6 évnél régebbi cikk

Nem mindegy, mi kerül a padló alá!
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Nem mindegy, mi kerül a padló alá!

Bár még mindig a fából készült parkettától várhatjuk a legnagyobb élettartamot, ma már olyan jó minőségű laminált padlólapokkal találkozhatunk, melyek megfelelően ápolva évtizedekig bírják a strapát, és némelyikről még ránézésre sem mondanánk meg, hogy nem is fából készült.

Ha új padlót készülünk lerakni az otthonunkban, vagy akár az irodánkban, jó, ha tudjuk: jelenleg a világos, fehéres, szürkés árnyalatok számítanak a legdivatosabbnak. Fontos szempont ez a választás során, de nem az egyetlen, amit figyelembe kell vennünk, ha tartósan is jó minőségű padlóra vágyunk.

Kristóf Tamás, egy székesfehérvári épületszigetelő és burkoló anyagokkal foglalkozó cég értékesítési munkatársa lapunknak elmondta: „Attól függően, hogy mekkora igénybevételnek lesz kitéve az adott padló, különböző anyagsűrűségű lapokból választhatunk. A kopófelület minőségére is oda kell figyelnünk, hiszen nem mindegy, hogy hárman-négyen járkálunk rajta a nappaliban, vagy akár több tucatnyian egy irodában. A padlólapok alkalmazhatóságát különféle számokkal jelzik és sorolják be kategóriákba, ezek alapján mindenki könnyen megtalálhatja a céljainak megfelelőt.”

Természetesen még mindig a fából készült parkettától, svédpadlótól várhatunk hosszabb élettartamot, hiszen egy valódi fából készült padlót, különösen, ha megfelelő a kopófelület vastagsága, akár négy-öt alkalommal is újra lehet csiszolni. Így akár harminc-negyven évet is kibírhat a fa padló – teszi hozzá Kristóf Tamás.

Ha vigyázunk rá, a laminált padló is évtizedekig tartós lehet (Fotó: Kiss László)

Egy jó laminált padlóra általában húsz év garanciát ad a gyártó. Ez természetesen megfelelő használat és ápolás mellett érvényes: nem célszerű a padló felületén nehéz tárgyakat csúsztatva mozgatni, és javasolt a bútorok lábai alá filcalátétet helyezni. Lényeges, hogy tartsuk be a gyártó előírásait: ne alkalmazzunk bő vizet a felmosáshoz, és kerüljük a nem pH-semleges vegyszereket. A fa padlót nem árt néha viaszos, erre a célra ajánlott ápolószerekkel karban tartani, a porszívónak pedig csak a kefés fejét használni. Ha a karcolásokkal vigyázunk, sokáig szép maradhat a felület.

A padló természetesen akkor lesz szép és tartós, ha megfelelő szakértelemmel rakták le. „A padlólapok alatt először is párazáró fóliát kell alkalmazni. Ezt követi a megfelelő stabilitású, lehetőleg XPS alátétlemez, mely a nyomástűrő képessége mellett – vastagságtól függően – kiváló hang- és hőszigetelő képességekkel rendelkezik.” – tudtuk meg Kristóf Tamástól.

Egyre több olyan padlócsalád van, aminek úgynevezett szinkronnyomott, 3D-ben készült a kopófelülete: „Ez azt jelenti, hogy ha csomót látunk rajta a fában, akkor azt valóban érezzük, ki is tudjuk tapintani." – árulta el Kristóf Tamás. – "Ez már nyolc milliméter vastagságú padlóknál is megjelenik, szinte teljesen fa hatásuk van.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek