Olvasni élvezet- író-olvasó találkozó a könyvtárban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Olvasni élvezet- író-olvasó találkozó a könyvtárban

Átadták a Vörösmarty Mihály Könyvtár legaktívabb olvasóinak díjait a Nagy Olvasásmánia kihívás nyerteseinek. A díjátadó után Görcs Annamari írónővel beszélgettek a könyvtár olvasótermében első regényéről. 

Díjátadóval egybekötött író-olvasó találkozót rendeztek a Vörösmarty Mihály Könyvtárban szerdán. Az oskola utcai olvasóteremben a Nagy Olvasómánia olvasáskihívás díjazottjainak adták át az elismeréseket, amelyet évek óta megrendez a könyvtár az olvasás szerelmeseinek. Az Olvasómániában a könyvtár dolgozói által kiválasztott könyvekből, egy-egy online kérdéssort állítottak össze, amelyekből le lehet szűrni, hogy az olvasó tényleg ismeri e a könyv tartalmát. Az idei évben így a versenyzők 47 kötetet vettek a kezükbe, amelyek mindenféle témában és stílusban íródtak.
"A Nagy Olvasásmánia már évek óta a könyvtárunknak hát mondhatjuk, hogy hagyományosan egy olvasáskihívása, ilyenkor a kollégák már tavasztól kezdik készíteni azokat a kvízeket, amik egy-egy könyv köré csoportosulnak, és az a lényege, hogy a nyár során minél több könyvet olvassanak el az olvasóink, ez most szám szerint 47 lett, ami körülbelül 14000 oldalnak felel meg, az első helyezett ugyanis ennyit olvasott el."- mondta el Horváth Adrienn, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója.

Az eredményhirdetés után Marton Gábor Márk vette át a szót, aki Görcs Annamarival beszélgetett. Annamari első regénye 2023-ban jelent meg Lányregény címmel, ennek kapcsán beszélgettek a kötet témáiról az író-olvasó találkozó alkalmával. A könyv története az írónő saját generációjának útkereséséről, a szövevényes emberi kapcsolatokról és a hétköznapok apró csodáiról szól, mindez egy olyan könyvtári olvasóterem keretei között, mint a Vörösmarty Könyvtár. Az írónő szerint a barátaink a választott családunk, és egy életen át kitartó, őszinte barátságra lelni legalább akkora kihívás, mint megtalálni az igazit. Éppen ezért a cím hiába sugallja azt, hogy fiatal nőknek szól, Görcs Annamari minden korosztályt megcéloz vele. 

"A címe Lányregény, tehát ha mondhatjuk így akkor végül is elsősorban a női olvasókat, de nem szeretném ennyire behatárolni, mert szerintem emberi kapcsolatokról szól, és ennek a szövevényességéről, úgyhogy gyakorlatilag bármelyik korosztálynak, nagyon érdekes egyébként, hogy alapvetően inkább a fiatal felnőttek lenne így a célcsoport, hiszen gyakorlatilag róluk szól, az ő útkeresésükről, de, hogy nagyon szeretik egyébként az idősebbek is, egy kicsit ilyen időutazás szerűen megélni."- Görcs Annamari, író

A beszélgetés során szó esett Görcs Annamari írói múltjáról, és jövőbeli terveiről is, hiszen már készül következő kötete, a Tündérmese. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek