6 évnél régebbi cikk

Európai futballtérkép: ahol még a Google Maps sem talál meg minket
Fehérvár Médiacentrum fotójaEurópai futballtérkép: ahol még a Google Maps sem talál meg minket

A Videoton FC fájdalmasan kínos, hazai hasra esésével véget ért a magyar csapatok európai kalandozása, a csoportköröket immár együtteseink nélkül rendezik. Nagyon nagy meglepetést nem okoz e tény, az elmúlt öt évben jobbára már csak nézőként figyelhetjük a legjobbak csatározásait.

Az utolsó csoportkörös mohikán épp a Vidi volt, a fehérvári csapat a 2012/2013-as szezonban remek eredményekkel tette le névjegyét az Európa Liga csoportkörében, azóta ezt egyetlen csapatunk sem tudta megismételni. Legközelebb ehhez megint a Videoton járt, ám a Partizan elleni hazai (bocsánat, felcsúti) 0-4 porrá zúzta az anyagilag is kimondottan jól fizető csoportkör lehetőségét.

A Videoton FC bukása jelentősen helyre tette a magyar labdarúgást, az elmúlt öt évben ugyanis 38 ország adott főtáblás csapatot az európai kupaküzdelmeknek, a számok pedig nem hazudnak, klubfutballunk ez alapján a legjobb esetben is csak 39. az öreg kontinensen. A lenti térképen sötétkékkel láthatók azok az országok, melyek főtáblás csapatot delegáltak.

A kevés világoskék, vagyis csoportkörös csapat nélküli ország egyike vagyunk az elmúlt öt évet tekintve
(Grafika: nemzetisport.hu)

Magyarország a következő országokkal együtt tud le egy ötéves, csoportkör nélküli időszakot: Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Észtország, Feröer, Grúzia, Izland, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Örményország, San Marino, Wales. Gibraltár és Koszovó az UEFA két legújabb tagállama, ezek az országok nem voltak érintettek az összes, vizsgálatunk alá eső idényben.

A mostani, vagyis a 2017/2018-as kiírásban egyébként 32 ország adott legalább egy csapatot a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportkörébe. Míg az elmúlt öt évet tekintve tehát legjobb esetben is a 39. a magyar klubfoci, addig csak a mostani kiírást nézve sem vagyunk jobbak a 33. helynél Európában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek