6 évnél régebbi cikk

Nagy légiós-körkép: 4 kontinens 12 országának játékosai szerepelnek fehérvári csapatokban
Fehérvár Médiacentrum fotójaNagy légiós-körkép: 4 kontinens 12 országának játékosai szerepelnek fehérvári csapatokban

Járjunk bárhol a világban, a csapatsportágak ma már szinte elképzelhetetlenek idegenlégiósok nélkül. Hazánkban is elözönlötték a jobb-rosszabb külföldiek a különböző sportágak bajnokságait, nézzük, mi a helyzet Fehérváron a legsikeresebb csapatsportágakban.

Összeállításunk a négy legmagasabban jegyzett fehérvári klubot vette nagyító alá: az Alba Fehérvár kosárlabda-, az Alba Fehérvár KC kézilabda-, a Fehérvár AV 19 jégkorong- és a Videoton FC labdarúgócsapatait.

Fehérvár AV 19

Utazásunkat kezdjük a Raktár utcában, ahol rögtön egy speciális helyzettel szembesülünk, a Fehérvár AV 19 ugyanis két felnőtt kerettel is rendelkezik, az egyik, az erősebb az osztrák bajnokságban, az EBEL meccsein szerepel, míg a másik keret az Erste Ligában játszik. Utóbbi csapatban, a legfrissebb névsor alapján a légiós kontingenst 3 kanadai (Joe Antilla, Derek Schoenmakers, Kalin Ainsworth) és egy finn (IIro Vehmanen) alkotja. A keret arányait tekintve a 4 légiós mellett 23 magyar hokis szerepel. A szezon rajtjánál még nem ez volt az arány, az amerikai kapus, Alex Scola ugyanis az első fordulók után távozott, a helyére érkezett a magyar hálóőr, Gyenes Dávid.

Háttal a fehérváriak két légiósa, a szlovén Vidmar és az amerikai Lovecchio (Fotó: fehervarav19.hu)

Ami az EBEL-csapatot illeti, a nagyobb elvárások természetesen a légiósok számán is lemérhetők. 3-3 kanadai (Jonathan Harty, David Gilbert, Olivier Latendresse) és finn (Juha Uotila, Jesse Jyrkkiö, Arttu Luttinen), 2-2 amerikai (Mac Carruth, Jeff Lovecchio) és szlovén (Luka Vidmar, Ales Music), valamint a francia Antonin Manavian alkotja a nem magyar anyanyelvű kontingenst. A 11 légiós mellett 15 magyar játékos szerepel az EBEL-ben vitézkedő keretben. Érdekesség, hogy az országok aránya itt is más volt közvetlenül a szezonrajtot követően, a Fehérvár AV 19 ugyanis a kanadai kapussal, Mark Visentinnel kezdte az idényt, ő azonban súlyos sérülést szenvedett, így távozott a csapattól, a helyére érkezett az amerikai Mac Carruth.

Alba Fehérvár

Utunkat folytatva az Alba Regia Sportcsarnokot célozzuk meg, ugyanis itt épphogy nem bontottak szerződést egy súlyos sérülést szenvedő játékossal. Az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata a legutóbbi szezonban megnyerte a kupát és a bajnokságot is, a csapatnak ebben hat légiós volt segítségére. Nyáron valamennyien távoztak, az Alba a bajnokság és a nemzetközi kupa rajtjára öt amerikai légiós szerződtetését irányozta elő. Ezek meg is történtek, jött Kasey Hill, Chris Horton, DJ Fenner, Alandise Harris és Travis Simpson, azonban Horton hosszabb időre kidőlt, így őt pótolni kellett. A hatodik ember Elijah Macon lett, azonban egyelőre Horton távozását sem jelentette be a klub, Simon Balázs ügyvezető egy nemrég adott interjúban is arról beszélt, hosszú ideig nem számíthatnak még a magasemberre. Így jelenleg hat amerikai légiósa van az Albának, a bő keret 18 fős, így annak harmadát alkotják a külföldiek, jelen esetben kivétel nélkül amerikaiak.

Akcióban az Alba Fehérvár amerikai irányítója, Kasey Hill (Fotó: albakosar.hu)

Alba Fehérvár KC

A Verseci útra kanyarodva az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapatához érkezünk, ahol a 21 fős bő keretben 2-2 orosz (Olga Gorshenina, Yana Zhilinskaite) és brazil (Alexandra Do Nascimento, Flávia Gabina), egy-egy francia (Claudine Mendy), szerb (Jelena Lavko) és macedón (Elena Gjorgjijevska) alkotja a hét fős légiós keretet. Itt sem telt el az eddigi rövidke szezon csere nélkül, a nyáron igazolt montenegrói kapus, Sonja Bajraktarovic távozott, a helyére érkezett Flávia Gabina.

Olga Gorshenina (középen) a Vác ellen 13 góllal segítette az Alba Fehérvár KC-t (Fotó: Horváth Gyula/Alba Fehérvár KC Facebook)

Videoton FC

Mondanám, hogy a Mártírokon végigrepesztve lekanyarodunk a Sóstói Stadion felé a Vidihez, de a Sóstói Stadion (most épp, még) nincs meccsre kész állapotban, úgyhogy maradjunk annyiban, az épülő stadion tövébe lehuppanva nézzük labdarúgóinkat. A Vidi 22-es keretében 2 szerb (Danko Lazovics, Marko Scsepovics) mellett egy-egy francia (Loic Nego), bosnyák (Anel Hadzic), nigériai (Ezekiel Henty) és zöld-foki szigeteki (Stopira) szerepel. Azt mégsem mondhatjuk, hogy a hat légiós mellett 16 született magyar labdarúgója lenne a Vidinek, ugyanis játszik a csapatban két honosított játékos, a brazil születésű Vinícius és a bosnyák útlevéllel is rendelkező Asmir Suljic.

A nigériai Henty ünnepli társaival a Vidi egyik gólját (Fotó: vidi.hu)

Felsorolásunkban összesen 34, jelenleg is Fehérváron játszó külföldi játékost említettünk, ők 4 kontinensről (Európa: 16, Észak-Amerika: 14,Afrika: 2, Dél-Amerika: 2), illetve 12 országból érkeztek. Érdekesség, hogy bár csak a lista második felében találhatók a franciák, mégis ez az egyetlen nemzet, mely 3 fehérvári csapatba (Alba Fehérvár KC, Fehérvár AV 19 és Videoton FC) is ad játékost.

Az országok listája a Fehérváron szereplő játékosok száma szerint:

  • 8: Egyesült Államok
  • 6: Kanada
  • 4: Finnország
  • 3: Franciaország, Szerbia
  • 2: Brazília, Oroszország, Szlovénia
  • 1: Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Nigéria, Zöld-foki Szigetek

Összességében elmondható, Fehérváron nem feltétlenül csak a légiósokra épülnek a csapatok, legalábbis gárdáink nem térnek el jelentősen a hazai átlagtól. És hogy mennyire jó a magyar sportnak, ha a fiatal hazai tehetségek helyét külföldi játékosok foglalják el a pályákon, nos, az már egy másik írásért kiált. Ígérem, visszatérünk a témára.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek