olyan érdekessé ezt a művet: van benne misztikum, szerelem, rejtélyek, kalandok, csalódás, erőszak, gyilkosság és persze egy nagy adag humor. Ha egyszer belemélyedsz a történetbe, nincs megállás. Tökéletes választás például nyári utazáshoz: a könyv forró, spanyol vidékeit is könnyebben el tudod képzelni, ha te magad is éppen nyaralásra indulsz.

A helyszín Barcelona, a polgárháború sújtotta Spanyolország éveiben. Zafón a korabeli jellegzetes motívumokat: mint az emberek hajhászását vagy a kereszténység dominanciáját élvezetesen ötvözi a helyenként már-már mesébe illő cselekménnyel, miközben hű képet fest a spanyol kultúráról és művészetről. A szereplők különbözőek, ám a maguk módján mind felejthetetlen és kulcsfontosságú részei a történetnek. A legjobb talán mégis az, hogy ha a Szél árnyéka magával ragadott, nem kell leállnod az olvasással: bátran felkeresheted a sorozat többi részét, melyek garantáltan hasonló olvasmányélményeket okoznak majd, mint nekem!

Szerző és műve: Carlos Ruiz Zafón  (kép: FMC)

2. Alessandro Baricco: Tengeróceán
A tenger gyógyhatású, de gyilkos ereje is van: ha nem vigyázol magába szív és megváltoztat. Varázslatos, és tele van rejtélyekkel. A tenger viharokat szül, elnyeli a hajókat, talán meg is öl. Hullámzó és kiszámíthatatlan. Nincs is jobb helyszín Baricco regényére a tengerpartnál. Ha a parton ülve, napozás közben ezt olvasod, te is át tudod érezni a tenger varázsát és kifürkészhetetlenségét.

Tengernyi szenvedés – ezen az áron menekül meg a hajótörött legénység egy része. Egy tudós, aki könyvet akar írni a tenger határairól, de ezek a határok sokkal nagyobbak és veszélyesebbek, mint amit feltételezett. Egy festő, aki a tenger szemét keresi, ám túl sok időbe telik megtalálnia. A lány, akinek a tenger gyógyereje az utolsó reménye. És egy titokzatos szálloda a tengerparton, ahonnan lehetetlen ellenállni a tenger csábításának.

A Tengeróceán álmokkal teli, teljesen elvarázsol. Az idő megszűnik, a tudományos tények nem számítanak, csak az óceán rejtelmei. Engem végig izgalomban tartott a könyv, hiszen az utolsó pillanatig titok az olvasó számára a szereplők sorsának alakulása: vajon választ kapnak-e a kérdéseikre? Meggyógyítja-e őket a tenger, vagy kegyetlenül elsodorja majd valamennyiüket egy hullám? Baricco lélegzetelállító könyve arról a belső félelemről szól, melynek végtelen hatalma van.

Szerző és műve: Alessandro Baricco  (kép: FMC)

3. Szabó Magda: Az ajtó
Szeredás Emerenc. Egy látszatra nagyon kemény, szinte már embergyűlölőnek tűnő takarítónő, akinek azonban minden tette mögött alaposan átgondolt indok rejtőzik. Egy szempillantás alatt jelenik meg Szabó Magda életében és válik meghatározóvá, hiszen ő az, aki lefekteti a szabályokat. Emerenc magánéletéről semmit sem tudnunk, soha nem engedett közel magához senkit, legalábbis eddig. Ám a nagy szigor és állandó munka mögött valójában egy hatalmas szív lakozik: fény derül állatszeretetére, állandó gondoskodására is a regény során.

Mindenki egy kicsit magára ismerhet Emerencben, ez az, ami közel hozza őt az olvasóhoz, ezáltal sikerült hozzám is közel kerülnie. Ez a karakter ébresztett rá arra, hogy ha néha keményebben is, szigorúbban is nyilvánulok meg, valójában a lelkemben akkor is a jó lakozik, csak markánsabban mutatkozik meg. A regényből megismerhetjük a házvezetőnő háttértörténetét, amely meghatározza erkölcsi viszonyulását az emberekhez. Sokszor heves veszekedésekbe torkollik véleményének kifejezésével, engem ez a tengerparton elcsípett kisebb-nagyobb családi csetepatékra emlékeztet, melynek biztosan minden olvasó tanúja volt már néhányszor. Előbb-utóbb pedig arra a titokra is fény derül: mi rejtőzik a titkos ajtó mögött, ahol több mint 20 éve nem járt Emerencen kívül senki.

Szerző és műve: Szabó Magda  (kép: FMC)

4. Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Minden idők legkimagaslóbb női regénye. Egy könyv a házasságtörésről, ám valójában sokkal több annál: a szereplők lelki útját követhetjük nyomon egészen a végzetes döntésekig. Bár az 1800-as évek végén íródott, üzenete és stílusa mindig újszerű és örökzöld marad. A vágy és csábítás ereje, a pompás ünnepélyek és táncestek, a szerelmi csalódás és belső vívódás Annához köthető. Ám Tolsztoj mindezen túl, egy másik szereplő, Levin életútján keresztül az egyszerű (vagy talán nem is annyira egyszerű?!) földművelő életformát is bemutatja nekünk, annak szépségeivel és gyötrelmeivel együtt.

Szerelmi drámák, családi viszályok és sorsdöntő fordulatok. Tolsztoj művében nyolc részen keresztül meséli el Anna Karenina történetét, miközben két másik család mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk. A rejtelmes viszonyok és kulturális események összefonódása korhű képet ad a cári Oroszországról, ahol a házasságtörés végzetes bűnnek bizonyult.

Ajánlom ezt a művet minden hozzám hasonlóan romantikus lelkületű lánynak, aki szereti a szenvedélyes szerelmi szálakat, és a drámai bonyodalmaktól sem riad vissza. Azt hiszem, nekem még nagyobb ihletet adott a strandon ülve olvasni Anna történetét: felelevenedtek előttem a szereplők és persze az esti naplementére hagytam a szerelmi részek olvasását.

Szerző és műve: Lev Tolsztoj  (kép: FMC)

5. Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Ha krimi, akkor Agatha Christie. De vigyázzunk: ennek a műnek akár olyan komoly, drámai hatása is lehet ránk, hogy nem tudunk nyugodtan az ágyunkban aludni. Gyilkossági sztorink helyszíne a Néger-sziget, ahova 10 idegen kap meghívást Mr. V. A. Lackytól. Hamarosan kiderül: ezt a bizonyos meghívót valójában egyikük sem ismeri, ám ők talán nem is annyira ismeretlenek egymásnak, összeköti őket valami: méghozzá a gyilkosság.

A Néger-szigeten pedig szembe kell nézni büntetésükkel, hisz nincs más menekvés. Van köztük ártatlan? Lesz bárki, aki megmenekül? Vagy mindegyiküket eléri a végzet, ahogyan azt a szállodában ágyuk fölé függesztett gyermekmondóka a Tíz kicsi négerről megjövendölte? Egy izgalmas gyilkossági sztori minden krimirajongónak, bár nekem okozott pár álmatlan éjszakát is, de ettől csak még valóságosabbnak tűnt. Nem is beszélve arról, ha a tengerparton ülve olvassa az ember: szinte saját szemével látja a Néger-sziget tengerparti gyilkosságait.

Szerző és műve: Agatha Christie  (kép: FMC)

 

A Nagy Olvasásmániáról a Vörösmarty Mihály Könyvtár honlapján találsz részleteket.

A képek forrásai: antikvarium.hu,  beranna232.blogspot.hu, culturebox.francetvinfo.fr, endless.hu, konyves.blog.hu, konyvjelzomagazin.hu, libri.hu, m.ruvr.ru, memoir.blog.hu, moly.hu, polc.hu, tvtropes.org

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek