6 évnél régebbi cikk

TOP 10+1 TIPP őszi kirándulásokhoz a legszebb magyar hegységekbe
Fehérvár Médiacentrum fotójaTOP 10+1 TIPP őszi kirándulásokhoz a legszebb magyar hegységekbe

Magyarország szép, ez a lista pedig szubjektív és rengeteg titkos kedvenc helyem kimaradt. Hogy mégis mi a célom ezzel a sorozattal? Hogy felhívjam kicsit a figyelmet Magyarország természeti szépségeire. És hogy az fmc olvasóinak megkönnyítsem a választást, ha őszi kirándulást terveznek a gyönyörű magyar hegységekbe. Nézzük hát a listát!

1. A Bükk

Az ország legmagasabb átlagmagasságú hegysége ez, hatalmas erdőkkel, népszerű hegyi falvakkal (Szilvásvárad, Répáshuta, Lillafüred, Felsőtárkány), de a Bükk lábánál is rengeteg különlegesség vár minket, a kaptárkövektől a hőforrásokig és gyógyfürdőkig, sőt, a híres egerszalóki mésztufa domb is itt emelkedik, mellette már háromféle gyógyfürdővel. Egri kirándulással a híres bortermő területen túrázhatunk is Eger hegyére.

Bükki kaptárkő Egerszalók mellett (fotó: Barna Béla)

2. Az Aggteleki-karszt

A barlangok földje ez, ha őszi hétvégéken esik az eső, jó választás leereszkedni egy kicsit a földalatti csodák világába. Sétálhatunk nagy barlangban, de overálos túrákra is indulhatunk Jósvafő és Aggtelek számtalan földalatti járatainak egyikébe.

A Kossuth-barlang egy járata Jósvafő mellett (fotó: Barna Béla)

3. A Zempléni-hegység 

Az ország legészakibb szegletében romantikus romvárak (Füzér, Regéc, Boldogkő) ülnek ködös bérceken, a Bodrog partján Sárospatak kultúrkincsei között nézelődhetünk, de ide tartozik Tokaj vulkanikus hegye is a hegyalja kitűnő nedűivel, illetve a Megyerhegyi-tengerszem is megér egy gyalogtúrát Sárospatak közelében. 

A Megyerhegyi-tengerszem Sárospatak közelében (fotó: Barna Béla)

4. A Balaton-felvidék 

Kimeríthetetlen tárháza a kirándulóhelyeknek, ráadásul a legtöbb hegytetőről látszik a tó Kenesétől a Badacsonyig, Alsóörstől Almádig, Füredtől Tihanyig a Balaton-felvidék gyönyörű hegyei ősszel a legszebbek. A Hegyestű sziklaoszlopai is remek kirándulóhely. 

Tihany és a Balaton klasszikusan szép (fotó: Barna Béla) 

5. A Dunakanyar és a Visegrádi-hegység

A Dunakanyar régi klasszikus, de rengeteg megújuló szolgáltatással évtizedek után is tud új és szép helyeket nyújtani Szentendrétől Esztergomig, Zebegénytől Vácig és Visegrádig, és igen, a Duna partnál nem sok andalgósabb hely van egy őszi hétvégén. 

A Duna egyszerűen lenyűgöző, ideális célpont őszi hosszú hétvégén (fotó: Barna Béla) 

6. A Mátra 

Az ország legmagasabb hegysége, itt kéklik Kékestető, ózondús a hegyi levegő, tüzes palóc ételeket kínálnak és sokszor itt még akkor is süt a nap, amikor az ország nagy része ködbe burkolódzik. Mátrafüredtől Galyatetőig, Parádtól Recskig számtalan hegyi falu is várja az őszi kirándulókat, de itt van az ország egyik legszebb szurdokvölgye (Tarjánka-patak, Markaz) és itt zubog alá az ország második legmagasabb vízesése, a parádfürdői Ilona-vízesés. 

Esős időben még több víz zubog lefelé a Mátrában (fotó: Barna Béla)

7. A Gerecse 

Sokan sokszor elautóznak mellette anélkül, hogy megállnának és megcsodálnák, hiszen a Gerecse is tartogat szép őszi kirándulóhelyeket Bajnától Vértesszőlősig. Itt nyílik a Turulhoz közel egy hangulatos barlang is, de akár extrémebb via-ferrátán (vasalt út) is élvezkedhetünk itt. 

 A Turul sziklái ősszel is szépek (fotó: Barna Béla)

8. A Mecsek 

A mediterrán hangulatú Pécs és a Mecsek szépséges sziklái, homokkövei megint csak bőven kitesznek egy őszi hosszú hétvégét, amikor andaloghatunk az avaron a Tubestől a Zengőig. Itt nyugszik az ikonikus túrafilmes, a Másfélmillió lépés atyja, Rockenbauer Pál is.

 Tisztelegjünk a kéktúra film megálmodójának sírjánál a Mecsekben (fotó: Barna Béla)

9. A Kőszegi-hegység 

Az egykor lezárt határzónában emelkedik a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő, de a hegység kis falvai (Cák, Velem) és Kőszeg környéke is megér egy misét, vagy egy sétúrát (séta+gyalogtúra). 

 

Az Írott-kő kilátója a magyar-osztrák határon (fotó: Barna Béla)

10. A Budai-hegység 

Az ismeretlen ismerős, ami nem csak Budához, de Fehérvárhoz is közel van, és számtalan kirándulóhelyet kínál, meg persze ott a megunhatatlan libegő, fogaskerekű, és utazhatunk gyermekvasúttal Budakeszitől Solymárig. Gyönyörű sziklák, az autópályától akár 5 percre.   

Budaörs szikláira akár egy pesti autózás közben is felugorhatunk (fotó: Barna Béla)

10+1. Velencei-hegység 

És végül a fehérváriak „házi hegyéről”, a Velencei-hegységről se feledkezzünk meg, fedezzük fel ingóköveit vagy ismeretlen ösvényeit. Ne feledjük, az ősz az egyik legszebb évszak. Praktikus segítség a 11 legszebb hegységbe tett kiránduláshoz egy térképoldal, ahol a turistautak legrfrisebb verzióit találjuk. 

 A pákozdi gránitkocka egykor gimis földrajzkönyvek címlapján szerepelt (fotó: Barna Béla)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek