6 évnél régebbi cikk

Lesz ünnepi tűzijáték este - a szervezők szeretnék megtartani
Fehérvár Médiacentrum fotójaLesz ünnepi tűzijáték este - a szervezők szeretnék megtartani

A Borlovagrendek felvonulása 16 órakor indul a Virágórától a Zichy színpadig. A Szent István-napján rendezett borrendi találkozón 40 delegáció lesz jelen az ország minden tájegységéről.

Az éjszakai vihar miatt a hétfői esőnapon tartják meg a Koronázási Szertartásjáték szombat estére tervezett előadását, és az időjárási körülményekre tekintettel nem lehetett elbontani a szabadtéri színpadot sem.

A Nemzeti Emlékhelyre érkezők a Szent István testét befogadó szarkofágnál róhatják le kegyeletüket, valamint az ünnepnapon a Bazilikában látható államalapító királyunk fejereklyéje – ott is méltó módon emlékezhetünk augusztus 20-án.

A szervezők mindenképpen szeretnék megtartani a Fehérvári királyok menetét is. A történelmi óriásbábok, hagyományőrzők és határon túli néptáncegyüttesek felvonulása 17 órakor indul a Koronás Parkból.

Ugyancsak az eredeti helyszínen, a Nemzeti Emlékhelyen kerül sor a tiszteletadásra Szent István előtt, államalapító királyunk szarkofágjánál. A résztvevők a Városház téren csatlakoznak a történelmi felvonuláshoz és közösen érkeznek meg a Szent István térre.

Háromnegyed hatkor katonai tiszteletadással helyeznek el koszorút Szent István lovasszobránál, Székesfehérvár ünnepi közgyűlését azonban – az éjszaka leesett csapadék mennyisége miatt felázott térre, valamint a délutánra várható bizonytalan időjárásra tekintettel – a Városháza Dísztermében tartják 18 órától. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt is fontos, hogy a Fehérvár Televízió youtube csatornáján és a www.szekesfehervar.hu oldalon is élőben követheti mindenki a programot. 18.45-kor a Fehérvár Televízió Ünnepi Híradóval jelentkezik.

A „Táncra, magyar!” címmel meghirdetett esti műsor helyszínéről később döntenek, kedvező időben 19 órakor a Zichy színpadon, ellenkező esetben a Vörösmarty Színházban kerül sor az Alba Regia Táncegyüttes és a Bekecs Táncegyüttes közös előadására, melyet a Fehérvár Televízióban is követhetünk élőben. A gála után pedig felvételről tekinthető meg a televízióban az ünnepi közgyűlés.

Az ünnepi tűzijáték a tervek szerint nem marad el, 21.30 órakor a Palotavárosi tavaknál zárja majd este az ünnepi programot.

Székesfehérvár Belvárosában már megkezdődött a Koronázási Ünnepi Játékok vasárnapi programja, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat. Részletes program a www.koronazas.hu oldalon.

Minden további, az időjárás alakulása alapján szükséges változtatásról hírt adunk a nap folyamán!

(forrás: ökk)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek